PDA

View Full Version : Internet (GPRS) settings for polish operator Plus GSM

raptowny
24th July 2008, 08:04 AM
Hello. I've searched a lot, but nothing.. I found some .cab file with settings (attached) but i guess its not for XDA IIi/WM2003SE (i get message: The file "My Documents\PlusGSM_GPRS.CAB" is not valid Windows CE Setup file). Can anyone help me, if not in .cab file, i can even put it manually but tell me what and where exactly, im not profi ;) yeah, and sorry about my english, i hope someone get what i mean ang will help me :D

PS jest tu jakiś polak?

dkuku
25th July 2008, 01:44 PM
dla iplus
start->settings->connections->connections->manage existing connections->new->
name: iplus
modem: Cellular line (GPRS)
Next
Access point Name
www.plusgsm.pl
Next
here leave it empty
Finish

raptowny
25th July 2008, 02:17 PM
Nie dla iPlus, dla zwykłego połączenia z SIM przez pakiet 20MB i 50MB. Wprowadziłem wszystko tak jak napisałeś i dalej nic. W IE mam 2 opcje: GPRS (Mobile Web) i ten nowy wprowadzony GPRS (Plus). Jak wybieram opcje połączenia przez Mobile Web wyskakuje komunikat: "The answering modem has disconnected. To check your connection settings and change them if needed, tap Settings.". Gdy wybiorę połączenie Plus GPRS niby wszystko ok, nie ma takiego komunikatu ale strony się nie wczytują, przy ikonce G pojawiają się dwie przeciwne nieruchome strzałki. Kompletnie się nie znam na tych ustawieniach, to mój pierwszy PDA, czy coś sknociłem czy czegoś nie ustawiłem? Stawiam browara za pomoc :)

dkuku
25th July 2008, 03:18 PM
ze strony plusa:
Ustawienia dla GPRS
# APN
wap.plusgsm.pl
# Nazwa użytkownika
nic nie wpisujemy
# Hasło
nic nie wpisujemy
# Adres IP
212.2.96.16
# Adres strony głównej
http://wap.plusgsm.pl/
wiec jest identycznie - niewiem tylko gdzie ten IP wpisać ;)
inna opcja co mi do głowy przychodzi to spróbuj wysłać se konfiguracje na telefon na który jest dostępna i stamtąd spisać do PDA
i jeszcze jedno:
(niewiem czy potrzebne ale zawsze możesz spróbować)
start->settings->connections->GPRS Settings
Authentication mam na PAP a GPRS Settings na Class 10

raptowny
25th July 2008, 04:55 PM
Tylko żeby łączył się przez pakiet musi być połaczenie Internet GPRS, nie WAP GPRS, przy wapie zbankrutowałbym przez stawki z plusa ;) Poza tym nie widziałem nigdzie w opcjach miejsca gdzie można wpisać APN?

ze strony plusa:
Ustawienia dla GPRS
# APN
wap.plusgsm.pl
# Nazwa użytkownika
nic nie wpisujemy
# Hasło
nic nie wpisujemy
# Adres IP
212.2.96.16
# Adres strony głównej
http://wap.plusgsm.pl/

Co do IP, weszłem do "manage existing connections", zedytowałem to połączenie Plusa które wcześniej utworzyłem i tam w "Advanced" było miejsce na wpisanie jakiegoś IP, wpisałem to jednak nic nie dało :mad:

dkuku
26th July 2008, 01:53 PM
APN to Access Point Name - wpisujesz tak jak w mojej pierwszej odpowiedzi
U mnie działa z iplus i nie zżera majątku więc może jednak spróbujesz

dkuku
9th August 2008, 10:51 AM
maybe try to reset your device and then try to connect