Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,811,847 Members 54,188 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

USB not working

Tip us?
 
IamFlynn
Old
#1  
Senior Member - OP
Thanks Meter 56
Posts: 333
Join Date: Jul 2012
Default USB not working

I'm running CM 11 latest nightly and I can't get my phone to connect to my laptop (Windows 7).
I am greeted with an error "USB device has malfunctioned" and it won't connnect. I've tried different laptops but with no luck. I do have the SAMSUNG USB Drivers installed. Also, USB ports on both laptops are definitely working.

USB isn't working even on download mode. What can I do?

Plus, I tried flashing a rom and now I am in a bootloop and I can't reflash GB27 because my phone won't connect.
What can I do community?
 
unknownsoldierx
Old
#2  
Senior Member
Thanks Meter 14
Posts: 125
Join Date: Aug 2011
Have you tried a different USB cable?

You can try installing Kies, which I've heard can help help get USB working. I have two PCs, one has no problem, the other has the USB errors no matter what I try.
Virgin Mobile Galaxy S2 SPH-D710VMUB (CM11 nightly 2014.09.11, FL26 modem)
 
IamFlynn
Old
#3  
Senior Member - OP
Thanks Meter 56
Posts: 333
Join Date: Jul 2012
Quote:
Originally Posted by unknownsoldierx View Post
Have you tried a different USB cable?

You can try installing Kies, which I've heard can help help get USB working. I have two PCs, one has no problem, the other has the USB errors no matter what I try.
I've tried three different usb cables. They definitely work.
My device is able to charge with the USB cables but won't be recognized by a computer.
 
unknownsoldierx
Old
#4  
Senior Member
Thanks Meter 14
Posts: 125
Join Date: Aug 2011
When in download mode, do you see a screen "Downloading...do not turn off target!" or do you see another screen? You may need to hit a button to continue to that screen.
Virgin Mobile Galaxy S2 SPH-D710VMUB (CM11 nightly 2014.09.11, FL26 modem)
 
IamFlynn
Old
#5  
Senior Member - OP
Thanks Meter 56
Posts: 333
Join Date: Jul 2012
Quote:
Originally Posted by unknownsoldierx View Post
When in download mode, do you see a screen "Downloading...do not turn off target!" or do you see another screen? You may need to hit a button to continue to that screen.
No, its definitely in download mode. I did press a button to continue.

So I was able to get the phone to be recognized by ODIN after installing kies but I get this when I try to flash my phone. Also, the phone does not stay connected long.

<ID:0/004> Added!!<OSM> Enter CS for MD5..
<OSM> Check MD5.. Do not unplug the cable..
<OSM> Please wait..
<OSM> Checking MD5 finished Sucessfully..
<OSM> Leave CS..
<ID:0/004> Odin v.3 engine (ID:4)..
<ID:0/004> File analysis..
<ID:0/004> SetupConnection..
<ID:0/004>
<OSM> All threads completed. (succeed 0 / failed 1)

HELP!
 
Surj138
Old
#6  
Surj138's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 133
Posts: 305
Join Date: Aug 2012
Quote:
Originally Posted by IamFlynn View Post
No, its definitely in download mode. I did press a button to continue.

So I was able to get the phone to be recognized by ODIN after installing kies but I get this when I try to flash my phone. Also, the phone does not stay connected long.

<ID:0/004> Added!!<OSM> Enter CS for MD5..
<OSM> Check MD5.. Do not unplug the cable..
<OSM> Please wait..
<OSM> Checking MD5 finished Sucessfully..
<OSM> Leave CS..
<ID:0/004> Odin v.3 engine (ID:4)..
<ID:0/004> File analysis..
<ID:0/004> SetupConnection..
<ID:0/004>
<OSM> All threads completed. (succeed 0 / failed 1)

HELP!
Now that you can connect to Odin (if only for a bit), have you tried flashing just a kernel by itself (not a whole ROM)? Specifically the EL26CWM tar. If you can get that to flash, you'd at least have a working recovery with which to flash another ROM.

Good luck

Sent from my SPH-D710 using Tapatalk
 
IamFlynn
Old
#7  
Senior Member - OP
Thanks Meter 56
Posts: 333
Join Date: Jul 2012
Quote:
Originally Posted by Surj138 View Post
Now that you can connect to Odin (if only for a bit), have you tried flashing just a kernel by itself (not a whole ROM)? Specifically the EL26CWM tar. If you can get that to flash, you'd at least have a working recovery with which to flash another ROM.

Good luck

Sent from my SPH-D710 using Tapatalk
I have a working recovery, CWM6 but everytime I try to access it, I am able to reboot into recovery but it reboots my phone after a few seconds and I see no options I can select from.
 
Surj138
Old
#8  
Surj138's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 133
Posts: 305
Join Date: Aug 2012
Quote:
Originally Posted by IamFlynn View Post
I have a working recovery, CWM6 but everytime I try to access it, I am able to reboot into recovery but it reboots my phone after a few seconds and I see no options I can select from.
OK, well now it sounds like your power button is on its way out. Mine was doing that (my phone's had all kinds of issues, but it's good now... minus a working USB port lol) maybe 8 months back, with symptoms just like yours.

Question: Do you ever see the Power Menu screen randomly pop up?

I would see that (sometimes) then it would reboot by itself. It would also reboot by itself while in recovery, and would not stay OFF if I had a battery reinserted.

I looked online for a solution, which led to dismantling the phone and cleaning inside the power button as well as i could, with alcohol. No dice [emoji20]

This went on for a few days and i was already looking for another phone. I was on JB Touchwiz with Agat's kernel at the time, so I rebooted into recovery and flashed OldMan CM9, hoping it wouldn't reboot mid-flash... Flashed fine without rebooting.

But when I booted into CM9, the issue had completely disappeared, no BS!! I have no explanation for this, as I was positive it was a hardware issue, but it worked. I have never had a Power Button issue since, regardless of ROM (I'm a registered flashaholic). Hope this helps.

Sent from my SPH-D710 using Tapatalk
 
IamFlynn
Old
#9  
Senior Member - OP
Thanks Meter 56
Posts: 333
Join Date: Jul 2012
Quote:
Originally Posted by Surj138 View Post
OK, well now it sounds like your power button is on its way out. Mine was doing that (my phone's had all kinds of issues, but it's good now... minus a working USB port lol) maybe 8 months back, with symptoms just like yours.

Question: Do you ever see the Power Menu screen randomly pop up?

I would see that (sometimes) then it would reboot by itself. It would also reboot by itself while in recovery, and would not stay OFF if I had a battery reinserted.

I looked online for a solution, which led to dismantling the phone and cleaning inside the power button as well as i could, with alcohol. No dice [emoji20]

This went on for a few days and i was already looking for another phone. I was on JB Touchwiz with Agat's kernel at the time, so I rebooted into recovery and flashed OldMan CM9, hoping it wouldn't reboot mid-flash... Flashed fine without rebooting.

But when I booted into CM9, the issue had completely disappeared, no BS!! I have no explanation for this, as I was positive it was a hardware issue, but it worked. I have never had a Power Button issue since, regardless of ROM (I'm a registered flashaholic). Hope this helps.

Sent from my SPH-D710 using Tapatalk
I don't think its the power button, because the phone does not reboot automatically if i'm in download mode. I'll check it out tho. Thanks bud!

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Compile Your Own Kernel From Source with Comprehensive Tutorial

One glance at any developer section of any device forum on XDA and youll find … more

WowWee Mip – Android Accessory Review – XDA Developer TV

The holidays will be here in no time, so why not start thinking about … more

Stream Your Media Files with the New Version of Droid Sync Manager

Android is a Linux-based operating system, but this fact doesn’t put … more

Old but Gold Internet Browser is a Blast from the Past

A Web browser is one of these applications that we can’t live without. We useit … more