Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,729,557 Members 46,360 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

More system available ram in kernel

Tip us?
 
MaDaLiNoSt
Old
(Last edited by MaDaLiNoSt; 12th July 2014 at 11:44 AM.)
#1  
MaDaLiNoSt's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 126
Posts: 324
Join Date: Aug 2013
Location: Dăbuleni
Default More system available ram in kernel

Hi, yesterday I read all threads from mini 2, and I saw that the first cm10.1 have more Mb of ram, and then it have been reduced to 397! Why? @TheWhisp explain : ,,Because SAMSUNG knows the best"

Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1405161588156.jpg
Views:	66
Size:	35.1 KB
ID:	2847134   Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1405161607099.jpg
Views:	63
Size:	36.7 KB
ID:	2847135  



P.S.: Buttons works, press it !
 
Antox97
Old
#2  
Junior Member
Thanks Meter 6
Posts: 16
Join Date: Aug 2013
Location: Bari
Oh my God this is amazing. It's very strange.. I think that having 414MB in RAM with Mini 2 drivers you can't do a lot so TheWhisp thiked to come bak into 396/397 MB in RAM. Personally, I don't like so much Mini 2 drivers
 
MaDaLiNoSt
Old
#3  
MaDaLiNoSt's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 126
Posts: 324
Join Date: Aug 2013
Location: Dăbuleni
Quote:
Originally Posted by Antox97 View Post
Oh my God this is amazing. It's very strange.. I think that having 414MB in RAM with Mini 2 drivers you can't do a lot so TheWhisp thiked to come bak into 396/397 MB in RAM. Personally, I don't like so much Mini 2 drivers
Yes, but... More ram result more responsive system without lag and better performance. Correct me if I said something wrong.

Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2



P.S.: Buttons works, press it !
 
Antox97
Old
(Last edited by Antox97; 13th July 2014 at 01:15 PM.)
#4  
Junior Member
Thanks Meter 6
Posts: 16
Join Date: Aug 2013
Location: Bari
Yes you're right, more RAM = better performance! But I still think that it's an hardware problem or kernel or both (?)
The Following User Says Thank You to Antox97 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
MaDaLiNoSt
Old
#5  
MaDaLiNoSt's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 126
Posts: 324
Join Date: Aug 2013
Location: Dăbuleni
Quote:
Originally Posted by Antox97 View Post
Yes you're right, more RAM = better performance! But I still thing that it's an hardware problem or kernel or both (?)
Why more ram generate problems?

Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2



P.S.: Buttons works, press it !
 
TiTAN-O-One
Old
#6  
TiTAN-O-One's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 192
Posts: 1,294
Join Date: Dec 2012
Location: Singapore
Quote:
Originally Posted by MaDaLiNoSt View Post
Yes, but... More ram result more responsive system without lag and better performance. Correct me if I said something wrong.

Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2
I'm using my GT-I8150 here and it has 352mb of RAM with stock ROM, we can have kernels up to 416mb. Tho some chose to use the 352mb of RAM because its more stable. Developers made HM kernels which stands for High Memory and its 377mb of RAM. VHM for Very HM, RAM varies with 408 or 416mb. Personally, I'm using 408mb cos its smoother and there are lesser system crashes

Sent from my GT-I8150 using XDA Free mobile app
Samsung Galaxy W (Ancora)
Dopod 838 Pro (hTC Hermes)
 
TheWhisp
Old
#7  
Recognized Developer
Thanks Meter 10334
Posts: 3,481
Join Date: Jun 2011

 
DONATE TO ME
Because the extra RAM is taken from other drivers - ADSP (video decoding/endocing and camera) and MDP (display, GPU), meaning these device have less available resources.
The Following User Says Thank You to TheWhisp For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
TiTAN-O-One
Old
#8  
TiTAN-O-One's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 192
Posts: 1,294
Join Date: Dec 2012
Location: Singapore
Quote:
Originally Posted by TheWhisp View Post
Because the extra RAM is taken from other drivers - ADSP (video decoding/endocing and camera) and MDP (display, GPU), meaning these device have less available resources.
So does this explains about the CAF kernel?

Sent from my GT-I8150 using XDA Free mobile app
Samsung Galaxy W (Ancora)
Dopod 838 Pro (hTC Hermes)
 
MaDaLiNoSt
Old
#9  
MaDaLiNoSt's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 126
Posts: 324
Join Date: Aug 2013
Location: Dăbuleni
So, mini 2 have 512 mb ram which is used for drivers and config. files, and the rest is used as avaiable os ram. But is possible to have at least 400 free ram? ( deleting the license and disclaimer text from sources?)

Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2



P.S.: Buttons works, press it !

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


TRENDING IN THEMER...