Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,778,311 Members 47,979 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] galaxy nexus troubleshooting help please

Tip us?
 
slickwidnick
Old
(Last edited by slickwidnick; 2nd March 2014 at 08:47 AM.)
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 23
Join Date: Nov 2012
Location: surrey
Default [Q] galaxy nexus troubleshooting help please

hi, i got this sgn from a friend with a broken screen, and ive now replaced the screen and the phone turns on and boots up no problem. but when i plug it in to my puter, it says usb device not recognized, one ot the usb devices attached.... as well in settings the wifi on/off toggle starts greyed out, if i go into the wifi setup, i can push the toggle and it says turning on wifi, but then after about 20 seconds or so, it just flicks the toggle back to off. bluetooth if i press the toggle, it instantly flicks back to off, and wont turn/stay on. and the last thing i have noticed that is not right, is when i try to go into the camera, it just f/c's and says gallery has has stopped, yet if i go into the gallery, it comes up. but f/c's if i try to access the camera.. i am thinking its probably a hardware issue, just was wondering if anyone might be able to give me any extra insight or suggestions, thanks in advance.

edit: oh, and the phone charges through the usb port, which i find weird that the puter wont recognize it...
 
gnexususer
Old
#2  
Junior Member
Thanks Meter 1
Posts: 1
Join Date: Mar 2014
Quote:
Originally Posted by slickwidnick View Post
hi, i got this sgn from a friend with a broken screen, and ive now replaced the screen and the phone turns on and boots up no problem. but when i plug it in to my puter, it says usb device not recognized, one ot the usb devices attached.... as well in settings the wifi on/off toggle starts greyed out, if i go into the wifi setup, i can push the toggle and it says turning on wifi, but then after about 20 seconds or so, it just flicks the toggle back to off. bluetooth if i press the toggle, it instantly flicks back to off, and wont turn/stay on. and the last thing i have noticed that is not right, is when i try to go into the camera, it just f/c's and says gallery has has stopped, yet if i go into the gallery, it comes up. but f/c's if i try to access the camera.. i am thinking its probably a hardware issue, just was wondering if anyone might be able to give me any extra insight or suggestions, thanks in advance.

edit: oh, and the phone charges through the usb port, which i find weird that the puter wont recognize it...
hey,

if you don't mind rooting and phone is not underwarranyty, try: wugfresh nexus toolkit

or cyanogemod.org

may help fix...... and both are automated very easy.
The Following User Says Thank You to gnexususer For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
slickwidnick
Old
#3  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 23
Join Date: Nov 2012
Location: surrey
Quote:
Originally Posted by gnexususer View Post
hey,

if you don't mind rooting and phone is not underwarranyty, try: wugfresh nexus toolkit

or cyanogemod.org

may help fix...... and both are automated very easy.
Yeah, see the problem is my computer won't recognize the phone to be able to perform any of the functions of the toolkit... So I don't know what options (if any) I have...
 
memaro_maro
Old
#4  
Senior Member
Thanks Meter 108
Posts: 246
Join Date: Nov 2013
Quote:
Originally Posted by slickwidnick View Post
Yeah, see the problem is my computer won't recognize the phone to be able to perform any of the functions of the toolkit... So I don't know what options (if any) I have...
try reboot to odin bootloader. long press volume down + power button. can u boot it up?
 
slickwidnick
Old
#5  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 23
Join Date: Nov 2012
Location: surrey
Quote:
Originally Posted by memaro_maro View Post
try reboot to odin bootloader. long press volume down + power button. can u boot it up?
yeah, ive got a usb jig to boot it into odin download mode, but i think i tried it but the computer still didnt recognize it, ill try it again and let you nkow what happens.. also, i have another working sgn here, and i switched out the boards, cause the usb port is not on the mainboard, it is connected by a flex ribbon (thinking it may be a faulty usb port) but either one generates the same results..
 
mrgnex
Old
#6  
mrgnex's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 271
Posts: 949
Join Date: Jan 2013
Location: Vlaardingen
You dont need Odin. Just use fastboot and flash the latest Factory image. There are plenty of guides on how to do that. Good luck! If you cant get it to work just let me know.

Sent from my Galaxy Nexus using XDA Premium HD app
SΛMSUNG/Google Galaxy Nexus
ROM: Vanir Nightly
Kernel: A.S.K.P. Patty Remix

SΛMSUNG/Google Nexus 10
ROM: Vanir Nightly
Kernel: Stock Vanir
The Following User Says Thank You to mrgnex For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
memaro_maro
Old
#7  
Senior Member
Thanks Meter 108
Posts: 246
Join Date: Nov 2013
Quote:
Originally Posted by slickwidnick View Post
yeah, ive got a usb jig to boot it into odin download mode, but i think i tried it but the computer still didnt recognize it, ill try it again and let you nkow what happens.. also, i have another working sgn here, and i switched out the boards, cause the usb port is not on the mainboard, it is connected by a flex ribbon (thinking it may be a faulty usb port) but either one generates the same results..
correctly install/setup adb & fastboot first & try ~
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2588979

if still not recognize ur device use odin tool, from odin bootloader
odin ~
http://forum.xda-developers.com/gala...alaxy-t2065470
The Following User Says Thank You to memaro_maro For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
slickwidnick
Old
#8  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 23
Join Date: Nov 2012
Location: surrey
Quote:
Originally Posted by memaro_maro View Post
correctly install/setup adb & fastboot first & try ~
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2588979

if still not recognize ur device use odin tool, from odin bootloader
odin ~
http://forum.xda-developers.com/gala...alaxy-t2065470
okay i tried your advice, but the computer still fails to recognize the phone, i installed the drivers, cause the computer picks up the other sgn that i have here, i just unplugged the one thats fine, and plugged in the one i am trying to fix ant it doesnt do anything,...
 
Ed V
Old
(Last edited by Ed V; 5th March 2014 at 12:37 AM.)
#9  
Ed V's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 113
Posts: 284
Join Date: Jan 2013
Location: Nexus Island
Go to System Settings -> Storage -> 3 dots -> USB connection, and set MTP ON (V)
and if that doesn't work, try another DATA cable

.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Galaxy Nexus + VANIR ROM + NexusLouder MOD

Nexus 7 FLO (2013) + Back To Stock 4.4.2
-----------------------------------------------------------------------------------------------
The Following User Says Thank You to Ed V For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
slickwidnick
Old
#10  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 23
Join Date: Nov 2012
Location: surrey
Quote:
Originally Posted by Ed V View Post
Go to System Settings -> Storage -> 3 dots -> USB connection, and set MTP ON (V)
and if that doesn't work, try another DATA cable

.
tried setting mtp on, tried setting ptp on, tried setting debugging mode off and on, tried a different cable, still nothing..
something i did notice was that i have another sgn here and i went to the storage settings, and i was able to uncheck both mtp and ptp and my computer installed a new device "samsung something something" cant remember what the new device was tho..
oh and the bootloader is locked on the sgn im trying to fix and it is unlocked on the second sgn i have here...
could that have something to do with any of this?

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes