5,604,730 Members 32,820 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

"USB not recognised", Odin download mode problem

Tip us?
 
Adnanish
Old
(Last edited by Adnanish; 4th June 2011 at 07:49 PM.) Reason: Grammar+Adds
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 4
Join Date: Jun 2011
Default "USB not recognised", Odin download mode problem

Hey. Im brand new to this forum and to Android aswell since i came from Iphone. Yea im a noob and sorry if you notice bad english
So i received my SGS2 some days ago and after researching about root/custom roms and stuff, I decided to start with rootin my SGS2. i download Odin3 1.85 and superoneclick, i also liked litening rom v1.1 and downloaded that too.
So i turn on "USB debugging" and turn off the phone to enter "download mode" and when i try to connect to Odin, nothing shows up. And Windows bar tells me that usb is not recognised. But... flash drive/transferring files and connecting to Kies works just fine. Please help me, ive been sitting over 24 hours with this issue and ive restarted/uninstalled installed pretty much everything over and over again (kies/drivers/device) not windows though. Why wont Windows/odin recognise it in download mode???

And if possible, is there a way around to install litening rom??
 
manuvaidya
Old
#2  
manuvaidya's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 8
Posts: 461
Join Date: Jan 2008
Location: Bangalore
Thats weird man....very very unlikely to happen...
Just tell us step by step with screen shots if possible then it becomes very easy for us to find where u r doing it wrong...ok ?
The Following User Says Thank You to manuvaidya For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
JJEgan
Old
#3  
Senior Member
Thanks Meter 4406
Posts: 23,036
Join Date: Oct 2010
Turn off USB debugging .

reboot phone and PC .


jje
The Following User Says Thank You to JJEgan For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Adnanish
Old
#4  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 4
Join Date: Jun 2011
While being in download mode on the phone, the pc/odin is not recognising anything

but everything works fine and recognises when i transfer files or use Kies
/tried uploading screenshots but the forum wudnt allow it since im a noob lol)

JJEgan@
Thanks for reply but ive done that several times now
 
afilopou
Old
#5  
afilopou's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 493
Posts: 1,667
Join Date: Oct 2010
Location: Athens
Quote:
Originally Posted by Adnanish View Post
While being in download mode on the phone, the pc/odin is not recognising anything

but everything works fine and recognises when i transfer files or use Kies
/tried uploading screenshots but the forum wudnt allow it since im a noob lol)

JJEgan@
Thanks for reply but ive done that several times now
This is driver issue.Try to find on kies an option to install the drivers again(i am not in front of my pc).Of course phone on and untick usb debugging

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
The Following User Says Thank You to afilopou For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Tanmay®
Old
#6  
Tanmay®'s Avatar
Senior Member
Thanks Meter 37
Posts: 248
Join Date: Oct 2009
Location: Mumbai
This is a driver problem. The Gadget Driver fails to get installed properly.

Make sure Windows Update are set to automatically find drivers for your devices.

I myself faced this problem. To rectify it I'd to try the same thing on a different machine and it worked flawlessly there.

The problem you're facing is that the Service Mode drivers are not getting installed, hence Odin is unable to recognize it.

Other possible fixes include, trying on different USB Ports, downloading Samsung PC Studio.


Stock XWKG1 - Rooted

[Twitter Profile] [Personal Site]
The Following 2 Users Say Thank You to Tanmay® For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Adnanish
Old
#7  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 4
Join Date: Jun 2011
Thx for the replies everyone. Yea i figured its a driver issue, ill try the suggested actions incl samsung pc studio installing, and if its still not working i guess my last resort is using another pc or reinstalling windows on my own pc
 
sexpest699
Old
#8  
Senior Member
Thanks Meter 15
Posts: 130
Join Date: Oct 2006
In kies, i think in the tools menu, there is a install drivers option. This will fix the problem im sure. Not sure about pc studio having the same.

Sent from my GT-I9100 using XDA Premium App
The Following User Says Thank You to sexpest699 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Adnanish
Old
#9  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 4
Join Date: Jun 2011
fyi, i reinstalled windows and updated everything and the driver connection issue is solved now. I should have done this from the beginning instead of freaking out for several midnight hours lol thx for the help everyone, hopefully the rooting and flashing process should happen painless now
 
Solidus0815
Old
#10  
Junior Member
Thanks Meter 1
Posts: 10
Join Date: May 2010
if anyone has this problem too,
i had the same problem and for me closing kies helped.

mfg Solidus

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes