Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,785,193 Members 37,239 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[review] omni rom 4.4 [alpha] [i9100]

Tip us?
 
revuwa
Old
(Last edited by revuwa; 25th November 2013 at 07:31 AM.)
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 33
Posts: 28
Join Date: Nov 2013
Default [review] omni rom 4.4 [alpha] [i9100]

EDIT: I've successfully tested the latest build from @infected_ which brings things like 'clear all recent apps' button, added features like 'ActiveDisplay' and fixes things like the wacky signal strength. So I switched to this ROM and depreciate this thread.

Review of omni-4.4-20131118-i9100-HOMEMADE.zip
(tested with runtime set to: ART)

[what works]
► Calls (Phone) / SMS (Messaging) = stable
► WiFi = stable
► Alarms (Clock) = stable
► complete Settings (incl. unlocked points <Developer Options> and <Performance>) and <Network speed indicator> = functional
► Calculator, Calendar (also tested with 'Birthday Adapter' incl. synchronisation), Dev Tools, Gallery (incl. video funktionality), GPS (tested with OsmAnd incl. compass functionality), Music, People (incl. vCard import), Torch (incl. SOS) = successfully tested, personal impression: stable
► Camera (incl. lockscreen widget and front camera) = fully functional (video recording, too)
► DSP Manager, Bluetooth, Email, Movie Studio & Voice Dialer = successfully opened, but not further tested

[what doesn't out of the box]
► Browser = basically working, but crashes if open <new incognito tab> error: "unfortunately, Browser has stopped."
☼ doesn't found a workaround yet. The open source browser app 'Tint Browser' shows the same behaviour on incognito tabs
► (managed) root access
☼ workaround: install SuperSU
► use the phone as mass storage device
☼ tried within 'Terminal Emulator' app:
# su
# setprop persist.sys.usb.config mass_storage
# reboot
(on Windows you probably need actual USB drivers) but I can't bring up a connection after pressing the button <Turn on USB storage>. Rollback (to default) is:
# su
# setprop persist.sys.usb.config mtp,adb
# reboot
at least with that (MTP) setting I was able to connect the device, (but just not as mass storage device) under:
• Linux (out of the box) and
• Windows (after installing Kies 3.0 and the prerequisit for that under Windows N and KN versions: "Microsoft Windows Media Feature Pack").
(Kies could say: "This device is not supported by Kies 3.0. Please open Kies 2.6 and then connect the device again." But just ignore this and connect the phone as MTP device under file explorer).
► signal strength is wacky
☼ IMHO: that's not a real problem than just a little bug, because the signal is very good (instead of the displayed sticky single bar). The value of the Settings -> About phone -> Status -> <Signal strength> is: "2147483647 dBm 255 asu" and will never change, also if you switch into airplane mode...

[what would be nice to have]
► deactivated cell broadcasts by default (because I’ve got broadcast messages every few seconds…)
☼ workaround: deactivate them manually over Settings -> More... -> Cell broadcasts
► possibility to remove the Google search bar from the desktop (seen embedded in CM)
☼ workaround: Settings -> Apps -> All -> Search -> Disable (but if you disable this built-in app other apps may misbehave! You also may need a reboot to remove the white frame on the desktop)
► possibility to modify (especially reduce) haptic feedback intensity (seen embedded in CM)
☼ partial workaround:
• for keyboard haptic feedback itensity: Settings -> Language & input -> Android Keyboard settings -> Advanced settings -> Keypress vibration duration
• for system wide vibration feedback (on / off only): Settings -> Sound -> Vibrate on touch
• or try a free app like 'Vibrate', seen in Google play store (not tested)
► possibility to dim or turn of the lights of the touch sensitive buttons (seen embedded in CM)
☼ partial workaround:
• to disable the lights completely put the following into a file with a name you want under /system/etc/init.d/{filename}:
echo "1" > /sys/devices/virtual/sec/sec_touchkey/force_disable
(tested with file permissions set to: -rwxr-xr-x) thanks @eskriminal
• or try a free app like 'Soft Buttons Light', seen in Google play store (not tested)
► a button to clear all recent apps (seen embedded in CM)
☼ the hard way: slide out recent apps one by one
► keyboard gesture typing functionality
☼ workaround: install Google Keyboard
► possibility to restrict app permissions like APP OPS setting in Android 4.3 (seen embedded in CM)
☼ partial workaround: install the open source app 'AFWall+' to restrict network traffic of your apps. Nothing found for the permissions, yet.

Other experiences, wishes, corrections, comments etc. are welcome!
The Following 12 Users Say Thank You to revuwa For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
revuwa
Old
(Last edited by revuwa; 17th November 2013 at 09:36 PM.)
#2  
Junior Member - OP
Thanks Meter 33
Posts: 28
Join Date: Nov 2013
Review of previous version: omni-4.3.1-20131108-i9100-HOMEMADE.zip

[what works]
► Calls (Phone) / SMS (Messaging) = stable
► WiFi = stable
► Alarms (Clock) = stable
► complete Settings (incl. the unlocked points <Developer Options> and <Performance>) incl. <Network speed indicator> and <Change password> changing the password used for device encryption (instead of taking the unlock PIN or PW for that) = functional
► Browser, Calculator, Calendar (also tested with Birthday Adapter incl. synchronisation), Camera (incl. lockscreen widget), Dev Tools, Gallery (incl. video funktionality), GPS (tested with OsmAnd incl. compass functionality), DSP Manager, Music, People (incl. vCard import), Torch (incl. SOS) = successfully tested, personal impression: stable
► Bluetooth, Email, Movie Studio & Voice Dialer = successfully opened, but not further tested

[what doesn't out of the box]
► Data access over mobile network
☼ workaround: set APN settings manually over Settings -> More... -> Mobile networks -> Access Point Names -> (+) -> [use the APN settings of your provider]
► (managed) root access
☼ workaround: install SuperSU
► DashClock Widgetseems to be unstable
• the half of the displayed time doesn't fit in the reserved frame within the lockscreen and can't be resized.
• trying to open settings brings the error: "Unfortunately, DashClock Widget has stopped."
☼ workaround: Settings -> Apps -> All -> DashClock Widget -> Disable and reset Digital Clock within the lockscreen to fit the correct size of the displayed time in frame.
► Clock doesn't start if opened over the slide down quick settings menu. (Only available / shown if an alarm is set)
☼ workaround: open the app over regular menu
► After enabling airplane mode, the signal bar keeps shown in status bar (and the <Signal strength> in About phone -> Status is growing up to an abnormal great value). However, the device seems to be offline...
☼ useless info: the signal bar is not shown after rebooting in airplane mode
The Following 4 Users Say Thank You to revuwa For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
batmunkh.baachka
Old
#3  
batmunkh.baachka's Avatar
Junior Member
Thanks Meter 6
Posts: 21
Join Date: Nov 2013
Location: UB
Question help !!! cant boot twrp after install omni 4.4 build 1117 on my s2

Quote:
Originally Posted by revuwa View Post
Review of previous version: omni-4.3.1-20131108-i9100-HOMEMADE.zip

[what works]
► Calls (Phone) / SMS (Messaging) = stable
► WiFi = stable
► Alarms (Clock) = stable
► complete Settings (incl. the unlocked points <Developer Options> and <Performance>) incl. <Network speed indicator> and <Change password> changing the password used for device encryption (instead of taking the unlock PIN or PW for that) = functional
► Browser, Calculator, Calendar (also tested with Birthday Adapter incl. synchronisation), Camera (incl. lockscreen widget), Dev Tools, Gallery (incl. video funktionality), GPS (tested with OsmAnd incl. compass functionality), DSP Manager, Music, People (incl. vCard import), Torch (incl. SOS) = successfully tested, personal impression: stable
► Bluetooth, Email, Movie Studio & Voice Dialer = successfully opened, but not further tested

[what doesn't out of the box]
► Data access over mobile network
☼ workaround: set APN settings manually over Settings -> More... -> Mobile networks -> Access Point Names -> (+) -> [use the APN settings of your provider]
► (managed) root access
☼ workaround: install SuperSU
► DashClock Widgetseems to be unstable
• the half of the displayed time doesn't fit in the reserved frame within the lockscreen and can't be resized.
• trying to open settings brings the error: "Unfortunately, DashClock Widget has stopped."
☼ workaround: Settings -> Apps -> All -> DashClock Widget -> Disable and reset Digital Clock within the lockscreen to fit the correct size of the displayed time in frame.
► Clock doesn't start if opened over the slide down quick settings menu. (Only available / shown if an alarm is set)
☼ workaround: open the app over regular menu
► After enabling airplane mode, the signal bar keeps shown in status bar (and the <Signal strength> in About phone -> Status is growing up to an abnormal great value). However, the device seems to be offline...
☼ useless info: the signal bar is not shown after rebooting in airplane mode
 
charlie.cz
Old
#4  
Junior Member
Thanks Meter 1
Posts: 3
Join Date: Oct 2010
Default Few more issues

I've come accross these additional issues:

1) External SD card not accessible (32 GB)
2) USB MTP connection is unstable

Other than that I have to say that I am very satisfied with this ROM. It's definitely the fastest ROM I've ever used on S2. Everything is just smooth.
 
revuwa
Old
#5  
Junior Member - OP
Thanks Meter 33
Posts: 28
Join Date: Nov 2013
Quote:
Originally Posted by charlie.cz View Post
I've come accross these additional issues:

1) External SD card not accessible (32 GB)
2) USB MTP connection is unstable

Other than that I have to say that I am very satisfied with this ROM. It's definitely the fastest ROM I've ever used on S2. Everything is just smooth.
I also had this SD card access issue in the first 4.4 build, but not anymore in the actual build (omni-4.4-20131118-i9100-HOMEMADE.zip). I don't have any problems to access (read / write) my 16GB Card over MTP on Linux. On Windows, too but there is no possibility to "unmount" the device, so sometimes I see some already deleted files after reconnect...
 
revuwa
Old
#6  
Junior Member - OP
Thanks Meter 33
Posts: 28
Join Date: Nov 2013
Quote:
Originally Posted by batmunkh.baachka View Post
help !!! cant boot twrp after install omni 4.4 build 1117 on my s2
I think I can't help without more informations. Have you seen the installation instructions before flashing? What happens if you want to access the recovery mode? Have you noticed tools like heimdall? Or other threads in the forum with solutions like that?
The Following User Says Thank You to revuwa For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
batmunkh.baachka
Old
#7  
batmunkh.baachka's Avatar
Junior Member
Thanks Meter 6
Posts: 21
Join Date: Nov 2013
Location: UB
Thanks i installed

Sent from my GT-I9100 using XDA Premium 4 mobile app
 
ballonatic
Old
#8  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 3
Join Date: Nov 2013
ROM generally looks and feels very good.

I lost access to my internal sdcard0 after encrypting the phone when connecting to a Exchange server.
I did find some more messages with similar problems and it seems to be an issue with the 4.4 base code but has anyone else seen this kind of issue?
the storage is there but you just can't seem to access it, only the system itself is able to put applications there, but gallery or any other app is unable to gain access.
With terminal I tried to see and even su - did not give me access to the contents of the card

Regards, balonatic.
 
captsingh787
Old
#9  
captsingh787's Avatar
Member
Thanks Meter 9
Posts: 47
Join Date: Dec 2013
Location: Pasay
Default dashclock

unfortunately dashclock widget stopped this error comes when I try to put the widget on home screen on lock screen
 
kestrel5915
Old
#10  
kestrel5915's Avatar
Member
Thanks Meter 7
Posts: 57
Join Date: Sep 2012
It's a wonderful ROM.

One of the issues that I faced is that sometimes the phone would be just like dead and on connecting the charger a battery icon with a question mark appears.
It won't boot then and will be stuck at the samsung boot logo.
It happened today and I had to do a clean flash again to resolve.

On infected's thread, I saw a post saying that this is some known issue.

Also the battery life for me seems to be terrible.
I have been working to isolate the issues causing this huge drain.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes