5,594,151 Members 47,342 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] Unable to charge while turned on, only original charger works while turned off...

Tip us?
 
sevenlions
Old
(Last edited by sevenlions; 21st November 2013 at 04:52 AM.)
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 2
Join Date: Aug 2013
Plug [Q] Unable to charge while turned on, only original charger works while turned off...

Hello XDA,

I'm not sure how this happened, but for the past couple of months I haven't been able to charge my phone while it is turned on. It shows the charging animation but the battery still drains, even with all radios off and screen off. I can leave it charging all night and end up with a nearly flat battery. Plugging it in to any wall socket seems to only slow the draining, and plugging it in to a fully powered USB socket (many tried) keeps it at the same battery level, or very slowly charges it if I don't use it. If I turn it off however, I can charge it until full in the normal time with the original AC charger.

Here's the really strange part: I've tried several new chargers of different brands including samsung and it makes no difference. Not only that, but they won't charge it when powered off either making them completely ineffective. It doesn't initialize the charge properly - the screen either shows a battery with a progress circle over and over again without getting to the charging animation, or displays the charging animation over and over and never charges at all, but nevertheless gets hot.

The chargers I've tried are:

Cygnet for samsung phones including SGS-II
Belkin for Samsung phones including SGS-II
Premium blackberry travel charger
Premium 10W 2A Samsung travel adaptor
One charger that did seem to work while plugged in was from a new Sony Xperia Windows phone charger I borrowed once.

I've exchanged at the store 3 times now with the same result! It must be something wrong with the hardware or software...

I've calibrated the battery, I've had a new battery for a couple of months and normally still lasts all day and more on a full charge. It is a 3rd party high quality Anker battery. The problem is the battery is getting a lot more taxed now that I'm using 3G over the portable hotspot, so its not quite lasting the day anymore.

I've had countless custom ROMs on there now, current ROM is CyanogenMod 10.1 stable. Would returning to stock then reinstalling help?

Something that shouldn't matter is I've moved from the UK to Australia. I'm still using the English charger as its the only one that works. And the Xperia charger that seemed to work was Australian too.

Before it got this bad I think it was getting slower and slower to charge. I had to replace the old USB cable that eventually got really loose, then broke and i've tried several new ones with no improvement in charging ability. Is it possible that the contacts inside the micro-USB socket might have been bent from the old cable moving around so much so that only minimal contact is achieved with any other cable? The new connectors do seem to fit perfectly.

In the attached screenshot, you will see on the left the AC charger is plugged in while battery level goes down, then on the far right its plugged in to a computer and is kept level.

Any suggestions would be greatly appreciated!!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2013-11-21-12-50-55.png
Views:	1603
Size:	68.1 KB
ID:	2405701  
 
Sun90
Old
#2  
Sun90's Avatar
Recognized Contributor
Thanks Meter 8575
Posts: 6,800
Join Date: Oct 2011
Location: MYSORE - KARNATAKA - INDIA
Quote:
Originally Posted by sevenlions View Post
Hello XDA,

I'm not sure how this happened, but for the past couple of months I haven't been able to charge my phone while it is turned on. It shows the charging animation but the battery still drains, even with all radios off and screen off. I can leave it charging all night and end up with a nearly flat battery. Plugging it in to any wall socket seems to only slow the draining, and plugging it in to a fully powered USB socket (many tried) keeps it at the same battery level, or very slowly charges it if I don't use it. If I turn it off however, I can charge it until full in the normal time with the original AC charger.
 

Here's the really strange part: I've tried several new chargers of different brands including samsung and it makes no difference. Not only that, but they won't charge it when powered off either making them completely ineffective. It doesn't initialize the charge properly - the screen either shows a battery with a progress circle over and over again without getting to the charging animation, or displays the charging animation over and over and never charges at all, but nevertheless gets hot.

The chargers I've tried are:

Cygnet for samsung phones including SGS-II
Belkin for Samsung phones including SGS-II
Premium blackberry travel charger
Premium 10W 2A Samsung travel adaptor
One charger that did seem to work while plugged in was from a new Sony Xperia Windows phone charger I borrowed once.

I've exchanged at the store 3 times now with the same result! It must be something wrong with the hardware or software...

I've calibrated the battery, I've had a new battery for a couple of months and normally still lasts all day and more on a full charge. It is a 3rd party high quality Anker battery. The problem is the battery is getting a lot more taxed now that I'm using 3G over the portable hotspot, so its not quite lasting the day anymore.

I've had countless custom ROMs on there now, current ROM is CyanogenMod 10.1 stable. Would returning to stock then reinstalling help?

Something that shouldn't matter is I've moved from the UK to Australia. I'm still using the English charger as its the only one that works. And the Xperia charger that seemed to work was Australian too.

Before it got this bad I think it was getting slower and slower to charge. I had to replace the old USB cable that eventually got really loose, then broke and i've tried several new ones with no improvement in charging ability. Is it possible that the contacts inside the micro-USB socket might have been bent from the old cable moving around so much so that only minimal contact is achieved with any other cable? The new connectors do seem to fit perfectly.

In the attached screenshot, you will see on the left the AC charger is plugged in while battery level goes down, then on the far right its plugged in to a computer and is kept level.


Any suggestions would be greatly appreciated!!
IMO, u should revert back to a stock samsung Firmware (pertained to ur region) and then see if the issue persists or not to rule out any possible 'Software issue' in the first place
The Following User Says Thank You to Sun90 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
sevenlions
Old
#3  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 2
Join Date: Aug 2013
Thank you, I will try that and report back the results.
 
Dakura
Old
#4  
Dakura's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 47
Posts: 236
Join Date: Aug 2013
Location: Samsun
You can try hawkerpauls nuke if flashing stock doesn't work: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2100558
Phone: Nexus 5 16GB
Tablet: Nexus 7 32GB
Old Android Phones: Samsung Galaxy Mini, Samsung S2 I9100G
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes