OnePlus Indian Ban Lifted, Android One Expanding – XDA TV

Android 5.0.1 Lollipop is available for the Nvidia SHIELD Tablet! That and … more

Nvidia and Robotics w/ Barrett Williams – XDA:DevCon 2014

Robotics continues to dominate our videos from this years XDA:DevCon 2014 in … more

Speed Up Deodexing with JoelDroid Batch Deodexer

Android 5.0 Lollipop brings many under-the-hood changes like changing the default compiler … more

Top 5 Apps for 2014 + Top Xposed Mod of 2014 – XDA TV

Its that time of year where you look back and remember the things that happened … more

Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] Proximity Sensor Not Functioning (CM11)

OP Xolusia

29th August 2014, 10:29 AM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 1
 
8 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
Hi all,

Been struggling with this for the last days.
I have a Samsung Galaxy S3, Rooted, with CM11 for i9300 (nightly).

Everything seems to work properly except for the Proximity Sensor.

When I make calls the screen will go black and won't recover.
Proximity Sensor Finder always show 0.0 cm as if objects are constantly near.

These are the things I tried so far, with no luck:

1. Opening the device and cleaning the sensor.
2. Creating a bolder separation between the two receptors of the sensor.
3. Running Auto Calibration
4. Running Manual Calibration returns:
Code:
$ cat state #finger on the sensor to test if the sensor is working properly
0
$ cat state #blank value
0
Code:
$ cat prox_cal
0,15
Which means my 'new' calibration adds up to '0' which makes no sense (is it?)

What else would you suggest? This is really frustrating
30th August 2014, 09:36 AM   |  #2  
OP Junior Member
Thanks Meter: 1
 
8 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
Any ideas???
Please give me something
30th August 2014, 10:42 AM   |  #3  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
19 posts
Join Date:Joined: Dec 2011
I am also having this issue on my girlfriends T-Mobile s3 (d2lte i think) on CM11 M7-M9. Just now starting to investigate, but I will report back here if I find anything

---------- Post added at 09:42 AM ---------- Previous post was at 08:47 AM ----------

This app fixed it for me (while others that claimed they should did not). Check it out:

https://play.google.com/store/apps/d...enwakeup&hl=en
31st August 2014, 11:31 AM   |  #4  
OP Junior Member
Thanks Meter: 1
 
8 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
Thanks but...
Quote:
Originally Posted by thefanum

I am also having this issue on my girlfriends T-Mobile s3 (d2lte i think) on CM11 M7-M9. Just now starting to investigate, but I will report back here if I find anything

---------- Post added at 09:42 AM ---------- Previous post was at 08:47 AM ----------

This app fixed it for me (while others that claimed they should did not). Check it out:

Thanks but this is not really a solution.
I don't want to use an app, I want to fix the proximity sensor issue.

Any other ideas?
31st August 2014, 12:11 PM   |  #5  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
19 posts
Join Date:Joined: Dec 2011
The point is, it was not a problem with the proximity sensor. It was a bug. Try the app, if it works, you proximity sensor is fine.

Quote:
Originally Posted by Xolusia

Thanks but this is not really a solution.
I don't want to use an app, I want to fix the proximity sensor issue.

Any other ideas?

31st August 2014, 12:29 PM   |  #6  
OP Junior Member
Thanks Meter: 1
 
8 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
What settings?
Quote:
Originally Posted by thefanum

The point is, it was not a problem with the proximity sensor. It was a bug. Try the app, if it works, you proximity sensor is fine.

What settings in the app did you use to test it?
31st August 2014, 08:36 PM   |  #7  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
19 posts
Join Date:Joined: Dec 2011
Enable screen wake up, restart on startup, auto lock screen, auto wake up, 2 second time out and status bar icon.

Sent from my SM-N900T using XDA Free mobile app
4th September 2014, 02:25 PM   |  #8  
OP Junior Member
Thanks Meter: 1
 
8 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
Unhappy Update...
I tried flashing my CWM again and downgrading the CM rom to a stable version (10.2).
Still same problem.

What else can I do? The previous user of this phone said there was no problem (he used the stock rom).

I don't want to install a third party app to "fix" it.
I need a decent solution and a functioning proximity sensor.

4th September 2014, 07:36 PM   |  #9  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
19 posts
Join Date:Joined: Dec 2011
You can install the app temporarily, to find out if it is a hardware problem or not. No one can help you until you fully diagnose it and find the source of the problem.

Sent from my SM-N900T using XDA Free mobile app
6th November 2014, 09:42 AM   |  #10  
OP Junior Member
Thanks Meter: 1
 
8 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
Solved it:
http://forum.xda-developers.com/gala...anual-t2930556

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes