Question [Q] Searched, read, re-read, still unsure about unknow baseband/imei need guidance

Hi! when I install any CM based rom I get the unknow baseband/imei/network,but my SN is still there.

I have the i9300 version with i9300XXUGNA8 and CRYSTALROM V3, the SN does not changes when i flash CM (see attached screenshots, i censored the SN just ni case, but it is not lost or unkown)

I have backups of my EFS via TWRP, either way, when I restor the crystalrom backup, without restoring the /EFS it works again, so i do not what is wrong and what guide/steps to follow to fix it.

I'm unsure on what steps to follow to fix it.

- Do I use this patch? http://forum.xda-developers.com/gala...te-sn-t1918601
- Do I follow the steps from here? http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2393289 but which ones as it describes several methods and none, as I see it, is regarding about my exact situation (off course unless i just dont get it, that is why i'm asking for a bit of help/guide/directions)
- Do I flash another radio/modem/baseband?


Can someone point me in the right direction please? Thank you for your time.

edit: i also read here http://forum.xda-developers.com/gala...hread-t2344125 of course.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-06-04-23-28-26.png
Views:	20
Size:	133.9 KB
ID:	2781182   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-06-04-23-28-45.png
Views:	15
Size:	100.6 KB
ID:	2781183   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-06-04-23-29-03.png
Views:	15
Size:	78.6 KB
ID:	2781184