Early Lollipop Ports for Micromax A116 and A117

It feels like it was only yesterday when Google announced the mysterious Android L.After … more

Now Gesture Tweaks Replaces Google Now with Custom Action

On most modern Android devices with software navigation keys, swiping up from the … more

ToqAN Fixes Android 5.0 Notification Bug on Qualcomm Toq

The Qualcomm Toq is probably one of the lesser known smartwatches on the market … more

How to Root and Unlock the Google Nexus 6 on a Mac – XDA TV

In the past, XDA Developer TV Producer droidmodd3rx has shown you how to … more

Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

Battery charge problem...stops at 96%

OP bhanuteja200bc

26th August 2014, 05:25 AM   |  #1  
OP Member
Thanks Meter: 3
 
31 posts
Join Date:Joined: Feb 2013
my galaxy tab pro 8.4 stops charging at 96%....
i always charge it from 10 - 15% to 100% by switching of the device...from past week it always stops at 96 and when i switch it on it goes to 100 in a cou[le of minutes...what i s to be done ..i calibrated also..no change..
26th August 2014, 05:30 AM   |  #2  
Senior Member
Thanks Meter: 20
 
195 posts
Join Date:Joined: Jan 2012
Yep, you have custom rom? that's usually what happens.

I have the slim rom and mine is like that, I just unplug and then plug back in does the trick

Sent from my SM-T320 using Tapatalk
26th August 2014, 02:05 PM   |  #3  
Junior Member
Thanks Meter: 3
 
8 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by cloud71

Yep, you have custom rom? that's usually what happens.

I have the slim rom and mine is like that, I just unplug and then plug back in does the trick

Sent from my SM-T320 using Tapatalk

Custom rom has nothing to do with it. I am running the stock version, and my battery won't charge up more than 64% right now. It seems the problem starts with 96/94% but gets progressively worse. Sometimes it will fix it self for a short time when I replug, but right now even that doesn't work for me.

I checked last night, and I believe the kernel just thinks the battery is nearing it's 100% state. This was a screenshot I took that shows that the battery isn't charging at full power. The closer I got to 64%, the slower the charge went:

i.imgur.com/P2i0R9s.png (Copy and paste, I am not allowed to post outside links yet..)
Last edited by Sicron; 26th August 2014 at 02:22 PM.
26th August 2014, 07:25 PM   |  #4  
Senior Member
Thanks Meter: 2,998
 
1,924 posts
Join Date:Joined: Mar 2011
Donate to Me
Quote:
Originally Posted by Sicron

Custom rom has nothing to do with it. I am running the stock version, and my battery won't charge up more than 64% right now. It seems the problem starts with 96/94% but gets progressively worse. Sometimes it will fix it self for a short time when I replug, but right now even that doesn't work for me.

I checked last night, and I believe the kernel just thinks the battery is nearing it's 100% state. This was a screenshot I took that shows that the battery isn't charging at full power. The closer I got to 64%, the slower the charge went:

i.imgur.com/P2i0R9s.png (Copy and paste, I am not allowed to post outside links yet..)

Have you tried just using the tablet when it was "fully" charged to 64%? I see three possibilities and I would be curious to know was the case:

1) Your battery is only charging to 64% and when you start using it, it will decrease at a normal rate and you'll get 1/3 less time out of the charge.
2) Your battery is showing 64% for all charges >= 64%. So, it could be at 100% charged and will stay at 64% until you've used up 36% of your battery.
3) It is scaling wrong so that 64% == 100% and the battery percentage will decrease as you use the tablet, but it will decrease 1/3 slower than it used to (aka the time from 100% to 0% when you first bought it would be the same as your time now from 64% to 0%).

Any idea which of those three is actually happening?
26th August 2014, 07:34 PM   |  #5  
Junior Member
Thanks Meter: 3
 
8 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by crpalmer

Have you tried just using the tablet when it was "fully" charged to 64%? I see three possibilities and I would be curious to know was the case:

1) Your battery is only charging to 64% and when you start using it, it will decrease at a normal rate and you'll get 1/3 less time out of the charge.
2) Your battery is showing 64% for all charges >= 64%. So, it could be at 100% charged and will stay at 64% until you've used up 36% of your battery.
3) It is scaling wrong so that 64% == 100% and the battery percentage will decrease as you use the tablet, but it will decrease 1/3 slower than it used to (aka the time from 100% to 0% when you first bought it would be the same as your time now from 64% to 0%).

Any idea which of those three is actually happening?

Definitely the first one. Right now I am at about 35% and have 2.5-3 hours screen time since the 64% (can't check for a definitive screentime as the indicator doesn't reset unless you charge to 100%). So that would translate to the about 7.5-8 hours I get when I do have a full charge.

I also checked once before when I had this issue by letting my battery completely discharge and then start up my tablet again and I had 1% left, so it was pretty much completely drained. I'll probably charge it again tonight and I expect I will have an even lower full battery percentage.
26th August 2014, 10:43 PM   |  #6  
dodo99x's Avatar
Senior Member
Flag Ottawa
Thanks Meter: 75
 
347 posts
Join Date:Joined: Apr 2011
More
Try using a different 2amp charger and/or different cable

Sent from my SM-P900 using Tapatalk
27th August 2014, 05:21 AM   |  #7  
dottat's Avatar
Recognized Contributor
Flag york, pa
Thanks Meter: 1,419
 
3,214 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
Donate to Me
More
The only real fix for this opening the back up and unplugging the battery. When you plug it back in you won't see the problem again. Not sure why.... But that's how I fixed mine. Been good for two months now.
28th August 2014, 03:13 PM   |  #8  
Junior Member
Thanks Meter: 3
 
8 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by dodo99x

Try using a different 2amp charger and/or different cable

Sent from my SM-P900 using Tapatalk

Also tried that already. Still only charges up to a lower percentage. Only thing I haven't tried is unplugging the entire battery.

It charged up to 100% for some reason last night. The only thing that is really weird that it charged 1% every five minutes from like 85-95% and then suddenly in the last 5 minutes it instantly charged from 95 to 100%. The whole battery thing is just really weird.

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes