Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,809,814 Members 43,827 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

0 byte running services bug finally noticed

Tip us?
 
meangreenie
Old
(Last edited by meangreenie; 12th March 2014 at 03:01 PM.)
#1  
meangreenie's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 628
Posts: 2,175
Join Date: Mar 2012
Default 0 byte running services bug finally noticed

I noticed this bug within an hour of running 4.4.1 last November. Now it seems that main stream android news experts, lol, have noticed too.....

http://www.androidpolice.com/2014/03...is-on-the-way/

"Google's own apps are unaffected". <<<< This tells all.

I personally think it's a disgrace that this 'bug', cough cough, was ever let through 'testing', cough cough again, and how long it's taken to be acknowledged.



edit.. basically imo, this makes 4.4.2 a broken OS
 
whitedragonz83
Old
#2  
whitedragonz83's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 179
Posts: 577
Join Date: Aug 2012
Quote:
Originally Posted by meangreenie View Post
I noticed this bug within an hour of running 4.4.1 last November. Now it seems that main stream android news experts, lol, have noticed too.....

http://www.androidpolice.com/2014/03...is-on-the-way/

"Google's own apps are unaffected". <<<< This tells all.

I personally think it's a disgrace that this 'bug', cough cough, was ever let through 'testing', cough cough again, and how long it's taken to be acknowledged.



I'll just wait now for the 'shills' and 'Google fairies' to tell us how this 'bug', damn I've got a bad cough, doesn't affect their phone.
Found the change they made that I guess caused the issue:
https://android.googlesource.com/pla...base/+/ddc19e9

New change to fix it:
https://android.googlesource.com/pla...d9f0bec8039907

This bug does cause issues. It's something I've seen a lot and more noticeable with gaming and long up times on my devices.
LG Nexus 5, 16GB, Black
Stock Android 4.4.4, Franco Kernel - Latest

Previous Phones: Galaxy Nexus (GSM), Sold; LG Nexus 4, Sold

G+

Cell Plan:
$45/mo Cricket Wireless (formally AIO Wireless) 2.5GB, unlimited text, unlimited minutes, AT&T network
Private Message me your First and Last name with email address and I'll get an AIO Refer-a-Friend going for $25 credit for you if you sign up.
The Following User Says Thank You to whitedragonz83 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
meangreenie
Old
(Last edited by meangreenie; 12th March 2014 at 04:22 PM.)
#3  
meangreenie's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 628
Posts: 2,175
Join Date: Mar 2012
Is there a way to get this new activeservices.java file and incorporate into stock 4.4.2 rom manually?

As you mention.. this bug causes many problems

edit.. from my limited understanding we just need an updated am.jar file with the fix?
 
andQlimax
Old
#4  
andQlimax's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 849
Posts: 2,363
Join Date: Jul 2010
Location: Rome

 
DONATE TO ME
It seems still not merged in here or am i wrong?

https://android-review.googlesource.com/#/c/81970/

Even if it could be already fixed in google internal branch, and not yet on AOSP

Anyway I found it absurd how much google care about some kinds of bugs..Its a little bug that can have a lot of annoiance for a user and google doesn't care at all to fix it as soon as possible..there are tons of other bug under the hood, that are ignored since years...
Google Nexus 5 | Stock Rom | Rooted | Xposed
Galaxy Nexus GSM GT-I9250 (maguro) | yakju | TWRP 2.4.1.0 | BOOTLOADER PRIMEMD04 | RADIO XXLJ1 | Stock JWR66Y 4.3 + Root
HTC Desire GSM A8181 (bravo) AMOLED| PVT1 | HBOOT 0.93.1000 S-OFF CM7r1 | 4EXT Touch Recovery | RADIO 32.56.00.32U_5.17.05.23 | CM 7 Nightly | A2SD 512MB EXT4
Nokia N70

Delayed Push Notifications? Push Notifications Fixer
 
meangreenie
Old
(Last edited by meangreenie; 12th March 2014 at 06:16 PM.)
#5  
meangreenie's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 628
Posts: 2,175
Join Date: Mar 2012
yeah, looks like Google have not verified it.. hmmm

anyway I found the activeservices.java file in services.jar... might have a go later on my pc with apktool and change that one line of code

though last time I messed with that tool it didn't like my 'amd' pc and borked the keys from framework resources file.. it was a year and a half ago or so, hope I can remember how I got it working
 
meangreenie
Old
#6  
meangreenie's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 628
Posts: 2,175
Join Date: Mar 2012
Do any of the custom ROMs here have the fix mentioned above?
 
bblzd
Old
#7  
Senior Member
Thanks Meter 294
Posts: 1,315
Join Date: Nov 2013
Location: Toronto
Is this why most of the 3rd party apps I close remain "running" with 0.00B instead of caching the process?

It has been happening with Google apps as well. GPM and Hangouts for instance, which still manages to sleep through messages sometimes.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
W32
The Following User Says Thank You to bblzd For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
midgarsormr
Old
#8  
midgarsormr's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 26
Posts: 160
Join Date: Aug 2013
Location: Pittsburgh, PA
I had always wondered if this was a bug or done on purpose. Noob question, but can these "0 byte" processes also have an effect on battery?

Sent from my Nexus 5 using xda app-developers app

---------- Post added at 12:42 AM ---------- Previous post was at 12:37 AM ----------

Quote:
Originally Posted by bblzd View Post
Is this why most of the 3rd party apps I close remain "running" with 0.00B instead of caching the process?

It has been happening with Google apps as well. GPM and Hangouts for instance, which still manages to sleep through messages sometimes.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Same thing with google plus. A lot of the roms I've been using (omni, purity) have fixed that issue it seems. Some others haven't however.

Sent from my Nexus 5 using xda app-developers app
The Following User Says Thank You to midgarsormr For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
meangreenie
Old
#9  
meangreenie's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 628
Posts: 2,175
Join Date: Mar 2012
It's good to hear custom roms have this fix.

I'm running stock 4.4 atm to avoid the error. It's nice to have apps such as bbm working properly again, without the fear of missing notifications.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes