Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] What is this thing that is eating my battery? com.android.systemui

OP moseso

7th March 2014, 06:26 PM   |  #1  
moseso's Avatar
OP Senior Member
Flag Hopkins, MN, USA
Thanks Meter: 56
 
198 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
Rooted -- Calkulin's Stock "Battery Saver" ROM -- Xposed Framework -- a few mods from XBlast Tools running.

First off, a Root Explorer search for com.android.systemui returned nothing.

What is com.android.systemui? I don't think I saw this in my usage until a couple of days ago.
Why does 31 seconds of CPU and 1 second of keep awake = almost TRIPLE the battery use of 12 minutes of screen-on time?????
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-07-10-46-00.jpg
Views:	255
Size:	124.6 KB
ID:	2618557   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-07-10-46-11.png
Views:	230
Size:	179.4 KB
ID:	2618558   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-07-10-46-19.png
Views:	220
Size:	166.6 KB
ID:	2618559   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-07-11-04-40.jpg
Views:	190
Size:	176.3 KB
ID:	2618560  
7th March 2014, 06:32 PM   |  #2  
TomTcom's Avatar
Recognized Contributor
Thanks Meter: 475
 
1,071 posts
Join Date:Joined: Mar 2011
More
Quote:
Originally Posted by moseso

Rooted -- Calkulin's Stock "Battery Saver" ROM -- Xposed Framework -- a few mods from XBlast Tools running.

First off, a Root Explorer search for com.android.systemui returned nothing.

What is com.android.systemui? I don't think I saw this in my usage until a couple of days ago.
Why does 31 seconds of CPU and 1 second of keep awake = almost TRIPLE the battery use of 12 minutes of screen-on time?????

It's the actual System User Interface. So most likely a combination of the rom and xposed are causing this. Also, dirty flashes of ROMs can cause this.

If you installed a new xposed module and noticed a battery drain the uninstall that module. Otherwise remove other xposed modules. You could always try a frew full wipe in recovery as well.

I have had this issue with mostly with dirty flashing which is my queue to do a clean flash. It's also possible if you restored any apps with data, like from Titanium Backup, could potentially cause this as well.
The Following User Says Thank You to TomTcom For This Useful Post: [ View ]
7th March 2014, 06:39 PM   |  #3  
simms22's Avatar
Recognized Contributor
BROOKLYN!
Thanks Meter: 22,795
 
27,351 posts
Join Date:Joined: Jun 2009
Quote:
Originally Posted by moseso

Rooted -- Calkulin's Stock "Battery Saver" ROM

you got caught up in a lie, with buzzwords that are pushing for you to use the rom. theres no such thing as a battery saving rom. all those scripts/mods being used in the rom are just buzzwords. battery life is all dependent on how you personally use your device, how you set up your device, and your data/phone signal quality. a rom will not save you battery.
The Following User Says Thank You to simms22 For This Useful Post: [ View ]
7th March 2014, 06:55 PM   |  #4  
moseso's Avatar
OP Senior Member
Flag Hopkins, MN, USA
Thanks Meter: 56
 
198 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
Thanks for the help, Tom. A visit to recovery to wipe caches and fix permissions and a reboot caused this -->

simms -- I do understand that. I am not really disappointed in my battery life -- and it doesn't seem to have changed much in the week that I've had the phone. But the reporting of it had, and that sort of alarmed me...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-07-11-40-04.jpg
Views:	144
Size:	124.4 KB
ID:	2618626  
The Following User Says Thank You to moseso For This Useful Post: [ View ]
7th March 2014, 07:00 PM   |  #5  
simms22's Avatar
Recognized Contributor
BROOKLYN!
Thanks Meter: 22,795
 
27,351 posts
Join Date:Joined: Jun 2009
Quote:
Originally Posted by moseso

Thanks for the help, Tom. A visit to recovery to wipe caches and fix permissions and a reboot caused this -->

simms -- I do understand that. I am not really disappointed in my battery life -- and it doesn't seem to have changed much in the week that I've had the phone. But the reporting of it had, and that sort of alarmed me...

wow, your android system is high, even though only 10% battery was used. a reboot might fix that though. you might have to go through your settings and setup again, disable stuff like google location reporting/history(it wont disable your location).
7th March 2014, 08:00 PM   |  #6  
moseso's Avatar
OP Senior Member
Flag Hopkins, MN, USA
Thanks Meter: 56
 
198 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
Quote:
Originally Posted by simms22

wow, your android system is high, even though only 10% battery was used. a reboot might fix that though. you might have to go through your settings and setup again, disable stuff like google location reporting/history(it wont disable your location).

I'm beginning to think the issue I'm having is in the reporting -- not actually a battery use problem. I've only had the phone a week, so my data base is small, but I haven't really seen bad battery life nor any real change in it. Even with some use and a bunch of time fiddling with the mods and stuff, I've yet to go to bed with less than 50% left. Mostly, more...

Here's the latest pics. com.android.systemui is back on top in the overview with 36% The detail page shows 39% and a whole 2 seconds of CPU. That just CAN'T be right...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-07-12-44-14.jpg
Views:	102
Size:	124.4 KB
ID:	2618744   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-07-12-44-06.png
Views:	99
Size:	176.6 KB
ID:	2618745  
7th March 2014, 08:35 PM   |  #7  
Senior Member
Flag New Delhi
Thanks Meter: 58
 
336 posts
Join Date:Joined: Apr 2013
More
Quote:
Originally Posted by moseso

I'm beginning to think the issue I'm having is in the reporting -- not actually a battery use problem. I've only had the phone a week, so my data base is small, but I haven't really seen bad battery life nor any real change in it. Even with some use and a bunch of time fiddling with the mods and stuff, I've yet to go to bed with less than 50% left. Mostly, more...

Here's the latest pics. com.android.systemui is back on top in the overview with 36% The detail page shows 39% and a whole 2 seconds of CPU. That just CAN'T be right...

Can u show the battery graph? And also why is your bluetooth on every time.
7th March 2014, 09:51 PM   |  #8  
moseso's Avatar
OP Senior Member
Flag Hopkins, MN, USA
Thanks Meter: 56
 
198 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
Quote:
Originally Posted by varuntis1993

Can u show the battery graph? And also why is your bluetooth on every time.

Which battery graph? You mean the current usage graph I showed in the OP, from Battery Monitor Widget?
Re Bluetooth: I just leave it on, so when I step in the car it just connects to the car. No muss, no fuss, no bother.
I suppose I could try turning it off and see how much battery I save. I know with my previous phone (EVO4G) the point at which I started leaving the bluetooth on all the time didn't change my battery life to any noticeable extent.

Here's battery monitor widget current use. The EVO idled at 70 - 95 ma. This one does seem to draw a lot more at idle. I don't know what's "normal."
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-07-14-48-34.jpg
Views:	84
Size:	185.2 KB
ID:	2618943  
7th March 2014, 10:19 PM   |  #9  
Senior Member
Flag New Delhi
Thanks Meter: 58
 
336 posts
Join Date:Joined: Apr 2013
More
Quote:
Originally Posted by moseso

Which battery graph? You mean the current usage graph I showed in the OP, from Battery Monitor Widget?
Re Bluetooth: I just leave it on, so when I step in the car it just connects to the car. No muss, no fuss, no bother.
I suppose I could try turning it off and see how much battery I save. I know with my previous phone (EVO4G) the point at which I started leaving the bluetooth on all the time didn't change my battery life to any noticeable extent.

Here's battery monitor widget current use. The EVO idled at 70 - 95 ma. This one does seem to draw a lot more at idle. I don't know what's "normal."

Stock battery app like this
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-08-02-46-54.png
Views:	73
Size:	119.5 KB
ID:	2618969  
7th March 2014, 10:27 PM   |  #10  
moseso's Avatar
OP Senior Member
Flag Hopkins, MN, USA
Thanks Meter: 56
 
198 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
Quote:
Originally Posted by varuntis1993

Stock battery app like this

Not very interesting. It keeps resetting, every time I plug in to USB to transfer the screenshots to my mac for posting here. I'm not leaving it plugged in very long -- I just move the pics and unplug it. I unplugged it this morning at 7:30 AM. It's now almost seven hours later and I'm at 93%. That ain't bad. It's a gradual descent -- no big drops like the one in your post.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-03-07-15-20-37.png
Views:	66
Size:	170.8 KB
ID:	2618981  

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes