Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,731,235 Members 50,665 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Wireless charging stopped working

Tip us?
 
blinde
Old
#1  
blinde's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 88
Posts: 594
Join Date: Jul 2010
Default Wireless charging stopped working

Does anyone else have this kind of trouble? Wireless charging just stopped working. I've tried with two chargers and no effect. Chargers can't be broken because they both charge my older Nexus 4 just fine. USB charging works just fine but I've kind of used to wireless and it drives me crazy since it doesn't work. I haven't dropped the phone or anything, I even replaced the back cover with new genuine OEM back cover since I thought that maybe the coils in back have been damaged or something.

Could it be software issue or what?
 
jt3
Old
#2  
jt3's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 61
Posts: 135
Join Date: Aug 2007
I had this same thing happen, although with mine, it was after a (about 2 foot) fall. It could be software, but doubtful, since you can verify that by simply turning your phone off (not in standby, but completely off), and seeing if the battery indicator comes up when you start charging. Regardless, Google will ask you to do a hard reset before they'll replace it to ensure that it's not software-related.

As I said, mine was replaced under warranty for this very issue, so Google does count this as a replaceable issue (provided you bought it from the Play Store). However, there is one thing to try first:

Draw an imaginary line across the bottom of the letters in "nexus" printed on the back cover, and follow that line until you're even with the flash. Right there, there's a clip that most people miss when replacing the cover. That clip MUST be securely fastened, or wireless charging won't work (the purpose of the clip is to keep the wireless charging pins engaged). Press down at that spot to make sure that the clip is engaged.

Barring that, I'd contact Google for replacement (or your carrier, if you bought it from there).
The Following User Says Thank You to jt3 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
blinde
Old
(Last edited by blinde; 2nd May 2014 at 09:28 PM.)
#3  
blinde's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 88
Posts: 594
Join Date: Jul 2010
After several re-openings, it apparently finally worked. Those four little pins were somehow bit too low so that connection did last only few seconds. I pulled them up little bit with tweezers, push that copper thing on top of the battery all the way to bottom and firmly put the back cover on its place and now it's working again. I was so close sending this thing back to Google...

Somehow it still feels that it doesn't quite charge it with full power. It apparenly takes much more time than using AC charger. This wasn't the case when this problem didn't occure because it charged wirelessly very quickly.
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes