Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

microSD showing 0 capacity requires unmount/remount to fix

OP jarod004

30th June 2014, 03:58 AM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 1
 
25 posts
Join Date:Joined: Jun 2014
Hello everyone,

I am experiencing an odd issue with my G PAD 8.3. It seems to randomly "appear" that the microSD is unmounted (when i check my filemanager, i am unable to enter /storage/external_SD... However, when I go to settings -> storage, the SD card is not exactly unmounted as I still have the Unmount SD card option still available. When I check the usage though its showing as 0GB. So what I do is, I unmount the SD from the settings menu, then remount it from the same menu thereafter. It will fix the issue, but after some time, it will again show as mounted but 0GB used.

My current setup is:
ROM: Slimkat 4.4.4 latest weekly build
Sdcard: 32 GB Sandisk

What I suspect is either of the following:
1. A bug with the ROM (since there isnt a stable release of Slimkat on the g pad)
2. An issue with the microSD. It might fail soon
3. An issue with one of the apps. Might be worth noting that I have foldermount installed on my tablet. since it is an application that mounts and unmounts directories from the microSD, perhaps this may cause the problem, though i havent seen anyone who have experienced a similar issue.

Any ideas what could cause this?
30th June 2014, 05:57 AM   |  #2  
sleekmason's Avatar
Senior Member
Flag Fayetteville
Thanks Meter: 252
 
516 posts
Join Date:Joined: Dec 2013
Quote:
Originally Posted by jarod004

Hello everyone,

I am experiencing an odd issue with my G PAD 8.3. It seems to randomly "appear" that the microSD is unmounted (when i check my filemanager, i am unable to enter /storage/external_SD... However, when I go to settings -> storage, the SD card is not exactly unmounted as I still have the Unmount SD card option still available. When I check the usage though its showing as 0GB. So what I do is, I unmount the SD from the settings menu, then remount it from the same menu thereafter. It will fix the issue, but after some time, it will again show as mounted but 0GB used.

My current setup is:
ROM: Slimkat 4.4.4 latest weekly build
Sdcard: 32 GB Sandisk

What I suspect is either of the following:
1. A bug with the ROM (since there isnt a stable release of Slimkat on the g pad)
2. An issue with the microSD. It might fail soon
3. An issue with one of the apps. Might be worth noting that I have foldermount installed on my tablet. since it is an application that mounts and unmounts directories from the microSD, perhaps this may cause the problem, though i havent seen anyone who have experienced a similar issue.

Any ideas what could cause this?

Lookup sandisk sdcard problems on google.
Sandisk was having issues with some of their cards. Pop in a different one to make sure its not the tablet.
30th June 2014, 07:26 AM   |  #3  
OP Junior Member
Thanks Meter: 1
 
25 posts
Join Date:Joined: Jun 2014
Quote:
Originally Posted by sleekmason

Lookup sandisk sdcard problems on google.
Sandisk was having issues with some of their cards. Pop in a different one to make sure its not the tablet.

Thanks mate, ill pop one right in when I find one lying around. I might also try to slow format to FAT32 and then format the card using the tablet and see if it helps.... Just wondering if anyone else is having a similar issue. Been googling around, and the closest things I can see are people that are having issues when their microSD randomly gets unmounted... in my case its not really unmounted, just showing capacity is 0 and after a umount/remount cycle, it works again then shows 0gb again after some time...

Thanks for your response.
14th September 2014, 09:06 PM   |  #4  
Junior Member
Flag Košice
Thanks Meter: 4
 
25 posts
Join Date:Joined: Jun 2011
More
Quote:
Originally Posted by jarod004

Thanks mate, ill pop one right in when I find one lying around. I might also try to slow format to FAT32 and then format the card using the tablet and see if it helps.... Just wondering if anyone else is having a similar issue. Been googling around, and the closest things I can see are people that are having issues when their microSD randomly gets unmounted... in my case its not really unmounted, just showing capacity is 0 and after a umount/remount cycle, it works again then shows 0gb again after some time...

Thanks for your response.

Same issue here.
Slimkat v4.4.4 latest weekly build
SanDisk 32GB ultra class10

Not using that folder app and SD worked normally before slimkat so I assume it's rom bug, and it's sad and I'm thinking about going back to stock. And one more thing - installed SD monitor and SD unmounts on screen off and then remounts when you turn screen back on. As no problems were detected on stock kitkat I think it's another bug of slimkat. Where can I report it?
16th September 2014, 02:49 AM   |  #5  
muiriddin's Avatar
Senior Member
Flag Mid-Atlantic
Thanks Meter: 104
 
333 posts
Join Date:Joined: Feb 2013
More
I do not trust SanDisk anymore. Most of my earlier trouble was caused by a bad card that failed way to early from them.
16th September 2014, 02:49 PM   |  #6  
Junior Member
Flag Košice
Thanks Meter: 4
 
25 posts
Join Date:Joined: Jun 2011
More
I trust sandisk more than anything, but this case was just coincidence. My problem was resolved, when I downgraded back to 4.2.2 stock and then I could do what I wanted, currently I have slimkat again and almost 24hours no unmounts
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes