5,815,179 Members 38,948 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] ~4gigs missing from available space?

Tip us?
 
Nyshan
Old
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 6
Join Date: May 2014
Question [Q] ~4gigs missing from available space?

I know what you're going to say, and before you say it, look at this (imgur . com/4tFTFBB) and tell me what I'm doing wrong because I sure as hell don't have any idea.

P.S. if Android has a ~4 gig partition on available space I'm going to look real stupid.
 
DrFredPhD
Old
#2  
Senior Member
Thanks Meter 40
Posts: 300
Join Date: Oct 2010
Do you use CWM? The backups for that don't show but but obviously use a lot of data. If not then this is an error, you can fix with factory reset.
 
Nyshan
Old
(Last edited by Nyshan; 9th August 2014 at 01:48 PM.)
#3  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 6
Join Date: May 2014
If CWM was a part of TWRM then I installed it. I never explicitly installed anything by that name though.

Edit: About a year ago I had installed all the stuff I needed to root the phone but after much tinker I finally soft-bricked it and had to do a factory reset. At that time I had TWRP installed so I could flash Roms and whatnot, I noticed ~4gigs was missing after I installed Xcom:EU but I've looked for any file pertaining to xcom to no avail. I updated the OS, at the time, in an attempt to get Android to somehow recognize the missing space, but again, no dice.

P.S. I'm sorry I didn't add this information earlier.
 
jd1639
Old
#4  
jd1639's Avatar
Recognized Contributor
Thanks Meter 3,368
Posts: 9,876
Join Date: Sep 2012
Location: Minnetonka, MN
If you have a 16 gb device you'll end up with about 12 gb of usable space. The other 4 is used by android for it's partitions

Sent from my SAMSUNG-SGH-I957 using XDA Free mobile app
 
Nyshan
Old
#5  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 6
Join Date: May 2014
So the 8 gig Nexus 4 doesn't have more than 1 gig of storage space?
 
jd1639
Old
#6  
jd1639's Avatar
Recognized Contributor
Thanks Meter 3,368
Posts: 9,876
Join Date: Sep 2012
Location: Minnetonka, MN
Quote:
Originally Posted by Nyshan View Post
So the 8 gig Nexus 4 doesn't have more than 1 gig of storage space?
Android uses 3+ gigs,I don't remember the exact number. So for the 8 gig device you'll end up with around 5 that's usable.

Sent from my Nexus 5 using XDA Free mobile app
 
Nyshan
Old
#7  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 6
Join Date: May 2014
So, moral of the story, I'm still missing ~4 gigs which is completely unaccounted for and doesn't come back even after a factory reset.
 
DrFredPhD
Old
#8  
Senior Member
Thanks Meter 40
Posts: 300
Join Date: Oct 2010
You'll have to flash factory image then.
 
simms22
Old
#9  
simms22's Avatar
Recognized Contributor
Thanks Meter 21,481
Posts: 25,858
Join Date: Jun 2009
Location: BROOKLYN!
use an app callrd disk usage to check if its really "missing" https://play.google.com/store/apps/d...roid.diskusage
Google+ Profile
Twitter Simms22
DerKernel For Trinity kernels and more!
 
Nyshan
Old
#10  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 6
Join Date: May 2014
Yeah, apparently Android uses a full 4gigs for it's OS. I remember having more room on my device a year ago but I guess I'm just making pointless posts.

Sorry guys, case dismissed.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes