Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] Switching to front facing camera produces error. 'Camera not connected'.

OP Jeffu

4th January 2014, 10:33 PM   |  #1  
OP Senior Member
Thanks Meter: 10
 
119 posts
Join Date:Joined: Nov 2010
More
Helllllo everyone!

So I apologize for being one of those people who just come here to ask questions. Unfortunately life doesn't have room for me spending time playing with my Android devices anymore, so having it 'work' is more important to me.

I am on 4.3, ParanoidAndroid 3.96. I am not on the latest because it took some time to have the app TouchControl work (with my Franco kernel), and Secure Settings etc. that I chose to just stick with it because it worked really well for me.

The problem!

I recently noticed that if I tried to switch to the front facing camera, it'd hang. After that, I would not be able to use my torch/led, and going into the camera would tell me that "The camera is not connected" or something like that. I could only fix this by clearing all the data on my Gallery, and shutting down, and then turning on again. Reboot would not work.

If I did that, I could go into my camera and use the rear camera fine. Take pictures, record video, etc. Torch works as normal. It's just that once I attempt to go into the front camera, this problem happens.

It's weird because I didn't flash anything or change any settings when this happened. I DID install https://play.google.com/store/apps/d...ogalski.saidit which wouldn't let me record a video while being used, but I since disabled/uninstalled it which solved that problem.

I have done a lot of googling on this problem, and noticed that I am not the only one who has this problem. For some people it seems like their phone is new, and some it just happens out of nowhere. For that reason I suspect it might be a hardware problem that can occur randomly, but it's weird that after triggering the problem, that my torch won't work anymore as well. Unless the torch is somehow tied to the camera/flash, and by triggering the problem when I try to access the front camera, it isn't able to 'call' the camera/flash anymore as a result?

I bought my Nexus 4 from Google in May 2013, so I believe I still have until May 2014 to RMA it, correct? Would I get another Nexus 4 at this point, or maybe I'd get a Nexus 5 instead?

Thanks in advance for any insight into my problem!
5th January 2014, 12:54 AM   |  #2  
bladebuddy's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 124
 
290 posts
Join Date:Joined: Dec 2011
More
I know you would like to keep the rom you are on but to be on that rom you must have a custom recovery installed. So if I was you I would back you're rom up then flash something different to see if its hardware related or not . If so then return the phone.

Sent from my Nexus 4 using XDA Premium 4 mobile app
The Following User Says Thank You to bladebuddy For This Useful Post: [ View ]
5th January 2014, 03:25 AM   |  #3  
OP Senior Member
Thanks Meter: 10
 
119 posts
Join Date:Joined: Nov 2010
More
Quote:
Originally Posted by bladebuddy

I know you would like to keep the rom you are on but to be on that rom you must have a custom recovery installed. So if I was you I would back you're rom up then flash something different to see if its hardware related or not . If so then return the phone.

Sent from my Nexus 4 using XDA Premium 4 mobile app

Thanks for the reply.

I tried installing the latest PA rom, but came up with an error. I had the rom I was on originally still, so I tried wiping and flashing it again. Finished flashing, went and opened the camera and it still happened. Looks like it's a hardware problem then!

I guess I'll go look up a guide to flashing back to stock now.
Last edited by Jeffu; 5th January 2014 at 03:27 AM.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes