Post Reply

Mic not working during call

28th August 2014, 09:43 AM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 3
 
23 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
I've been experiencing a very frustrating issues where the mic is not working during phone call. I can hear the the other person but they cannot hear me, and if they can it's very very low, so low that they can't make out what I'm saying.

However, the microphone does work again if I go to speaker-phone mode. So i know the Mic itself is working (sound recorder works also).

I think somehow the phone thinks a headset is plugged in and disable the mic unless I'm on speaker-phone mode.

I don't think it is a ROM issues as I have tried a large number of different ROMS, including flashing stock OPO image. None worked.

If anyone know a solution to this issue please help me out. It's very frustrating that I can't make phone calls and have to turn on speaker-phone or use a headset.
28th August 2014, 10:12 AM   |  #2  
Senior Member
Thanks Meter: 36
 
103 posts
Join Date:Joined: Jun 2014
More
Try a different Kernel, had the problem with my 3 different Headsets, i tryed the same ROM with some different Kernels and with the AK Kernel everything worked fine...not with the Furnace! Also try to flash UKM over a Custom Kernel. Check out the AK Kernel there you can find everything you need. If you have done everything right as in the "manual" open up Synapse...there is a point called "Sound", there you can find the point "Microphone", volume it up and try again. if its still not working make a full wipe that your device loses all data and reinstall the original CyanogenMod 11s with this tool here or any tool you want!

http://forum.xda-developers.com/onep...9-gui-t2807418

If its still not working delete again everything with the tool, install the CM11s with this tool again, install the CWM Recovery, flash the crDroid Rom (best ROM and everything works for me!), flash GAPPS, flash AK Kernel and last flash UKM!
This is my current setup and everything is working

ROM: http://forum.xda-developers.com/onep...id-v1-t2827599
Kernel: http://forum.xda-developers.com/onep...el-ak-t2832168
Recovery: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2780894
UKM: http://forum.xda-developers.com/atta...2&d=1409088319

Let me know if it worked
28th August 2014, 09:42 PM   |  #3  
OP Junior Member
Thanks Meter: 3
 
23 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by EasyGoingXD

Try a different Kernel, had the problem with my 3 different Headsets, i tryed the same ROM with some different Kernels and with the AK Kernel everything worked fine...not with the Furnace! Also try to flash UKM over a Custom Kernel. Check out the AK Kernel there you can find everything you need. If you have done everything right as in the "manual" open up Synapse...there is a point called "Sound", there you can find the point "Microphone", volume it up and try again. if its still not working make a full wipe that your device loses all data and reinstall the original CyanogenMod 11s with this tool here or any tool you want!

http://forum.xda-developers.com/onep...9-gui-t2807418

If its still not working delete again everything with the tool, install the CM11s with this tool again, install the CWM Recovery, flash the crDroid Rom (best ROM and everything works for me!), flash GAPPS, flash AK Kernel and last flash UKM!
This is my current setup and everything is working

ROM: http://forum.xda-developers.com/onep...id-v1-t2827599
Kernel: http://forum.xda-developers.com/onep...el-ak-t2832168
Recovery: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2780894
UKM: http://forum.xda-developers.com/atta...2&d=1409088319

Let me know if it worked



No luck here. : /

I've tried everything from flashing different ROMs to flashing different kernel. I even went back to factory reset, lock/unlock bootloader to wipe device. None of that work. Very frustrating. I'm starting to think it's a hardware issues, since trying out that many ROMs didn't help at all.
28th August 2014, 10:10 PM   |  #4  
Senior Member
Thanks Meter: 36
 
103 posts
Join Date:Joined: Jun 2014
More
Did you informed oneplus already?
28th August 2014, 11:33 PM   |  #5  
OP Junior Member
Thanks Meter: 3
 
23 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by EasyGoingXD

Did you informed oneplus already?

Yep, filed a support/warranty request. But god knows how long it'll take for them to get back to me. There's no phone number support or anything. : /
3rd September 2014, 01:52 PM   |  #6  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
1 posts
Join Date:Joined: Oct 2007
Quote:
Originally Posted by neyurt

I've been experiencing a very frustrating issues where the mic is not working during phone call. I can hear the the other person but they cannot hear me, and if they can it's very very low, so low that they can't make out what I'm saying.

However, the microphone does work again if I go to speaker-phone mode. So i know the Mic itself is working (sound recorder works also).

I think somehow the phone thinks a headset is plugged in and disable the mic unless I'm on speaker-phone mode.

I don't think it is a ROM issues as I have tried a large number of different ROMS, including flashing stock OPO image. None worked.

If anyone know a solution to this issue please help me out. It's very frustrating that I can't make phone calls and have to turn on speaker-phone or use a headset.

Hi,
unfortunately I have the same problem. I've tried to fix it even modifying the system/etc/mixer_paths.xml but nothing works (http://forum.xda-developers.com/onep...8/post53914918). I noticed when that changing the values of hph-mic and anc-mic to 0, then handsfree mode doesn't work neither. Therefore we have clues to think the main mic is which has the problem.

Curiosly, I do not have had this issue out of the box, I think it began after 30O update. However I've downgraded to 25R and the issue remains.

I hope you the best luck

Regards
4th September 2014, 01:29 AM   |  #7  
Member
Flag Sydney
Thanks Meter: 4
 
84 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
More
Thumbs up
Quote:
Originally Posted by neyurt

I've been experiencing a very frustrating issues where the mic is not working during phone call. I can hear the the other person but they cannot hear me, and if they can it's very very low, so low that they can't make out what I'm saying.

However, the microphone does work again if I go to speaker-phone mode. So i know the Mic itself is working (sound recorder works also).

I think somehow the phone thinks a headset is plugged in and disable the mic unless I'm on speaker-phone mode.

I don't think it is a ROM issues as I have tried a large number of different ROMS, including flashing stock OPO image. None worked.

If anyone know a solution to this issue please help me out. It's very frustrating that I can't make phone calls and have to turn on speaker-phone or use a headset.

Cynogen 11s team is working to add support for CTIA headphones soon. See my post in similar thread (http://forum.xda-developers.com/show...4&postcount=25)
22nd September 2014, 07:06 PM   |  #8  
ianandamy's Avatar
Senior Member
Flag cedar hill MO
Thanks Meter: 158
 
352 posts
Join Date:Joined: Apr 2006
More
OK figured it out I uninstalled the latest hangouts update and made and received several calls all seems to be ok now

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Top Threads in ONE Q&A, Help & Troubleshooting by ThreadRank