Android TV Launcher Pushed to Google Play

Over the past decade, the tech universe has seen two drastic and widely contrasting changes with … more

Cyngn, OnePlus, Micromax – The Legal Battle

Recently, a battle has been waging in India over the rights to distribute the commercial … more

Lean Mean Battery Power Saving App Review

We talk a lot about battery topics here at XDA TV. We talk about everything from Power Banks to USB … more

Android 5.1 Possibly Coming February 2015

Google released Android 5.0 just over a month ago, and since then Lollipop has been trying to … more

Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

Slow Wifi download

OP totom96

3rd August 2014, 01:47 PM   |  #1  
totom96's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 45
 
144 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
More
Hi, when I download something with my PC/Nexus 5 I usually get download speeds of about 11mbits, but when I try to download files from the Play Store/the Browser on my OPO I have download speeds of ~2mbits... If I download for example 4 files at the same time with the browser it goes to 8mbit... It cant be the fault of the download server, because it gives me full download speed on my other devices...
Anyone who has encountered the same problems/who knows a fix?
Thanks, Tom.
4th August 2014, 05:03 AM   |  #2  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
4 posts
Join Date:Joined: Aug 2014
same... Speed test on my one is just slow... I just got it today compared to other wifi or just data transfer seems slow
4th August 2014, 05:11 AM   |  #3  
Recognized Contributor
Flag New York, NY
Thanks Meter: 6,064
 
14,155 posts
Join Date:Joined: Aug 2009
Donate to Me
More
Change the TCP Congestion Algorithm on your phone, search on how to do it. My wifi speeds are perfectly fine, getting 80Mb/s+ on my wireless n router.
4th August 2014, 07:14 AM   |  #4  
Senior Member
Thanks Meter: 24
 
197 posts
Join Date:Joined: Aug 2010
thought it was just me...
4th August 2014, 08:54 AM   |  #5  
OuncE718's Avatar
Senior Member
Flag DC by way of BK
Thanks Meter: 315
 
2,020 posts
Join Date:Joined: Feb 2010
More
I had the same issue. You have to go to settings, WiFi and then click on advanced WiFi and uncheck WiFi Optimization.
Attached Images
File Type: jpg 1407135254438.jpg - [Click for QR Code] (55.5 KB, 191 views)
The Following User Says Thank You to OuncE718 For This Useful Post: [ View ]
4th August 2014, 08:23 PM   |  #6  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
4 posts
Join Date:Joined: Aug 2014
Turned WiFi optimization off and back in business.

Now to figure out proper network settings. I find the phone not on 4g when it should be
4th August 2014, 08:55 PM   |  #7  
OuncE718's Avatar
Senior Member
Flag DC by way of BK
Thanks Meter: 315
 
2,020 posts
Join Date:Joined: Feb 2010
More
Quote:
Originally Posted by Gordie88

Turned WiFi optimization off and back in business.

Now to figure out proper network settings. I find the phone not on 4g when it should be

I'm glad I could help.
3rd November 2014, 08:54 AM   |  #8  
Junior Member
Flag Vienna
Thanks Meter: 0
 
8 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
More
Quote:
Originally Posted by OuncE718

I'm glad I could help.

Hi, I know the thread is old but my download speeds are slow with my OPO. And just with my OPO. (Iphone, Ipad, Former HTC One M8 works fine)

I realised it with the Facebook App and in the Google Play Store.
When I open the Store and go e.g. to games section, it shows me the games apps but not their pictures. If I turn off WiFi it works well.
Same in Facebook, I can read the comments but can't see the pictures. Again, turning off WiFi and using my mobile connection works fine.

I turned off the optimization, but it didn't help.
It increased the download speed (Speedtest App from Ookla) to 25 Mbits (from 12 with optimization) but the surfing problem remained the same..no pictures in Google Play Store e.g.
Im getting 40 Mbits with my Ipad 3 (without losing any) and 60 mbits with my Notebook.

I restartet the phone (shut down, wait 10 sec, turn on), turn off and on the wifi optimization, checked my WiFi-Channel with "WiFi Analyzer".

When i turned on the flightmode and then turned on only WifI, I got 55 Mbit download! My connection worked fine for a few minutes and went back to 12 Mbit (with optimization) and 25 Mbit (without optimization)

How can I fix this issue? Surfin with WiFi at home is not possible like that, even when I'm getting 25 Mbit as downloadspeed, which would be more then fine to surf on the phone..

Edit:
Im running the newest: 11.0-XNPH38R
Last edited by Amkolino; 3rd November 2014 at 09:07 AM.
17th November 2014, 11:56 AM   |  #9  
Member
Flag Praha
Thanks Meter: 50
 
85 posts
Join Date:Joined: May 2007
More
Hey folks!

It's worth checking, take a look into Settings -> Performance -> per-app profiles. Make sure it's unticked.

With that option enabled I had maximum download/upload speed up to 5Mbps and it was driving me crazy, I was thinking of selling 1+. Anyway, disabling per-app profiles saved the day and download speed was as on N5.

Hope it helps.

Pavel

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes