Shoot Troubles, Not Users w/ Alex Boag-Munroe – XDA:DevCon 2014

In presenting the various sessions from XDA:DevCon 2014, weve mainly … more

Oppo Releases ColorOS for the Find 5… Poorly

Almost every OEM has taken the liberty of creating its own incarnation of the Android OS. … more

XDA LG Development Challenge Winners

Almost 3months ago, we set out with LGto findtwo amazing apps that developers could put together … more

Wearable Apps w/ Andreas Göransson – XDA:DevCon 2014

XDA:DevCon 2014 in Manchester, UK featured quite a few interesting topics as … more

Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

Touch Screen Responsiveness While Charging

OP gregneal

1st February 2014, 12:12 PM   |  #1  
OP Senior Member
Flag Melbourne
Thanks Meter: 53
 
119 posts
Join Date:Joined: Oct 2012
More
Hi guys,

I have a new XT1033 (Aussie dual sim version) Moto G.

When using the packaged charger, the screen becomes quite unresponsive. This seems to be a problem with a few other phones too. (Droid Incredible, GSII and Epic 4G all have threads on this problem.)

Why does this happen, and is there a fix?

Thanks,
Greg
1st February 2014, 12:19 PM   |  #2  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Dec 2013
More
It also happened to me with Samsung charger... I changed USB cable and everything seems to be working fine from that time... but I don't know if it's problem in USB cable with one contact missing or it just happen randomly.
1st February 2014, 02:30 PM   |  #3  
Member
Flag Chicago
Thanks Meter: 21
 
55 posts
Join Date:Joined: Aug 2011
More
Happened to me as well, when first charged it and was still on Jelly Bean. No such problem since the update to Kitkat, same cable and charger.
1st February 2014, 03:05 PM   |  #4  
OP Senior Member
Flag Melbourne
Thanks Meter: 53
 
119 posts
Join Date:Joined: Oct 2012
More
Quote:
Originally Posted by centavar

Happened to me as well, when first charged it and was still on Jelly Bean. No such problem since the update to Kitkat, same cable and charger.

I've found it to happen on both JB and KK.

But I've also had periods on both where it works as usual. you're probably just experiencing one of those periods.
1st February 2014, 03:10 PM   |  #5  
Member
Flag Chicago
Thanks Meter: 21
 
55 posts
Join Date:Joined: Aug 2011
More
Quote:
Originally Posted by gregneal

I've found it to happen on both JB and KK.

But I've also had periods on both where it works as usual. you're probably just experiencing one of those periods.

Just as I grabbed the phone to read the email about your responce and it happened again Soo yeah, apparently it happens on KitKat too... Good thing the phone charges relatively quick.
1st February 2014, 04:52 PM   |  #6  
asdfzz's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 1,611
 
1,247 posts
Join Date:Joined: Mar 2012
I got the same with a charger screen doesnt work...but it doesnt work also on other phone..
Im using another 1A charger now and no problem when charging.
1st February 2014, 05:11 PM   |  #7  
Senior Member
Thanks Meter: 384
 
235 posts
Join Date:Joined: May 2010
It's caused by electrical interference from the charger affecting the capacitive screen. Sometimes using a case can make it worse.

Sent from my XT1032 using Tapatalk
1st February 2014, 06:54 PM   |  #8  
Member
Thanks Meter: 19
 
43 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Quote:
Originally Posted by t-bon3

It's caused by electrical interference from the charger affecting the capacitive screen. Sometimes using a case can make it worse.

Sent from my XT1032 using Tapatalk


You nailed it right!! It is usually due to the 'Parasitic capacitive coupling' and poor quality of Power/charger/USB cable.. This occurs only in capacitive sensing units and when using SMPS based power supplies. This even affects laptop trackpads..
The Following 2 Users Say Thank You to satheesh.a For This Useful Post: [ View ]
30th July 2014, 05:14 PM   |  #9  
Member
Thanks Meter: 2
 
71 posts
Join Date:Joined: May 2012
I'm having the same problem with my moto E and don't think its worth starting a new thread. I googled the issue and ended up here. Does anyone know of a charger that doesn't do this while charging? Also it doesn't have the issue when plugged into the computer. Right now for charging I am using a charger from an old blackberry bold. when using a charger that makes the phone do this, is it causing damage to the phone at all?
31st July 2014, 12:00 AM   |  #10  
Giugo's Avatar
Member
Thanks Meter: 7
 
42 posts
Join Date:Joined: Jul 2014
More
I had a similar issue with my old Motorola Defy+ and its charger. It's a problem linked to charger you are using. Try a different one.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes