Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

WiFi reconnect troubles(802.1x PEAP and WPA2) and delayed WhatsApp messages on CM11

OP Log1c.

8th March 2014, 01:34 PM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 7
 
23 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
More
Hi all,
I have two annoying problems with my OneS using Cm11.

First problem is that my WiFi has reconnect problems.
I have two WiFi networks I often connect to. One at home (WPA2) and the one at my University (802.1x PEAP).
The problem is as follows:
When I get home from University and had my phone connected to the Universitys WiFi the phone doesn't reconnect to my home network.
Trying to reconnect "manually" via WiFi menu doesn't work either. The network(s) is/are listed, when I try to connect the text shortly(not even a second, more like a flash) changes from "saved..." to "connecting...". Deleting and readding the network is not helping either. Couldn't connect to the WiFI at my parents yesterday either (also WPA2).
Only way to solve this is to reboot the phone.
Vice versa the problem doesn't exist. When I get to University the phone automatically connects to the WiFi.

Radio is 1.11.50.05.28_10.27.50.08L. Is that the correct Radio being from Germany using T-Mobile network?

Second problem is that WhatsApp messages are delayed while I am connect via WiFi. On 3G the messages arrive instantly.
WiFi is always on.WiFi optimisation is off.
I've read that delayed WA messages are pretty common, but the majority has the problem both with WiFi and 3G.

Few days ago I wiped System, data, android_secure and the caches and installed the latest nightly and latest pa-gapps to see if that helps. But it didn't.


Hope someone can help.
Thanks
Last edited by Log1c.; 26th March 2014 at 05:54 PM. Reason: title edit
The Following User Says Thank You to Log1c. For This Useful Post: [ View ]
10th March 2014, 05:50 AM   |  #2  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
11 posts
Join Date:Joined: Jul 2013
More
I have a similar situation, WPA2 802.1x at my university, WPA2 at home and other locations.
My radio is 1.15.50.05.29
I periodically flashed the latest nightly and somehow it feels like wifi has degraded from version to version.

I can initate a connection, often I get a "authenticating...", sometimes a "obtaining IP Address...", but it just won't connect.
Once I got "Avoided poor internet connection" despite being close to the AP.

I just flashed the 20140309 nightly a few hours ago and it seems like I lost wifi entirely, not even rebooting will help.
I will try to make a clean install, but I doubt it will change anything, it didn't help before... :/
The Following User Says Thank You to larspace For This Useful Post: [ View ]
10th March 2014, 01:36 PM   |  #3  
OP Junior Member
Thanks Meter: 7
 
23 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
More
Hey,
can you give some feedback after your clean install?
I haven't tried a clean install with cm11, just flashed it over 10.2.


Is eduroam your university network, too?

Cheers.
Last edited by Log1c.; 26th March 2014 at 05:37 PM.
26th March 2014, 05:38 PM   |  #4  
OP Junior Member
Thanks Meter: 7
 
23 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
More
Push.
Problem still present with Nightly from March, 24th.
3rd April 2014, 01:28 PM   |  #5  
OP Junior Member
Thanks Meter: 7
 
23 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
More
Update:
Installed a different ROM yesterday (ViperOne S 3.1.0), but the wifi still isn't connecting when I arrive at home and was connected to my universitys wifi previously.
In ViperOne S I "hot-rebooted (restarts the shell)" and could connect to my home wifi again.

Now I really don't know what's causing this problem.
If it is existing with two different ROMs could my router be the problem?
It is a Speedport W723V, got it from my ISP. WIFI Analyzer says it's made by Arcadyan.

Help
14th April 2014, 12:15 AM   |  #6  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
11 posts
Join Date:Joined: Jul 2013
More
Ah sorry, totally forgot about this.
Quote:
Originally Posted by Log1c.

can you give some feedback after your clean install?

Didn't change a thing.
By now I am on 140412, problem still exists.

Quote:

Is eduroam your university network, too?

yep
14th April 2014, 02:50 PM   |  #7  
OP Junior Member
Thanks Meter: 7
 
23 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
More
Hi,
flashed CM11 back 'cause Viper didn't solve the problem.
Also changed my wifi ssid to one word, before I had a blank in it. Didn't solve it either.
Last week after university it flawlessly connect to my home wifi, today it didn't.
I'm clueless :S

So I'll live with it, hopefully the 4.4.3 update will fix it
14th April 2014, 08:17 PM   |  #8  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
1 posts
Join Date:Joined: Sep 2012
I'm having exactly the same problem with my One S (S4) and CM11 (M5 Snapshot). I'm only using it for a day but could experience the behaviour when changing from University WiFi (802.1x EAP, eduroam) to home WiFi (WPA2) repeatedly.
Looks like some more people have that issue: http://forum.xda-developers.com/show...php?p=50953449

Is there any known solution?
The Following User Says Thank You to ferdisalz For This Useful Post: [ View ]
16th April 2014, 10:06 PM   |  #9  
Darknites's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 2,347
 
5,736 posts
Join Date:Joined: Jul 2011
More
Ya bit of a shame but has been a bit crap on sense but not has bad.

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
13th May 2014, 03:22 PM   |  #10  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
1 posts
Join Date:Joined: May 2014
I have a smiliar issue since the installation of CM11 (version for hboot 2.16). I can connect to open hotspot, but it is impossible to connect to my personnal WPA network. My radio is 1.20.50.05.16 and i'd like to test with other versions (1.10 for exemple) because i have read that 1.20 is for sense ROM (before, i was using Maximus HD). But when I try to flash another radio, if failed (in recovery). (note that my one s is s-off)

An idea ?
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes