Build an Impractical But Awesome Lego Mindstorm Dock

The vast majority of what we cover here on the XDA-Developers News Portal relates to … more

MultiROM Makes its Way Over to the HTC One (M8)

While browsing our forum, you will undoubtedly find more than a few enticing ROMs available … more

Welcome to the New XDA-Developers Portal!

You may recall that a few weeks ago, we opened up the XDA-2015 forum themesto intrepid users … more

An Android Enthusiast’s Apple iPhone 6 Challenge

The media has gone batty again over Apple “revolutionizing” smartphones. … more
Post Reply

Galaxy Tab Pro 8.4 Speaker Noise When Volume Muted

9th March 2014, 01:34 PM   |  #1  
OP Member
Thanks Meter: 8
 
81 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
I'm just making this thread in the hope that this is a fixable problem, so here goes...

If I mute the tablet by lowering the volume until it is off and then play music or a youtube video, or indeed anything else that would normally result in sound through the speakers, I can hear a quiet noise that sounds a little bit like an old 56k modem trying to connect, sort of squelchy chirps and tweets.

I can recreate this every time, so I'm wondering if anyone else is having this problem and if so, did you find a workaround or a fix? I found a thread on another forum where others were having the same problems here:

http://forums.androidcentral.com/sam...t-speaker.html

It's easy to test, just go to youtube via your browser or the android app and play a video that has sound with your volume as low as it'll go.

Thanks!
9th March 2014, 05:39 PM   |  #2  
Optimusg2x's Avatar
Senior Member
Chicago
Thanks Meter: 56
 
201 posts
Join Date:Joined: Apr 2011
More
My 8.4 does the same thing

Sent from my SM-N900T using Tapatalk
The Following User Says Thank You to Optimusg2x For This Useful Post: [ View ]
10th March 2014, 09:26 AM   |  #3  
PewPewK's Avatar
Junior Member
Flag San Diego
Thanks Meter: 7
 
25 posts
Join Date:Joined: Dec 2013
More
Same problem that became even more persistent when I installed CM11 to my 8.4.

Kind of annoying problem, wonder if there can be a software fix for it...
10th March 2014, 11:53 AM   |  #4  
OP Member
Thanks Meter: 8
 
81 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Quote:
Originally Posted by PewPewK

Same problem that became even more persistent when I installed CM11 to my 8.4.

Kind of annoying problem, wonder if there can be a software fix for it...

I'm going to speak to Samsung later, I'll let you know what they say. Hopefully there will be a software fix.
10th March 2014, 01:43 PM   |  #5  
OP Member
Thanks Meter: 8
 
81 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
I've spoken to Samsung, they are aware of the fault and are looking into it, but they say that it is a hardware fault and the tablets will need replacing. So back mine goes today for a replacement.
10th March 2014, 08:34 PM   |  #6  
PewPewK's Avatar
Junior Member
Flag San Diego
Thanks Meter: 7
 
25 posts
Join Date:Joined: Dec 2013
More
Quote:
Originally Posted by Monkey Chops

I've spoken to Samsung, they are aware of the fault and are looking into it, but they say that it is a hardware fault and the tablets will need replacing. So back mine goes today for a replacement.

Interesting. I guess I'll try to return mine at Best Buy before my 15-day return period is up. Any clue if Best Buy checks to see if the warranty void flag has been tripped or do they generally just accept the return regardless?
14th March 2014, 02:48 AM   |  #7  
Junior Member
Thanks Meter: 2
 
25 posts
Join Date:Joined: Mar 2012
More
I have the same problem, looks like all the Tab Pro 8.4 suffer from it, it only appears when I open an app/game with sound and mute it. Will be best if we all call Samsung and make them to "report" this issue.

Sent from my SM-T320 using Tapatalk

---------- Post added at 09:48 PM ---------- Previous post was at 09:43 PM ----------

Quote:
Originally Posted by moz2k12

Mine is not having this, or at least I can hear it

Open any game, mute the Media sound and listen to the speaker, if you don't hear any noise you are one of the lucky ones

Sent from my SM-T320 using Tapatalk
14th March 2014, 03:19 PM   |  #8  
OP Member
Thanks Meter: 8
 
81 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Quote:
Originally Posted by TwinXM

I have the same problem, looks like all the Tab Pro 8.4 suffer from it, it only appears when I open an app/game with sound and mute it. Will be best if we all call Samsung and make them to "report" this issue.

My replacement 8.4 doesn't have the fault, same batch, same retailer. Seems to be luck of the draw.
18th March 2014, 05:14 PM   |  #9  
Member
Thanks Meter: 17
 
92 posts
Join Date:Joined: Dec 2012
My replacement arrives next week but in the mean time I just taped over the speaker grilles... solves the issue completely. It does muffle the sound but I still find it loud enough that I don't notice the muted effect in daily use. Gaffers tape works well - almost no residue, tears perfectly straight, and has a nice fabric feel like hockey tape.


Sent from my SM-T320 using Tapatalk
18th March 2014, 06:30 PM   |  #10  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
11 posts
Join Date:Joined: Mar 2014
Quote:
Originally Posted by tzlot

My replacement arrives next week but in the mean time I just taped over the speaker grilles... solves the issue completely. It does muffle the sound but I still find it loud enough that I don't notice the muted effect in daily use. Gaffers tape works well - almost no residue, tears perfectly straight, and has a nice fabric feel like hockey tape.


Sent from my SM-T320 using Tapatalk

They let you keep the old while sending a replacement? Where did you buy yours? Samsung replacing?
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools
Display Modes


Top Threads in Galaxy Tab Pro 12.2, 10.1, 8.4 Q&A, Help & Troubleshooting by ThreadRank