Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,786,442 Members 42,264 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

willing to donate for working solution

Tip us?
 
carkev
Old
#1  
carkev's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 9
Posts: 157
Join Date: Jan 2009
Unhappy willing to donate for working solution

I have slaved over trying to get sound with bootanimation on my Blade.
it seems strange to me why this cannot be done when it is possible on other Androids, and it is a doddle on HTC's
I know there are many very knowledgable devs out there ... and if someone can spare the time I will donate !

my Blade is the Oled type, current rom is Blue Ginger v5.
here is what I have gathered from many other postings on various websites & forums.

firstly, there is confusion over the mp3 name ...
Bootsound.mp3, android.mp3, android_audio.mp3 and boot.mp3 have all been advised.

then it's location has been stated as in:
data/local, system, system/media, system/bin, and system/audio/ui ... etc.

then there are those who state that it needs an 's' line in dec.txt, or even embedding the mp3 into bootanimation.zip !
I even found a Cyanogen bootsound fix zip file for their roms, but it did not surprise me when that failed on mine.

I appreciate that perhaps with all these permutations it may be just case of my not dropping on the correct one ... but surely it is possible ?

pleeeeeese help here !
 
Carlos_Manuel
Old
(Last edited by Carlos_Manuel; 11th August 2011 at 12:26 AM.)
#2  
Carlos_Manuel's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 4,303
Posts: 3,664
Join Date: Apr 2011
Location: Kuressaare
Quote:
Originally Posted by carkev View Post
I have slaved over trying to get sound with bootanimation on my Blade.
it seems strange to me why this cannot be done when it is possible on other Androids, and it is a doddle on HTC's
I know there are many very knowledgable devs out there ... and if someone can spare the time I will donate !

my Blade is the Oled type, current rom is Blue Ginger v5.
here is what I have gathered from many other postings on various websites & forums.

firstly, there is confusion over the mp3 name ...
Bootsound.mp3, android.mp3, android_audio.mp3 and boot.mp3 have all been advised.

then it's location has been stated as in:
data/local, system, system/media, system/bin, and system/audio/ui ... etc.

then there are those who state that it needs an 's' line in dec.txt, or even embedding the mp3 into bootanimation.zip !
I even found a Cyanogen bootsound fix zip file for their roms, but it did not surprise me when that failed on mine.

I appreciate that perhaps with all these permutations it may be just case of my not dropping on the correct one ... but surely it is possible ?

pleeeeeese help here !
hmm.. if you open the bootanimation.zip then you need to add somewhere the audio file(s)
Or if you want only audio to Android boot logo then try this: framework-res.apk <----- go to /assets/sounds if it have it (I don't remember)
then you need to add audio to framework-res.apk with right name.. (maybe...)

Search from google: audio to bootanimation.zip

EDIT: to get audio to work on bootanimation.zip then maybe it needs playmp3 to /system/bin/ folder...

I will try to get sounds to boot animation!
 
Carlos_Manuel
Old
(Last edited by Carlos_Manuel; 11th August 2011 at 02:33 AM.)
#3  
Carlos_Manuel's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 4,303
Posts: 3,664
Join Date: Apr 2011
Location: Kuressaare
Motorola bootanimation.zip with SOUND:
it needs /system/media/bootanimation.zip
and the the audio /system/media/#####.mp3

and then you need to add audio text to desc.txt in bootanimation.zip

Example:

480 800 15
p 1 0 part0
s weareelectric.mp3
p 0 0 part1



EDIT: this not work!

add sound files to /system/media/audio/ui (RENAME SOUND TO Bootsound.mp3)
now it need to have sound when android booting!
 
carkev
Old
#4  
carkev's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 9
Posts: 157
Join Date: Jan 2009
post had been viewed 87 times ! .... so many thanks for responding,
believe me I have tried what works on your Motorola to no avail .. and have googled my heart out..

I see many posts where what you advise definitely does work on other phones, but not on my damn Blade !
so I can only assume that it must be something to do with the Blade's kernal or roms, or perhaps the fact that it is now a Gen 2 with a custom Android 2.3.4 ?

in desc.txt I have:
480 800 20
p 1 0 part0
s Bootsound.mp3 ... (I even tried this on different lines)
p 0 0 part1
and I have even got copies of Bootsound.mp3 in all these folders: data/local, system, system/media, system/bin, and system/audio/ui
I have even tried adding the mp3 to the zip file !

I continue to live in hope, and will also have a go at that framework-res.apk you mention.
 
hal_9000
Old
#5  
hal_9000's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 12
Posts: 316
Join Date: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by carkev View Post
in desc.txt I have:
480 800 20
p 1 0 part0
s Bootsound.mp3 ... (I even tried this on different lines)
p 0 0 part1
and I have even got copies of Bootsound.mp3 in all these folders: data/local, system, system/media, system/bin, and system/audio/ui
I have even tried adding the mp3 to the zip file !
Just a thought... Did you try using an OGG sound instead MP3?
Sex is not the answer, sex is the question... "yes" is the answer.
------------------------
ZT-180 Adhoc Switcher
 
carkev
Old
#6  
carkev's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 9
Posts: 157
Join Date: Jan 2009
it didn't work ....
but I think you may be onto something as all the sound files in audio/notifications etc are oggs.

I will have another go later today, and particularly with editing desc.txt as I assume that when it is referenced as below sound should play after part0 ?
480 800 15
p 1 0 part0
s Bootsound.ogg
p 0 0 part1
I will not give in, and may put 's' line in other positions, and even try a path on it eg: s system/media/Bootsound.ogg or whatever
nb: as stated I have googled extensively ... my zip file is not compressed, and paths to my pics are in the zip ok .. in fact the whole animation is fine.
 
hal_9000
Old
#7  
hal_9000's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 12
Posts: 316
Join Date: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by carkev View Post
it didn't work ....
but I think you may be onto something as all the sound files in audio/notifications etc are oggs.
While developing a game I found that some OGG FX sounds were played by my device and some were not played at all, depending on some codification parameter.

Just to be sure, is the OGG file you used a conversion made by you from the original MP3? If so, then try to use one of the OGG files already present on "/audio/notifications", copying it to "/system/media" of course.
Sex is not the answer, sex is the question... "yes" is the answer.
------------------------
ZT-180 Adhoc Switcher
 
carkev
Old
#8  
carkev's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 9
Posts: 157
Join Date: Jan 2009
I'm stiil soldiering on,
but did find something that intrigues me ...

I found a file named just 'bootsound' in /system/bin, copied it to my PC and browsed it with a hex editor.
I could find no occurrance of the word sound in it,
but desc.txt appears as does the phrase 'boot animation disabled' which I find peculiar since my animation itself works fine.

I'm probably (certainly ?) getting a bit desperate here, but does anyone know if this has any relevance at all ?
 
carkev
Old
#9  
carkev's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 9
Posts: 157
Join Date: Jan 2009
still not winning, still soldiering on ...
but
I found a file named just 'bootanimation' in /system/bin. copied it to PC and browsed it with a hex editor. (see my screenshot)
there is no ocurrance of the word sound in it,
but desc.txt appears as does the phrase 'boot animation disabled' which is peculiar as my actual animation works fine.

I'm probably (certainly ?) getting paranoid now, but does anyone know if this file has any relevance to sound problem at all ?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	bootanim.jpg
Views:	35
Size:	91.9 KB
ID:	685085  
 
Carlos_Manuel
Old
(Last edited by Carlos_Manuel; 11th August 2011 at 03:25 PM.)
#10  
Carlos_Manuel's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 4,303
Posts: 3,664
Join Date: Apr 2011
Location: Kuressaare
Hey I Just remembered:

I edited init.rc for Samsung JÚt (JetDroid) [Android boot mode..]

init.rc have sound text and boot animation + boot sound text!

I cant unpack/extract or something boot.img because I don't know how!
it is too difficult!


so add this to init.rc

# bootsnd
setprop audioflinger.bootsnd 1


If you want check Samsung Spica init.rc more to get something for Blade the you can check it here: https://github.com/MadRocker/alt-ini...nit.rc_default

EDIT: add this too

#service bootsound /system/bin/playmp3
# user media
# group audio
# oneshot


P.S. I checked many many many ROMS and them don't have ┤playmp3 file on /system/bin/ so maybe it needs other file name..?

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Try to Keep Up with Just Swipe Game

Sometimes, the simplest of games are the ones that end up beingthe most addictive and end up consuming … more

MultiROM Ported to the Moto E

Few categoriesof Android development are as intrinsically interestingas the ability to boot into multiple … more

XDA Xposed Tuesday: How to Control Google Play Wake Locks – XDA Developer TV

Xposed Modules are usually pretty simple. There are a few … more

Make Text Entry More Efficient with Macro Text Expansion

One of the best things about the modern day smartphone is its ability to save us … more