View Poll Results: I have a problem with touchscreen
Yes 450 66.67%
No 225 33.33%
Voters: 675. You may not vote on this poll

Post Reply

[LINK TO FIX][UPD 29AUG]Touchscreen Not Responsive

OP undercover

23rd August 2011, 02:38 AM   |  #931  
Senior Member
Flag NYC
Thanks Meter: 19
 
125 posts
Join Date:Joined: Dec 2008
More
The metal contact might be it...
I noticed if you touch the silver metal contact with your finger as you have the back cover off, the performance of the touchscreen increases. This is what I am talking about.



Here is what I believe to be the problem, correct me if I am wrong. That metal contact is meant to ground the phone and it is not working properly or maybe since most of us use rubber or plastic cases, we block that from happening. Since the static has no where to go it just builds up on the phone, and in turn messing up our touch commands. Capacitive touch screens work because our body is a conductor. The screen is coated with a transparent conductor, so it makes sense that static would mess things up. I forgot who but someone said earlier that they charged the phone on a metallic surface and the problem went away, charged it on wood and the problem came back. I study electrical engineering, but I am still a student and I could be wrong but its a start.....right
Last edited by abrown0809; 23rd August 2011 at 02:55 AM.
The Following 5 Users Say Thank You to abrown0809 For This Useful Post: [ View ]
23rd August 2011, 05:28 AM   |  #932  
nugzo's Avatar
Senior Member
Flag Fayetteville, NC.
Thanks Meter: 565
 
2,855 posts
Join Date:Joined: Apr 2010
More
Quote:
Originally Posted by abrown0809

I noticed if you touch the silver metal contact with your finger as you have the back cover off, the performance of the touchscreen increases. This is what I am talking about.



Here is what I believe to be the problem, correct me if I am wrong. That metal contact is meant to ground the phone and it is not working properly or maybe since most of us use rubber or plastic cases, we block that from happening. Since the static has no where to go it just builds up on the phone, and in turn messing up our touch commands. Capacitive touch screens work because our body is a conductor. The screen is coated with a transparent conductor, so it makes sense that static would mess things up. I forgot who but someone said earlier that they charged the phone on a metallic surface and the problem went away, charged it on wood and the problem came back. I study electrical engineering, but I am still a student and I could be wrong but its a start.....right

Is this what you are talking about?

23rd August 2011, 06:45 AM   |  #933  
Member
Thanks Meter: 0
 
31 posts
Join Date:Joined: Mar 2009
tested it yesterday,worked also for me:)
Removed the cover played for two minutes and it worked like new.

Great, thanks

That's a faster metode than with the safe mode.
But now i don't understand why the safe mode also work.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
23rd August 2011, 06:47 AM   |  #934  
exb0's Avatar
Senior Member
Flag 3.137136,101.594663
Thanks Meter: 412
 
1,763 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
More
Touchscreen issue was a software problem for me. After a wipe it was okay

Sent from my own custom Rom for sensation. 200mb free :3
23rd August 2011, 08:41 AM   |  #935  
Member
Thanks Meter: 0
 
31 posts
Join Date:Joined: Mar 2009
It will come back:)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
23rd August 2011, 11:55 AM   |  #936  
misiek_to_ja's Avatar
Member
Flag Warsaw
Thanks Meter: 22
 
69 posts
Join Date:Joined: Nov 2007
Quote:
Originally Posted by abrown0809

EDIT: I just played with it for about a minute without the back cover on, I have to say this is the first time I have seen the carousel in weeks. Lockscreen works with the lightest touch now. I hope this fix lasts. I put the cover back on and the effects are still there.

Quote:
Originally Posted by aliensmille76

tested it yesterday,worked also for me:)
Removed the cover played for two minutes and it worked like new.

Hi guys,

Good to hear that it also works for you ! So we have 4 confirmed cases ! You can thanks my daughter, because if I would not be with her on the playground, let be honest - little bored, I would not discover this I think it is definitely related to static electricity, as abrown0809 wrote: "Since the static has no where to go it just builds up on the phone, and in turn messing up our touch commands". By putting the phone in our palm we let it go to our body and then to the ground. It might be related to some silver metal contact, but I think the static could gather on different parts as well and by touching the whole phone you can let all the static electricity go to hell. In my case it is totally repeatable, I did several more tests and I think the time required to play with the touchscreen without the back cover is related to the amount of static electricity you have in your phone. Sometimes it is 5 seconds and sometimes I need to play with it for 2 minutes. But anyway it brings my touchscreen back to normal.

And guys - please remember that people mixed several different reasons in this thread for touchscreen problems. Sometimes it is because of the software (restarting the phone, performing hard reset, loading new ROM helps), but most of us experience the second problem - more hardware related.
Last edited by misiek_to_ja; 23rd August 2011 at 12:05 PM.
23rd August 2011, 12:02 PM   |  #937  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Aug 2011
Had the same problem with sensation got a replacement bad screen they said

Sent from my HTC Sensation 4G using XDA App
23rd August 2011, 12:07 PM   |  #938  
misiek_to_ja's Avatar
Member
Flag Warsaw
Thanks Meter: 22
 
69 posts
Join Date:Joined: Nov 2007
Quote:
Originally Posted by marine1312

Had the same problem with sensation got a replacement bad screen they said

I don't want to make you sad, but read the entire thread - some people did 3-4 replacements and had the same problem after some time. It seems that HTC didn't find fix for this yet and all phones are vulnerable after some time.
23rd August 2011, 12:42 PM   |  #939  
veper's Avatar
Member
Thanks Meter: 7
 
78 posts
Join Date:Joined: Jul 2010
So basically the proper solution is for HTC to produce new, modified back cover that will deal with static?

Sent from my HTC Sensation
23rd August 2011, 01:06 PM   |  #940  
Pro Gamer's Avatar
Junior Member
Flag Karaj
Thanks Meter: 0
 
4 posts
Join Date:Joined: Aug 2009
More
I bought this phone a month ago and I don't have any problem with touchscreen.
Mine is India branded and production date is : 5/26/2011

Sent from my HTC Sensation Z710e using XDA App

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes