Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,732,310 Members 45,270 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[MetroPCS] 3G Speeds & Settings + Help Getting 3G! |PRL 3032 Released!|

Tip us?
 
JD2589
Old
(Last edited by JD2589; 1st August 2013 at 01:06 PM.)
#1  
JD2589's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 202
Posts: 1,032
Join Date: Sep 2009
Location: Miami, FL

 
DONATE TO ME
Default [MetroPCS] 3G Speeds & Settings + Help Getting 3G! |PRL 3032 Released!|

[MetroPCS] 3G Speeds & Settings + Help Getting 3G!

MetroPRL Website

Thread Introduction & Purpose:

Welcome,

You guys can call me JD, I created this general thread so MetroPCS users with flashed HTC EVO phones can post their 3G speeds & locations, and get help on obtaining 3G signal and other MetroPCS related things such as MMS settings. I'm open to answering any questions you guys may have to the best of my knowledge.
MetroPCS is currently updating 20% of there towers from 1X to 3G.

MetroPCS 3G Coverage Map:
Provided by Cellular Maps

Click image for larger version

Name:	MetroPCS 3G Coverage Map.jpg
Views:	5618
Size:	29.5 KB
ID:	762378

Simple Steps to getting 3G:

1.Download and Write one of the following PRL's:

3019, 3020, 3022, 3023, 3024, 3025, 3026, 3027, 3028, 3029, 3030, 3031, 3032, 3033, 3035
PRL Download Website
PS: While at the Website, Please click on some ads, in support to maintaining the website up to date. Thank You.

Writen HTC EVO PRL Update Guide

Here's a HTC EVO PRL Video Update Tutorial created by Mikekelso421:
http://www.youtube.com/watch?v=gP4xR...A&feature=plcp


2.In QSPT Service Programming under M.I.P tab set the Mobile IP behavior to 'Simple IP' This will allow your phone to connect to 3G when available or 1X when not in a 3G service area.

If there is 3G signal in your area after completing these 2 simple steps you should now have 3G.

If your still having trouble getting 3G and your sure theirs 3G in your area theres still hope, Try forcing 3G by setting your EVO into HDR Mode.

My Exact DFS Settings & Guide
  1. Register, Create Account!
  2. Download & Install. DFS.exe
  3. Dial ##DIAG# On EVO.
  4. Connect to PC.
  5. Open DFS.
  6. Enter Login Info.
  7. You'll enter Demo Mode (Allows Full Access of Program.)
  8. Next To Ports, Next to Open Close Ports button, There's a drop down menu, Choose your phone (HTC Diagnostic Interface (COM #)
  9. Then Click Open/Close Port Button until it opens your port and all your phones info appear in yellow in the Equipment screen.
  10. Press SPC send button (Unlocks Phone. )
  11. Go to the Programming Tab, Where you'll find, Nam, Data, Mobile IP Tabs
  12. Nam Tab> Read> Edit Settings> Write!
  13. Data Tab> Read> Edit Settings> Write!
  14. Mobile IP Tab> Read> Edit Settings> Write!

Be careful while changing setting, look over things more than twice, If you need help on anything I'm here, Live Support !

My Nam Tab:

Click image for larger version

Name:	DFS NAM.jpg
Views:	10750
Size:	101.5 KB
ID:	772873

My Data Tab:

Click image for larger version

Name:	DFS DATA.jpg
Views:	8324
Size:	100.6 KB
ID:	772872

Check out the Mode Settings under the Data Tab in the Mode Box

My Mobile IP Tab:

Click image for larger version

Name:	DFS MOBILE IP.jpg
Views:	7553
Size:	96.1 KB
ID:	772874

My Exact EPST Settings for Comparison:

To view & edit yours:
  1. Dial ##3282# (##DATA#)
  2. Enter Edit Mode
  3. Enter SPC: 000000
  4. Compare.
Code:
Data Profile:
Active Profile: 1 (Mines is 1, but it depends on which profile is set up on your phone for MetroPCS)
User Name: 786#######@mymetropcs.com
SPI MN-HA: 1234
SPI MN-AAA: 1234
Reverse Tunnel Preferred: Enable
Home IP Address: 0.0.0.0
Primary Home Agent: 0.0.0.0
Second Home Agent: 0.0.0.0
HA Shared Secret: ****** (MetroPCS MSL Code)
AAA Shared Secret: ****** (MetroPCS MSL Code)
DSA Server URL: https://dsa.spcdnsnet:443/dsa/ (Still on Sprints, but seems to not affect anything.)

EVDO:
DDTM: Disable
Preferred Mode: Automatic

Advanced:
MEID(HEX): (Your MEID)
P_REV: IS-2000 (6)
SCM: 58
Slot Mode: Enable
Slot Cycle Index: 2
MCC: 310
MNC: 00
MSID:786#######
ACCOL:5
Vocoder: Enable
EVRC-B: Disable
Home Orig: EVRC
Roam Orig: Voice 13K
LBS PDE IP:  (?)
LBS PDE PORT:  (?)
Home Sys Registration: Enable
Foreign SID Registration: Enable
Foreign NID Registration: Enable
DDTM: Disable
Home SID/NID #1: 6503/65535
MMS Server URL: http://mms.metropcs.net:3128/mmsc
RTSP Proxy  Port: 0
RTSP Proxy Address: rtsp.vog.sprintpcs.com (Still Sprints)
HTTP PD Proxy Port: 0
HTTP PD Proxy Address: pd.vog.sprintpcs.com (Still Sprints)
Hope this helps you guys!

Steps to manualy setting your EVO into HDR Mode:

*Warning: Manually forcing your phone into HDR Mode or Digital Mode my cause issues like your PRL going into 0000 IF your phone has been MEID repaired. You know who you are so do not attempt this if your HTC EVO was MEID repaired. Only try this if your are sure your HTC EVO was not MEID repaired.
  1. Dial ##3424# (Sets your phone in Diag mode).
  2. Connect your EVO to PC thourgh USB.
  3. Open QPST.
  4. Start Clients>Service Programming.
  5. Read from phone.
  6. Go to System tab.
  7. Set your Preffered Mode to: HDR only
  8. Write to Phone.

Reboot your phone and your HTC EVO should now be forced to connect to 3G!

The reason why I ask you guys to do this by QPST rather than by Advanced Settings is because most of the times you change it on Advanced Settings but it really doesn't change anything.

Although you guys can check to see if your connected to Evdo using Advanced Settings App. Open the app and go into Phone Information, take a look at your Network Type it should now say CDMA- EvDo rev. A!
Screenshot:
Click image for larger version

Name:	HTC EVO Advanced Settings.jpg
Views:	4877
Size:	64.3 KB
ID:	767449

MetroPCS MMS Fixes:

It works with Most roms. Tested and Confirmed on Swagged Out Stock.

Flash an MMS script compatible with your rom.
__
[New MMS Script for 4.67]
Created by Mteezey
4.67 MMS Script Mteezey
__

MetroPCS APN Settings:


1.Download APN Manager from the Android Market.
2.Create a new APN and enter these settings:
  • APN: internet
  • Proxy: wap.metropcs.net:3128
  • Port: 3128
  • UserName: Phone#@mymetropcs.com
  • Password: MSL code*
  • Server: wap.metropcs.net
  • MMSC: http://mms.metropcs.net:3128/mmsc
  • MMS Proxy: wap.metropcs.net
  • MMS Port: 3128
  • MCC: 310
  • MNC: 004
  • APN Type: MMS

3. Download Any Cut from the Android Market, then create an activity, apns on your homescreen.
Open apns choose MetroPCS and edit then authentication type to pap or chap. If no APN exists create a new one and fill it in with the info above.

-Make sure to enable created APN in APN Manager.
-Also if your MMS still isn't working make sure the metropcs.sh file from the script is in the correct place, if it is execute it. If It's not etract it from the script, and place it in the root of the internal memory, set permissions, and then execute it.
*If you want to figure of your MetroPCS MSL code check out whiterabbit.org

My Location & Current Setting & Speed:
  • Location: Miami, FL
  • Speed:1766D 532U
  • PRL: 3022
  • Radio:2.15.00.11.19
  • ROM: Swagged Out Stock
  • Screen Shot For Proof:
Click image for larger version

Name:	MetroPCS 3G Speed.jpg
Views:	4036
Size:	68.0 KB
ID:	759864

User Confirmed MetroPCS 3G Locations:
  • Miami, FL [JD2589]
  • Sanford, FL [chad9f9]
  • Hialeah, FL [ronwins]
  • Stockton, CA [edgeez25]
  • Atlanta, GA [rovertech1]
  • Lakeland, FL [StarfleetcCommunications]
  • Bartow, FL [StarfleetCommunications]
  • Davenport, Fl [marcnoel101]
  • Manteca, CA [montecristo1]
  • French Camp, CA [montecristo1]
  • Lathrop, CA [montecristo1]
  • Tracy, CA [montecristo1]
  • West Palm Beach, FL [pimpmack]
  • Hudson Country, CT [medinab77]
  • Fort Pierce, FL [pimpmack]
  • Port St Lucie, FL [Mikekelso421]
  • Ypsilanti, MI [bill48105]
  • Ocala, FL [mikeuriah]
  • Sacramento, CA [chainsaw5001]
  • Modesto,CA [discobiscuit]
  • Bakersfield, CA [yknujssab]


Big Thanks to all users above

Problems/Solutions:

Stuck in Digital Roaming Mode?


Disclaimer

I'm only providing this information to help out MetroPCS users, Please proceed with caution and at your own risk. Anything that happens is your responsibility. I am not responsible for any damages you cause to your phone hardware, software, service provider account, or any other damages that might result from your usages of this information.
This is a friendly warning, Proceed with caution.

_______

I'm currently a college student and have many expenses, If you guys appreciate my work and time dedicated to helping others, consider donating. All donations are welcome.

Thank You.




-For those of you guys that are mobile here's a direct link:
JD2589 XDA Donations

If you have any other questions or need help just ask.

Happy Posting

Also, If you find this information or my posts helpful in anyway, besides donating, hit the 'Thanks' button. Thank You!

JD

/Nexus 5 Blk/32GB, Supcase Unicorn Case Blk/Clr, Anker Ultra Clear Screen Protector/
If my post has help'd you please return the favor by hitting the 'Thanks' button, Thank You.
The Following 16 Users Say Thank You to JD2589 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
egzthunder1
Old
#2  
egzthunder1's Avatar
Member Advocate Admin - Spirit of XDA
Thanks Meter 4695
Posts: 18,219
Join Date: Jul 2005
Location: At The Good End Of My Hammer, Likes: My Family & XDA, Dislikes: Incompetence
Quote:
Originally Posted by JD2589 View Post
Hey Guys,

I wanted to make a general thread where MetroPCS users with flashed HTC EVO phones could post their location, 3G speeds, and settings like prl and rom that best worked for them. MetroPCS has recently been updating some of their towers to work with 3G.
This thread is only for users to come and post and compare there speeds so please take your legal issues or drama somewhere else, Thanks.

It should be something like this:
-Location: Miami, FL
-Speed:1766D 532U
-PRL: 3022
-ROM: Swagged Out Stock
-Screen Shot For Proof:


*I want this thread to be user friendly, So NO Trolls Allowed!
-Happy Posting!
Wait... what? Metro has 3G now?

"As I walk through the Valley of the Shadow of Death, I fear no evil for I am the God of Death... and this is my valley"



I have ORD

Want to see my devices? Click Below

 
HTC Blue Angel
ROM: WM 6.5.3 Build 23698 by d-two
Radio: 1.15

HTC Vogue (Verizon Touch)
ROM: Froyo Android (NAND) by incubus26j
Radio: 3.42.50

HTC EVO 3D
ROM: YAS4 v9 by howpathetic (ICS 4.0.4)
PRI: 1.43_003
Radio: 1.09.00.0706
HBOOT: Eng HBOOT (S-OFF)

Sony Xperia T LT30p
ROM: Stock, 91.A.0.148 (Jelly Bean 4.1.2)
Bootloader: Locked

Sony Xperia Z Ultra - GPE
ROM: Stock, Unrooted (KitKat 4.4.2)
Bootloader: Locked

Huawei Premia 4G
ROM: Stock, Rooted (ICS 4.0.4)

HTC One (M8)
ROM: Stock, unrooted (1.57.531.7)
Radio: 1.16.21331931
HBOOT: Locked (S-ON)




Learn how to flash: CDMA Rapahel, Vogue
 
JD2589
Old
#3  
JD2589's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 202
Posts: 1,032
Join Date: Sep 2009
Location: Miami, FL

 
DONATE TO ME
Yes MetroPCS has 3G in some areas.

/Nexus 5 Blk/32GB, Supcase Unicorn Case Blk/Clr, Anker Ultra Clear Screen Protector/
If my post has help'd you please return the favor by hitting the 'Thanks' button, Thank You.
 
chad9f9
Old
#4  
Junior Member
Thanks Meter 2
Posts: 4
Join Date: Dec 2010
Location: Orlando
3g here in Sanford, fl using prl 3022. Speedtest app not working but seeing a Max dl rate in wiring tether of 253 kbps

Sent from my SCH-R720 using XDA App
The Following 2 Users Say Thank You to chad9f9 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
JD2589
Old
#5  
JD2589's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 202
Posts: 1,032
Join Date: Sep 2009
Location: Miami, FL

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by chad9f9 View Post
3g here in Sanford, fl using prl 3022. Speedtest app not working but seeing a Max dl rate in wiring tether of 253 kbps

Sent from my SCH-R720 using XDA App
Cool, Thanks for posting, Not as quick as it should be.. I guess you have bad reception.. And strange that your speed test app isn't working.

/Nexus 5 Blk/32GB, Supcase Unicorn Case Blk/Clr, Anker Ultra Clear Screen Protector/
If my post has help'd you please return the favor by hitting the 'Thanks' button, Thank You.
The Following User Says Thank You to JD2589 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
JD2589
Old
(Last edited by JD2589; 4th October 2011 at 07:22 PM.)
#6  
JD2589's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 202
Posts: 1,032
Join Date: Sep 2009
Location: Miami, FL

 
DONATE TO ME
I'm gonna start adding confirmed MetroPCS 3G locations by members in the main post.

/Nexus 5 Blk/32GB, Supcase Unicorn Case Blk/Clr, Anker Ultra Clear Screen Protector/
If my post has help'd you please return the favor by hitting the 'Thanks' button, Thank You.
The Following 2 Users Say Thank You to JD2589 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
chad9f9
Old
#7  
Junior Member
Thanks Meter 2
Posts: 4
Join Date: Dec 2010
Location: Orlando
Not sure what it is. Speed test app drops my connection to 1x but when browsing the internet or using wifi tether 3g stays. I was also expecting higher rates but guess it was my location. Still better than my previous peek of 25kbps

Sent from my SCH-R720 using XDA App
 
edgeez25
Old
#8  
edgeez25's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 147
Posts: 413
Join Date: Aug 2007
Im in Stockton Ca and my Speeds are all over the place ... Ive tried Prl 3022 and 3023 and I get 3g with both... what radio are you on
 
JD2589
Old
#9  
JD2589's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 202
Posts: 1,032
Join Date: Sep 2009
Location: Miami, FL

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by edgeez25 View Post
Im in Stockton Ca and my Speeds are all over the place ... Ive tried Prl 3022 and 3023 and I get 3g with both... what radio are you on
Hey,
Thanks I forgot to include that!
Radio:2.15.00.11.19

--------------------------------------
[HTC Evo XDA Premium App]
--------------------------------------

/Nexus 5 Blk/32GB, Supcase Unicorn Case Blk/Clr, Anker Ultra Clear Screen Protector/
If my post has help'd you please return the favor by hitting the 'Thanks' button, Thank You.
The Following 2 Users Say Thank You to JD2589 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
ronwins
Old
#10  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 3
Join Date: Dec 2010
Location: Miami
Default Been following this for a while now...

I've been following Bloody's thread for a while and I've seen pretty much all the posts in relation to Metro 3G.
I was wondering if you could either post a quick guide on how to flash the new PRL here, or just PM me a quick guide. I'd really appreciate it.
I've tried flashing the PRL using CDMA workshop, and also by downloading the new EPST.apk, and using dialer codes, but to no avail. I'll gladly post up my speeds once I can get it working. Thanks a lot!
My info is
-Location: Miami,FL / Hialeah, FL
-ROM: MetroDroid 2.2

Tags
3g speed, location, metropcs, prl, settings & help
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes