Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,778,798 Members 39,570 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Radio and modem questions

Tip us?
 
garydv2002
Old
#1  
garydv2002's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 576
Posts: 1,635
Join Date: Feb 2012
Default Radio and modem questions

OK since this is a question I'm assuming that I post this here so if I'm wrong sorry. And I have searched for answers to these questions on xda and Google and if info is out there I can't find it so if someone knows where it is point me in the right direction and I'll read the info myself as I'm not to lazy to research info when I can find it now that that's out of the way my questions are as follows...
1. What does the modem in my phone control the wifi or data and basically what does it do? The quick version will be fine.
2. What does the radio do and controll? Quick version OK.
I just updated to the latest ics leak that came out a couple of days ago I think it UCLD2 correct me if I got that version wrong. I've also tried UCALC4 and with neither I get many bars. On gingerbread I got 2 or 3 bars in my home recliner with UCALC4 I got 1 and with UCLD2 this new leak I get 0. I've read flashing the galaxy note radio will fix this if so I need a link to that radio with instructions on flashing it in cwm. And if that radio does not fix the problem can I flash back to this one or maybe a gingerbread one?
And lastley I'm getting a notification at the bottom of my screen every few minutes that says connected to belkin wifi etc. I did not get this on gingerbread is this also a radio problem or a modem problem or a tottaly different issue? And what can I do to fix it? Should I just restore the backup of gingerbread I made and wait for the official update whatever year that may be lol?
Thanks ahead of time for any help or advice...

Sent from my SAMSUNG-SGH-I727 using XDA
 
icenight89
Old
(Last edited by icenight89; 20th April 2012 at 01:56 AM.)
#2  
icenight89's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 718
Posts: 2,602
Join Date: Dec 2010

 
DONATE TO ME
I typed "android phone modem" in Google and got an answer on the first page, I'm sorry but I highly doubt u searched anything. None the less, as a new user I will spoon feed u this one time

Radio and modem are interchangeable terms used on CDs to basically describe the firmware used to control your phones cellular radio. Different firmwares enable different functions and frequencies. Basically with no modem, u have no cell data, or signal. No calling, no texting, nothing

UCLCL5 has been pulled due to it causing too many instability issues. getting a phone that works with it is luck of the draw. Use leeC UCLA3 radio for ics instead

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=24227420
The Following User Says Thank You to icenight89 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
garydv2002
Old
#3  
garydv2002's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 576
Posts: 1,635
Join Date: Feb 2012
Sorry but I typed in cell phone modem and of course with that all I got was ways to connect your PC to the internet thru the cell phone. Didn't think about putting android in cause I figured modem would be in all phones oh well I will try that too see what I come up with. I'm in a real wooded very rural area so im not sure if the radio is the main problem I do know other phones like pan tech link a non smart phone gets full signal here but none of our android phones do. My main concern is the wifi saying connected every few minutes and my connection seeming like its slower that problem I did not have on gingerbread or UCALC4 is anyone else having these issues on the new leak

Sent from my SAMSUNG-SGH-I727 using XDA
 
garydv2002
Old
#4  
garydv2002's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 576
Posts: 1,635
Join Date: Feb 2012
OK I flashed that modem that you gave me the link to then rebooted and BAM!!!!!! Instant signal bars... Thanks man you are awesome and I may be a noober but I'm learning a lot fast thanks to guys like you. I am a computer programmer/web developer/ net worker but phones are new to me but I'm learning in many ways there similar but in other ways miles apart... But thanks again.. oh yea by the way in baseband version it says UCALC4 but in build number it says UCLD2 but the modem I flashed said UCLA3 so I'm not sure what that's all about but its working so if it ain't broke you don't go messing with it...

Sent from my SAMSUNG-SGH-I727 using XDA
 
icenight89
Old
#5  
icenight89's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 718
Posts: 2,602
Join Date: Dec 2010

 
DONATE TO ME
yeah, you'll learn about that as u go along, but they're basically different build numbers. UCLD2 is the newest, UCLA4 is the previous ics leak build, and UCLA3 is actually a gingerbread radio (2.3.6), but it works really well.

If I helped I u, and if others do in the future, hit the thanks button!
The Following User Says Thank You to icenight89 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
chappatti
Old
#6  
chappatti's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 171
Posts: 1,080
Join Date: Sep 2007

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by icenight89 View Post
I typed "android phone modem" in Google and got an answer on the first page, I'm sorry but I highly doubt u searched anything. None the less, as a new user I will spoon feed u this one time

Radio and modem are interchangeable terms used on CDs to basically describe the firmware used to control your phones cellular radio. Different firmwares enable different functions and frequencies. Basically with no modem, u have no cell data, or signal. No calling, no texting, nothing

UCLCL5 has been pulled due to it causing too many instability issues. getting a phone that works with it is luck of the draw. Use leeC UCLA3 radio for ics instead

http://forum.xda-developers.com/show...php?p=24227420

UCLA3 ?? You mean UCLA4? Seriously, I would like to use UCLA3 on ICS if I can, but the link you post is UCLA4. I am searching........but if you know please advise.

THANKS.
 
icenight89
Old
#7  
icenight89's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 718
Posts: 2,602
Join Date: Dec 2010

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by chappatti View Post
UCLA3 ?? You mean UCLA4? Seriously, I would like to use UCLA3 on ICS if I can, but the link you post is UCLA4. I am searching........but if you know please advise.

THANKS.
Wrong. The downloadable link in the last post on that page is by leeC, ics_rogers_base.zip, and its ucla3. its what I'm using right now with ics
 
garydv2002
Old
#8  
garydv2002's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 576
Posts: 1,635
Join Date: Feb 2012
Quote:
Originally Posted by LeeC View Post
It's from stock rogers GB but works on ICS. I flashed on my phone and it still shows I727UCALC4 but the baseband file is indeed the old UCAL3 one.
That is a quote straight from that forum post. Even though it says ucalc4 it is ucal3. Read the whole forum posts and you will find out a lot more info


Sent from my SAMSUNG-SGH-I727 using xda premium
 
scott14719
Old
#9  
scott14719's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 813
Posts: 2,064
Join Date: Dec 2011
Quote:
Originally Posted by chappatti View Post
UCLA3 ?? You mean UCLA4? Seriously, I would like to use UCLA3 on ICS if I can, but the link you post is UCLA4. I am searching........but if you know please advise.

THANKS.
Quote:
Originally Posted by icenight89 View Post
Wrong. The downloadable link in the last post on that page is by leeC, ics_rogers_base.zip, and its ucla3. its what I'm using right now with ics
Quote:
Originally Posted by garydv2002 View Post
That is a quote straight from that forum post. Even though it says ucalc4 it is ucal3. Read the whole forum posts and you will find out a lot more info


Sent from my SAMSUNG-SGH-I727 using xda premium
Yep, I used LeeC's UCLA3 modem for a good while. I tried the others but kept going back to it for the connectivity. Of course, everyone's phone and conditions differ so you have to try anything for yourself before you know if it is going to work for you. Like mentioned, it will probably show "Unknown" for a baseband, but it works. I am using the latest ICS modem (UCLD2) now with the Alien 7 ICS ROM and it seems to work just as well as the UCLA3 modem did for me.
 
silver03wrx
Old
(Last edited by silver03wrx; 21st April 2012 at 07:59 PM.)
#10  
silver03wrx's Avatar
Recognized Developer
Thanks Meter 2688
Posts: 3,314
Join Date: Oct 2010
Location: westminster maryland

 
DONATE TO ME
+1 my wifi is even much faster and alot better range on ucld2 radio. Ucld2 is in every aspect. Far superior
Smoother. Faster. Less bugs
And easier to build from
I built my new rom. The ucld2 one. And did the themeing. In 1 afternoon.
Of course i have a great setup i ended up with from dealing with. The other leak. But i still say its much more refined

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes