Some of Our Favorite Features in Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop is the latest major revision to Google’s mobile operating … more

Sony SmartEyeglass SDK Developer Preview Released

A little over a month ago in Tokyo, Japan, Sony unveiled its new SmartEyeglasstechnology. … more

XDA and Leaseweb: Server Trial/Moto 360 Contest (Winners!)

About a month ago, we held a contest along with XDA’s host, Leaseweb, to … more

Updated Android Lollipop Preview Images – XDA TV

The Android Lollipop Preview Images are now available! That and much more news is … more
Post Reply

Not Charging After Full Drain. Not Turning On When Plugged In

OP geokilla

17th February 2013, 08:01 PM   |  #11  
geokilla's Avatar
OP Senior Member
Flag Toronto
Thanks Meter: 279
 
2,617 posts
Join Date:Joined: Jun 2010
More
Not charging again... My phone maintained a charge between 10% and 25% or so according to the battery usage graph. So I switched cables again. I went into the service menu and got a screenshot of the charging test this time. First pic is with the LG cable. Second is with a Samsung cable. Third picture is back with LG cable after the battery successfully got charged past the "low battery zone" with the Samsung cable.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2013-02-17-11-44-07.jpg
Views:	167
Size:	71.2 KB
ID:	1738362   Click image for larger version

Name:	2013-02-17-11-45-54.jpg
Views:	138
Size:	70.5 KB
ID:	1738366   Click image for larger version

Name:	2013-02-17-15-12-02.jpg
Views:	132
Size:	71.2 KB
ID:	1738488  
Last edited by geokilla; 17th February 2013 at 09:01 PM.
17th February 2013, 08:26 PM   |  #12  
Senior Member
Thanks Meter: 219
 
553 posts
Join Date:Joined: Aug 2011
Re: Not Charging After Full Drain. Not Turning On When Plugged In
I have a similar problem with the stock charger. After a few weeks of working perfectly, it just sopped charging my Optimus G.

Bizarrely, it charges my wife's Galaxy S2 HD LTE without issues.

And the charger from my Sony-Ericsson Xperia pro charges the Optimus without issues.

It's almost like the stock charger burns out something internally such that it doesn't output enough voltage/amperage/current.

Sent via the magic of an Optimus G (E971) running CM 10.1.
24th February 2013, 06:55 AM   |  #13  
geokilla's Avatar
OP Senior Member
Flag Toronto
Thanks Meter: 279
 
2,617 posts
Join Date:Joined: Jun 2010
More
So it happened again... But this time, it occurred in between 20% to 40% battery life while charging. It's probably the LG cable.. Gonna call support and ask for another.
26th February 2013, 04:31 PM   |  #14  
Mangala_Dharma's Avatar
Senior Member
Flag Montreal
Thanks Meter: 31
 
182 posts
Join Date:Joined: May 2011
More
Quote:
Originally Posted by geokilla

So it happened again... But this time, it occurred in between 20% to 40% battery life while charging. It's probably the LG cable.. Gonna call support and ask for another.

I have a similar situation -- I powered down my phone one time at 5 %, did not wake up until one hour of charge, then last night tried again with about 40 % of battery left, same problem. I was wondering at first if the phone did not go to power down properly, and that the battery would drain through that, but then I just did another test with my battery at 30 %, and the phone did not want to restart until plugged in for 5 minutes.. It's almost as if the booting process is just this huge battery drain, sucking all the juice to start the phone in a peak of electrical rage.. anyway -- I noticed that yesterday, I was trying to restart the phone after a while, it would start to boot but it seemed it owuld just miss a little bit of juice to complete the process, then finally when it made it to screen it was at about 10 %..

Could it be that fix we used in the stock rom to get the screen at more than 65 %, and the cpu at 1512 mhz ? It seems more software related than hardware in my case, meaning I don't beleive it is the cable
3rd September 2013, 01:02 AM   |  #15  
Junior Member
Flushing
Thanks Meter: 0
 
7 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
More
Hate to revive an old thread, but as the new owner of an LGOG i just ran across this problem the other day. My phone has been able to go two day on a charge, and last week I forgot to charge it on night. Found it dead the next day. was leaving so I took it intending to charge at work or in the car. Car charger had no effect, but upper portion of phone got hot. plugged it in at home, same thing, charging icon, getting hot, but not charging. Also noted dim screen glow all the time.

tried 2o second hold on power button, vol up and down, got into the download screen and the bootloader screen, but no charge. Finally held the power button and vol. up and red charging light came on. Held it for a minute and the red charging light stayed on, let go out it went. Decided to try a couple of rubber bands around the phone to hold in the buttons, and it worked ---phone charged fully and operates as usual.

Thought I'd pass my experiance on to help anyone else with similar problem. Any idea why this worked?
3rd September 2013, 01:40 AM   |  #16  
Mangala_Dharma's Avatar
Senior Member
Flag Montreal
Thanks Meter: 31
 
182 posts
Join Date:Joined: May 2011
More
I don't know, but I do know that getting to android 4.3 roms like the ones in Houstonn's thread have cured my O. G. from that, and from also constant and random camera reboot, and from also maps freaking out when plugged in in the car..

Sent from Somewhere using my Dog
12th April 2014, 11:30 PM   |  #17  
Junior Member
Thanks Meter: 2
 
13 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
For anybody that runs into this problem
I had this problem and tried for hours and hours to fix it. When you stick the usb charger into your phone, it literally takes like 5 hours to charge 2% when it's in this state

So it never gets to a point of wanting to turn on because the phone gets too hot trying to charge

My solution: Put a bunch of ice in a bowl, then put something over that like a bag, aluminum foil, basically anything that would be a barrier between the ice and your phone to keep it from getting wet

Now let it charge with the phone sitting on top of that ice for a few hours(make sure to add new ice as it melts) and your phone will charge up enough that it can be fully turned on. Then just let it keep charging

This worked for me after trying other things for hours. If this didn't work i was gonna open the phone and pull the battery
13th April 2014, 05:52 AM   |  #18  
Junior Member
Flushing
Thanks Meter: 0
 
7 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
More
After the last update I have not had this issue. I've run my phone dead a few times and now it always charges - no issue.







Quote:
Originally Posted by philliboy

I had this problem and tried for hours and hours to fix it. When you stick the usb charger into your phone, it literally takes like 5 hours to charge 2% when it's in this state

So it never gets to a point of wanting to turn on because the phone gets too hot trying to charge

My solution: Put a bunch of ice in a bowl, then put something over that like a bag, aluminum foil, basically anything that would be a barrier between the ice and your phone to keep it from getting wet

Now let it charge with the phone sitting on top of that ice for a few hours(make sure to add new ice as it melts) and your phone will charge up enough that it can be fully turned on. Then just let it keep charging

This worked for me after trying other things for hours. If this didn't work i was gonna open the phone and pull the battery

14th April 2014, 08:23 AM   |  #19  
Junior Member
Thanks Meter: 2
 
13 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Quote:
Originally Posted by matt832

After the last update I have not had this issue. I've run my phone dead a few times and now it always charges - no issue.

What update are you referring to? I don't get over the air updates. Mine is off contract.
14th April 2014, 06:14 PM   |  #20  
Junior Member
Flushing
Thanks Meter: 0
 
7 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
More
Quote:
Originally Posted by philliboy

What update are you referring to? I don't get over the air updates. Mine is off contract.

Last fall. I had to go to the stock rom, do the update, reroot, then all was fine.

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Top Threads in Optimus G Q&A, Help & Troubleshooting by ThreadRank