Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,785,935 Members 52,985 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Poor Signal Strength with Cyanogen 10 & 10.1

Tip us?
 
fowen
Old
#1  
fowen's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 9
Posts: 166
Join Date: Feb 2006
Location: Bakersfield CA
Default Poor Signal Strength with Cyanogen 10 & 10.1

I live and work in an area that has poor signal for Verizon. I almost immediately flashed to CM 10 after I got the Verizon Galaxy S3 because I was running CM 10 on my previous Sprint Galaxy S3 without issue. I have been updating the radio and RPM with each leak (currently running K3) and things got a little better but I constantly dropped calls. I had to flash back to stock because I flashed to CM 10.1 and my radio got messed up. I ran the newest stock rom for the last week and noticed a huge difference. I still had low signal but my data dropped less frequently and I could actually make phone calls in areas I couldn't before.

I rooted, and flashed to CM 10.1 and noticed right away the signal is not where it should be. I can't make phone calls inside of buildings with low signal at all, where with stock I could without issue. I love CyanogenMod but I don't think I can deal with the poor signal.

Any ideas on what could be causing this problem and maybe a possible resolution?
 
nosympathy
Old
#2  
nosympathy's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1,132
Posts: 2,381
Join Date: Dec 2010
Location: Cincinnati

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by fowen View Post
I live and work in an area that has poor signal for Verizon. I almost immediately flashed to CM 10 after I got the Verizon Galaxy S3 because I was running CM 10 on my previous Sprint Galaxy S3 without issue. I have been updating the radio and RPM with each leak (currently running K3) and things got a little better but I constantly dropped calls. I had to flash back to stock because I flashed to CM 10.1 and my radio got messed up. I ran the newest stock rom for the last week and noticed a huge difference. I still had low signal but my data dropped less frequently and I could actually make phone calls in areas I couldn't before.

I rooted, and flashed to CM 10.1 and noticed right away the signal is not where it should be. I can't make phone calls inside of buildings with low signal at all, where with stock I could without issue. I love CyanogenMod but I don't think I can deal with the poor signal.

Any ideas on what could be causing this problem and maybe a possible resolution?
Depends on where ya live, your mileage may vary. I get within 1-2 -dBm between the two.

Technically since we don't have the source code the reason CM10 has data is by a work around.

There really is nothing you can do. It is what it is. I've run devices with CM that have provided better signal, and usually were on sprint lol and then run them where they provide the same or slightly worse quality.

Happens.

Sent from my SCH-I535 using xda app-developers app
[Phone] Samsung Galaxy Note II
[Root] Jailbroken
[Recovery] TWRP 2.4.1.0
[Rom] Beans #7
[Kernal] Saber Kernel
The Following User Says Thank You to nosympathy For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Itzvik
Old
#3  
Itzvik's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 18
Posts: 149
Join Date: Oct 2012
Location: Ocala
This does not ha e anything to do with cm 10. This this to do with the the phone radio. This is the reason why I switched to the DNA now I have Full bars everywhere I go. On my s3 I used to drop calls all the time.

Sent from my HTC DROID DNA.
 
nosympathy
Old
#4  
nosympathy's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1,132
Posts: 2,381
Join Date: Dec 2010
Location: Cincinnati

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by Itzvik View Post
This does not ha e anything to do with cm 10. This this to do with the the phone radio. This is the reason why I switched to the DNA now I have Full bars everywhere I go. On my s3 I used to drop calls all the time.

Sent from my HTC DROID DNA.
Your wrong...read OP post and you realize your wrong.

You have your DNA now leave and stop trolling.

Sent from my SCH-I535 using xda app-developers app
[Phone] Samsung Galaxy Note II
[Root] Jailbroken
[Recovery] TWRP 2.4.1.0
[Rom] Beans #7
[Kernal] Saber Kernel
 
Ryozaku
Old
#5  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 1
Join Date: Feb 2013
Ok I really hope I'm not beating the dead horse here but I have a similar problem on my verizon Galaxy s3 and I was hoping there might be a fix
 
Restola
Old
#6  
Restola's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 515
Posts: 1,061
Join Date: Dec 2010
Location: Michigan
My understanding is that the CM developers dont have the GS3 source for something (the RIL?) so they have to use a different RIL? I'm probably totally butchering that, because I dont understand the words I'm using, but from what I've gathered the signal is what it is on CM, and will not improve beyond where it is.

It is certainly usable for me, but there are many times my wife has 4g and I have 3g, or she has a 3g signal and I have nothing at all (she has a stock vzw gs3).
The Following User Says Thank You to Restola For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Recon0212
Old
#7  
Senior Member
Thanks Meter 7
Posts: 159
Join Date: Jul 2012
Quote:
Originally Posted by Restola View Post
My understanding is that the CM developers dont have the GS3 source for something (the RIL?) so they have to use a different RIL? I'm probably totally butchering that, because I dont understand the words I'm using, but from what I've gathered the signal is what it is on CM, and will not improve beyond where it is.

It is certainly usable for me, but there are many times my wife has 4g and I have 3g, or she has a 3g signal and I have nothing at all (she has a stock vzw gs3).
I think you're correct on the RIL part.

I had the same issue on 10.1. I switched to an older radio, and though it is not perfect, it did give me better reception and the switch from 3g to 4g is faster. My radio is VRLHE
 
mikeman45
Old
#8  
mikeman45's Avatar
Recognized Themer
Thanks Meter 2,156
Posts: 1,456
Join Date: Oct 2012

 
DONATE TO ME
Default Re: Poor Signal Strength with Cyanogen 10 & 10.1

Why not try a rom like beans. It is a touch wiz rom that looks like aosp and had a lot of aosp features. That way the radios will work fine you will still have aosp stuff and all the goodness of being rooted.

Sent from my SCH-I535 using xda premium
 
annoyingduck
Old
#9  
annoyingduck's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1,133
Posts: 2,690
Join Date: Aug 2012
Location: Boston, MA Area
Default Re: Poor Signal Strength with Cyanogen 10 & 10.1

Let's not get confused here. Tw rom's like beans are themed to look slightly aosp, but are far from it. Aosp has so many customization options that tw cannot come close to. (I'm an aosp guy, if you can't tell). That being said, signal strength will always be an issue on aosp based roms due to the Samsung ril only being licensed to samsung, hence only working on tw rom's. The official ril code will almost never be released as its how qualcom makes its money. Currently aosp rom's use a work around home brewed ril that is very effective, but not quite what stock rom will offer. So if your signal is poor where you are, aosp may not be the best choice for you, but for most the signal is just as good as tw, and imo the only way to run android.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD
I try my best to help where I can. If I helped you, please click "Thanks" button.
 
mikeman45
Old
#10  
mikeman45's Avatar
Recognized Themer
Thanks Meter 2,156
Posts: 1,456
Join Date: Oct 2012

 
DONATE TO ME
Default Re: Poor Signal Strength with Cyanogen 10 & 10.1

I'm not confused, that's why I said looks like (aka themed like). Also I said some aosp features like MMS, camera/gallery, lock screen to name a few. Its no where near the same but if they are having issues which I read a few people do have with signal and losing data its a nice alternative and has SOME similar features.

Sent from my SCH-I535 using xda premium

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


XDA Xposed Tuesday: How to Control Google Play Wake Locks – XDA Developer TV

Xposed Modules are usually pretty simple. There are a few … more

Make Text Entry More Efficient with Macro Text Expansion

One of the best things about the modern day smartphone is its ability to save us … more

Fix KitKat WiFi Drops on Your Own

Despite introducing many useful features and overall great performance and enhancements,Android 4.4 KitKat … more

Bring Back Tablet UI on KitKat

Google presented their brand new UI for tablets alongsidethe release of Android 3.0 Honeycomb back in early … more