5,597,501 Members 31,892 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] CPU stuck at 100%?

Tip us?
 
techguy378
Old
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 24
Join Date: Aug 2010
Battery Full [Q] CPU stuck at 100%?

I was wondering if anyone can confirm the following for me. I have an AT&T Galaxy SIII running Samsung's stock Android 4.1.2 ROM. The phone is not rooted, it's 100% pure stock. My question is does this phone's CPU always run at max speed unless the CPU Power Saving option is enabled? I'm asking because when running Cyanogenmod 10.1 M1 I get significantly better battery life and I'm wondering if Samsung's stock ROM is not automatically adjusting the processor's speed based on workload like I'm assuming Cyanogenmod does. My phone has a 4500mah extended battery and with Samsung's stock ROM the battery is down to 20% after 10 hours even if the phone is idling with the screen off most of that time. With the previously mentioned Cyanogenmod ROM my phone's battery is down to 55-60% after 10 hours. Can anyone confirm this behavior?
 
Intub8
Old
#2  
Intub8's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 180
Posts: 679
Join Date: Mar 2012
Default Re: [Q] CPU stuck at 100%?

Quote:
Originally Posted by techguy378 View Post
I was wondering if anyone can confirm the following for me. I have an AT&T Galaxy SIII running Samsung's stock Android 4.1.2 ROM. The phone is not rooted, it's 100% pure stock. My question is does this phone's CPU always run at max speed unless the CPU Power Saving option is enabled? I'm asking because when running Cyanogenmod 10.1 M1 I get significantly better battery life and I'm wondering if Samsung's stock ROM is not automatically adjusting the processor's speed based on workload like I'm assuming Cyanogenmod does. My phone has a 4500mah extended battery and with Samsung's stock ROM the battery is down to 20% after 10 hours even if the phone is idling with the screen off most of that time. With the previously mentioned Cyanogenmod ROM my phone's battery is down to 55-60% after 10 hours. Can anyone confirm this behavior?
Get better battery stats. It will show you what is draining it so fast.

Sent from my SGH-I747 using xda premium
 
diablo009
Old
#3  
diablo009's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1312
Posts: 5,382
Join Date: Apr 2009
Location: Atlanta GA
Default Re: [Q] CPU stuck at 100%?

What governer at you using?

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using xda premium


AT&T Galaxy S3: [ROM] Intergalactic v4.1

All Infuse modems individually packed into CWM flashable packages


Android Memory Management
Customizing Icons

Clicking "THANKS" is the simplest and easiest way of showing appreciation.
 
RPelham
Old
#4  
RPelham's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 131
Posts: 340
Join Date: Dec 2012
Location: Tampa
Default Re: [Q] CPU stuck at 100%?

Quote:
Originally Posted by diablo009 View Post
What governer at you using?

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using xda premium
you did not read the OP did you....

He said he is bone stock. therefore no custom kernel, no root, no over clocking ability.

Sent from my SGH-I747 using xda app-developers app
Device.... Nexus 5 / Kindle Fire HD 7
Network... T-Mobile
ROM....... Stock
Recovery.. Stock
 
diablo009
Old
#5  
diablo009's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1312
Posts: 5,382
Join Date: Apr 2009
Location: Atlanta GA
Default Re: [Q] CPU stuck at 100%?

Quote:
Originally Posted by RPelham View Post
you did not read the OP did you....

He said he is bone stock. therefore no custom kernel, no root, no over clocking ability.

Sent from my SGH-I747 using xda app-developers app
Maybe I missed on that part.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using xda premium


AT&T Galaxy S3: [ROM] Intergalactic v4.1

All Infuse modems individually packed into CWM flashable packages


Android Memory Management
Customizing Icons

Clicking "THANKS" is the simplest and easiest way of showing appreciation.
 
RPelham
Old
#6  
RPelham's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 131
Posts: 340
Join Date: Dec 2012
Location: Tampa
Default Re: [Q] CPU stuck at 100%?

Quote:
Originally Posted by diablo009 View Post
Maybe I missed on that part.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using xda premium
=p happens to the best of us.

Sent from my SGH-I747 using xda app-developers app
Device.... Nexus 5 / Kindle Fire HD 7
Network... T-Mobile
ROM....... Stock
Recovery.. Stock
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


XDA PORTAL POSTS

Clean Up Your Logcat Code with Lib Cleaner

Some of you may think that writing code is the hardest part of development. It’s not, as the … more

Tweak Your Xperia Device’s Camera App Yourself

We’ve come to expect nearly perfect cameraperformancein our modern day … more