Make Your Own Heat Sink for the LG Optimus 4X HD

Its not a rare occurrence that performing a resource heavy task on your Android device (e.g. … more

Learn How to Create an Old School Dialer

XDA is not only a great source for custom ROMs, kernels, and various modifications for numerous … more

USB Desktop Charger Roundup – XDA TV

Sometimes you learn one way to do something, and that’s the way you do it forever. You never … more

Samsung Galaxy Grand Duos Receives Early CM12 Port

Samsung Galaxy Grand is a dual-SIM phone with a 5 screen that was announced two years ago. … more

Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] CPU stuck at 100%?

OP techguy378

24th February 2013, 12:24 PM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
24 posts
Join Date:Joined: Aug 2010
I was wondering if anyone can confirm the following for me. I have an AT&T Galaxy SIII running Samsung's stock Android 4.1.2 ROM. The phone is not rooted, it's 100% pure stock. My question is does this phone's CPU always run at max speed unless the CPU Power Saving option is enabled? I'm asking because when running Cyanogenmod 10.1 M1 I get significantly better battery life and I'm wondering if Samsung's stock ROM is not automatically adjusting the processor's speed based on workload like I'm assuming Cyanogenmod does. My phone has a 4500mah extended battery and with Samsung's stock ROM the battery is down to 20% after 10 hours even if the phone is idling with the screen off most of that time. With the previously mentioned Cyanogenmod ROM my phone's battery is down to 55-60% after 10 hours. Can anyone confirm this behavior?
24th February 2013, 12:45 PM   |  #2  
Intub8's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 210
 
747 posts
Join Date:Joined: Mar 2012
More
Re: [Q] CPU stuck at 100%?
Quote:
Originally Posted by techguy378

I was wondering if anyone can confirm the following for me. I have an AT&T Galaxy SIII running Samsung's stock Android 4.1.2 ROM. The phone is not rooted, it's 100% pure stock. My question is does this phone's CPU always run at max speed unless the CPU Power Saving option is enabled? I'm asking because when running Cyanogenmod 10.1 M1 I get significantly better battery life and I'm wondering if Samsung's stock ROM is not automatically adjusting the processor's speed based on workload like I'm assuming Cyanogenmod does. My phone has a 4500mah extended battery and with Samsung's stock ROM the battery is down to 20% after 10 hours even if the phone is idling with the screen off most of that time. With the previously mentioned Cyanogenmod ROM my phone's battery is down to 55-60% after 10 hours. Can anyone confirm this behavior?

Get better battery stats. It will show you what is draining it so fast.

Sent from my SGH-I747 using xda premium
24th February 2013, 06:59 PM   |  #3  
diablo009's Avatar
Senior Member
Flag Atlanta GA
Thanks Meter: 1,344
 
5,541 posts
Join Date:Joined: Apr 2009
More
Re: [Q] CPU stuck at 100%?
What governer at you using?

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using xda premium
24th February 2013, 07:10 PM   |  #4  
RPelham's Avatar
Senior Member
Flag Tampa
Thanks Meter: 147
 
387 posts
Join Date:Joined: Dec 2012
More
Re: [Q] CPU stuck at 100%?
Quote:
Originally Posted by diablo009

What governer at you using?

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using xda premium

you did not read the OP did you....

He said he is bone stock. therefore no custom kernel, no root, no over clocking ability.

Sent from my SGH-I747 using xda app-developers app
24th February 2013, 07:14 PM   |  #5  
diablo009's Avatar
Senior Member
Flag Atlanta GA
Thanks Meter: 1,344
 
5,541 posts
Join Date:Joined: Apr 2009
More
Re: [Q] CPU stuck at 100%?
Quote:
Originally Posted by RPelham

you did not read the OP did you....

He said he is bone stock. therefore no custom kernel, no root, no over clocking ability.

Sent from my SGH-I747 using xda app-developers app

Maybe I missed on that part.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using xda premium
24th February 2013, 08:13 PM   |  #6  
RPelham's Avatar
Senior Member
Flag Tampa
Thanks Meter: 147
 
387 posts
Join Date:Joined: Dec 2012
More
Re: [Q] CPU stuck at 100%?
Quote:
Originally Posted by diablo009

Maybe I missed on that part.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using xda premium

=p happens to the best of us.

Sent from my SGH-I747 using xda app-developers app
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes