Google Play Developer Distribution Agreement Due Tomorrow

Every once in a while, Google updates theGoogle PlayDeveloper Distribution … more

LG to Release Octa-Core “Nuclun” SoC in the LG G3 Screen

LG is set to follow the likes of Samsung and other manufacture its own … more

Lockdown Pro 2 Brings Material Design and Media Support

Back in March of this year, we took a look at a rather innovated security application … more

Mural Watchface Brings 500px to Android Wear

On a traditional watch, you can’t really do too much to change its appearance once … more
Post Reply

Lock screen

OP bobbyball

16th April 2013, 09:40 PM   |  #11  
OP Senior Member
Flag Cambridge
Thanks Meter: 3
 
152 posts
Join Date:Joined: Nov 2009
More
Quote:
Originally Posted by M_Woody

I'm no expert, but that sounds like a screen/digitiser issue.

Ive started to think that too.

Sent from my HTC One using XDA Premium HD app
16th April 2013, 09:47 PM   |  #12  
Member
Flag Manchester
Thanks Meter: 7
 
56 posts
Join Date:Joined: Dec 2008
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by bobbyball

Ive started to think that too.

Sent from my HTC One using XDA Premium HD app

Have you tried a restore?

Also, try going to a long-ish website on it (or something else that you can scroll through) then just tap once at around the same place as the lock-clock would be, see what happens when you do that.
Last edited by M_Woody; 16th April 2013 at 10:01 PM.
17th April 2013, 11:08 PM   |  #13  
Senior Member
Thanks Meter: 44
 
789 posts
Join Date:Joined: Mar 2007
The single touch unlock seems to be caused by services activated under the "accessibility settings" (German: "Eingabehilfe"). This concerns Tasker, Lightflow etc. Set these to off and you need to swype to unlock.
The Following 3 Users Say Thank You to paranoid2007 For This Useful Post: [ View ]
18th April 2013, 06:50 AM   |  #14  
Senior Member
Flag Michigan
Thanks Meter: 20
 
209 posts
Join Date:Joined: Mar 2010
More
Quote:
Originally Posted by bobbyball

Ive started to think that too.

Sent from my HTC One using XDA Premium HD app

I'm sure it's not your digitizer. It's the settings. This used to happened on my htc hd2 as well sometimes. I don't remember the settings of sense but if you do not find them just restore it to factory settings and it should be fine.
26th April 2013, 09:16 PM   |  #15  
Robrecht's Avatar
Senior Member
Flag Antwerpen
Thanks Meter: 23
 
307 posts
Join Date:Joined: Apr 2005
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by paranoid2007

The single touch unlock seems to be caused by services activated under the "accessibility settings" (German: "Eingabehilfe"). This concerns Tasker, Lightflow etc. Set these to off and you need to swype to unlock.

You're absolutely right. Thanks for solving this mystery for me.

I received my One today and at some point during the installation of my apps started experiencing the same problem: the lock screen unlocked with a single touch instead of a swipe. Turns out its normal function returns when I switch off all accessibility services.

Which is annoying, because I need those accessibility settings for Tasker and for my Pebble. I wish HTC made this a separate option instead of assuming that as soon as you activate one accessibility option, you must be physically unable to move your thumb accross the screen... :-/

It's not just that the lock screen doesn't really lock anymore; in the "productivity" setup, I can't swipe beyond the first calendar entry because it disappears at the first touch. I really hope HTC fixes this in an update soon.
Last edited by Robrecht; 26th April 2013 at 10:35 PM.
27th April 2013, 06:13 PM   |  #16  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
1 posts
Join Date:Joined: Apr 2013
Arrow
Quote:
Originally Posted by Robrecht

You're absolutely right. Thanks for solving this mystery for me.

I received my One today and at some point during the installation of my apps started experiencing the same problem: the lock screen unlocked with a single touch instead of a swipe. Turns out its normal function returns when I switch off all accessibility services.

Which is annoying, because I need those accessibility settings for Tasker and for my Pebble. I wish HTC made this a separate option instead of assuming that as soon as you activate one accessibility option, you must be physically unable to move your thumb accross the screen... :-/

It's not just that the lock screen doesn't really lock anymore; in the "productivity" setup, I can't swipe beyond the first calendar entry because it disappears at the first touch. I really hope HTC fixes this in an update soon.

I am having the same problem. This issue occurs also when you have to turn Accessibility Service on for apps like "Notify me" etc. The lockscreen unlocks with every single touch...

Does someone have a solution for this?

Thanks in advance
27th April 2013, 08:58 PM   |  #17  
Robrecht's Avatar
Senior Member
Flag Antwerpen
Thanks Meter: 23
 
307 posts
Join Date:Joined: Apr 2005
Donate to Me
More
I've opened a support ticket yesterday on htc.com and described the issue. Haven't heard back from them yet, but it's weekend of course.

Maybe if we all contact support they'll become aware of the issue and we'll get a solution sooner?
29th April 2013, 12:56 PM   |  #18  
Robrecht's Avatar
Senior Member
Flag Antwerpen
Thanks Meter: 23
 
307 posts
Join Date:Joined: Apr 2005
Donate to Me
More
Got a reply today:

Quote:

Thank you for your email regarding your HTC device. Unfortunately we dont know what 3rd party apps will do to the phone and therefore we cant support 3rd party apps. If you dont like the fact that your screen can be unlocked by a single touch i would advise you to remove the 3rd party app(s) or talk to the developer of those apps. If you have any further questions you can reply to this email.

So I wrote back:

Quote:

Hello,

I wouldn't say those third party apps are responsible. They require accessibility services for certain features, but they do not in themselves affect the lock screen behaviour.

I believe it is the HTC Sense software that automatically (and unnecessarily) sets the lock screen to open at a single touch when any accessibility setting is used. I understand this issue cannot be solved at the moment, but I do hope a future update will introduce the option for the user to choose the lock screen behaviour himself.

Edit: A new reply arrived:

Quote:

We dont have a current solution for this but i am sure there will be a update in the future to solve this.

Last edited by Robrecht; 29th April 2013 at 01:14 PM.
11th May 2013, 09:00 AM   |  #19  
Senior Member
Thanks Meter: 41
 
331 posts
Join Date:Joined: Apr 2011
What kind of customer support is that

The bloke is basically washing his f*cking hands of it, what a joke.

This is p1ss poor it really is.... might have to see if there's another possible lockscreen i can use, i wouldnt mind so much but if my phone rings in my pocket its game over, picks it up without me even getting a chance to answer it

Nightmare

---------- Post added at 08:51 AM ---------- Previous post was at 08:44 AM ----------

A part solution is widget locker ...... not as pretty as stock lock screen but at least functional whilst you have this problem ....

still looking for a solution for when i recieve calls.

---------- Post added at 09:00 AM ---------- Previous post was at 08:51 AM ----------

Quote:
Originally Posted by gsusx

What kind of customer support is that

The bloke is basically washing his f*cking hands of it, what a joke.

This is p1ss poor it really is.... might have to see if there's another possible lockscreen i can use, i wouldnt mind so much but if my phone rings in my pocket its game over, picks it up without me even getting a chance to answer it

Nightmare

---------- Post added at 08:51 AM ---------- Previous post was at 08:44 AM ----------

A part solution is widget locker ...... not as pretty as stock lock screen but at least functional whilst you have this problem ....

still looking for a solution for when i recieve calls.

and back again

Tiny call confirm is your friend. Puts a lock on the screen, tap it then answer, works like a dream

I know all this is a pain in the backside, but in the meantime it's an answer to the problems we're facing at the moment
11th May 2013, 08:40 PM   |  #20  
Robrecht's Avatar
Senior Member
Flag Antwerpen
Thanks Meter: 23
 
307 posts
Join Date:Joined: Apr 2005
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by gsusx

What kind of customer support is that

The bloke is basically washing his f*cking hands of it, what a joke.

Basically, yeah...

Thanks for the tips -- didn't know about the second one yet.

I'm a bit surprised there aren't more people reporting this problem. A lot of forum users here must be using Tasker, I can imagine, and have its accessibility service enabled, and therefore must experience the same lock screen defect. It's the only thing that really bothers me about this phone (apart from the fact that Zoe is practically unusable with Dropbox auto upload).

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes