5,599,033 Members 32,020 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

I finally got my AOSP/CM look and on touchwiz.....fair warnings, pics in post

Tip us?
 
easyrider77
Old
#1  
Senior Member - OP
Thanks Meter 75
Posts: 299
Join Date: Dec 2009
Default I finally got my AOSP/CM look and on touchwiz.....fair warnings, pics in post

Well I finally did it, I got my phone with Touchwiz, but AOSP style/themed, mostly a themed look I guess you'd say

I had to buy a couple or 3 apps but it's well worth it to me, so this is not a free solution, but for me, I'm ok with it, because now it's paid for and I can customize it a lot!

(Note: I am not advertising for these apps just explaining what it does in case someone wants to know before buying.)

Apps I use are:

-(PAY APP) Widgets locker (for the aosp style lock screen),

It also has android style sliders, and Iphone slider style, and of coarse the AOSP circle. You can customize this locker a ton, and add widgets and shortcuts to the lockscreen as well, it's the most intensive customization locker app I've seen yet.

-(PAY APP) Nova Launcher Prime.

I bought the prime because 1: I love it a lot, and 2: the paid version lets me hide apps in the app drawer and I personally use that feature so, as well you can customize the icons to look how you want to in the drawer and on the homescreen as well....other than that free version works fine. but it's good
to support some companies, and this one I highly respect, because they are tried and true.

-A flashable zip that changes the Touchwiz messaging to the AOSP/CM style messaging

I am not sure how to revert back though, so if you flash it your stuck with it as far as I can tell, unless someone figures out how to flash back to stock. I also do not do MMS, but basic sms texting, so I am not sure if that works with this, but I read it did. I also do not remember where I got this file at, but I can host it if someone would like it, just let me know.

-(PAY APP) exDialer (for the dialer of coarse)

Well worth the money to pay for it, because you can theme it as I did to look like the ICS/AOSP/CM style dialer and contacts, paid lets you have more functionality, such as single click dialing,as apposed to 2 step dialing with stock CM/AOSP dialer, you can theme the dialer to a style you like, IE: ICS style, Iphone style, Touchwiz style, etc..., just overall good and has good customization for a dialer.

-Gallery apk file, has the CM/AOSP camera and Gallery in it. It's a simple apk you jsut install it. I can also host this if anyone is interested.

As for the underneath part like settings and such, they are still Touchwiz style but I am using an AIO add-on with 3minit and quicktoggles in it, and gives me the 3 windowed settings and I can also customize the toggles, which are also Touchwiz style.

Some of the internal stuff is Touchwiz and can't be altered. I freeze a few touchwiz things such as gallery, camera, and contacts, but for the most part you can't modify the touchwiz stuff without messing up the system. Overall though it looks and feels more like the AOSP/CM/Stock android look and feel to me.
You can get rid of the contacts, gallery and camera if you wish, but I'd recommend against it, I would just leave them frozen since you may need them later down the road for whatever reason....a good example of this is, contacts......I froze it, then had to un-freeze it because I found out the exDialer would not export/import contacts, so I just un-froze the touchwiz contacts, imported my contacts then re-froze it and it's working fine. if you ever have to export/import though you will have to un-freeze it again, so I'd highly recommend leaving it frozen as well as the other stuff, because it doesn't hurt the system performance or eat up THAT much space when it's frozen and you won't have them in the way of your modified stuff either such as the cm style gallery and camera.

All I really wanted was the base stuff, so there are also other added modifications you can get or do and are a lot simpler than what I haev done such as AOSP mail, AOSP keyboard, AOSP calculator, etc..etc....I just shot for the base of it.

I'm posting pics to see what you all think....let me know, I personally am happy with the results.
I tried to grab a snapshot of every aspect of the system, so hope I covered everything.

This is my lockscreen app I bought called Widgets locker.



I added shortcuts and widgets so you could see it all.
The winamp player is a shortcut, The circle is built into the app, and you can customize each of the 5 around the circle, the other things are app shortcuts.
Each one works within the lock screen so it never leaves to the home screen, only the app, and once you finish it goes directly back to the lockscreen. Maps even works with it, I thought that was kinda cool.

This is the modified Touchwiz recent apps clear section, by holding home button down, it comes in the AIO mod I have, and adjusted to use the stock touchwiz icons look.



You can of corse, swipe each one away, or clear all.

This is the stock touchwiz settings with the 3 sections, also in the AIO mod I am using, but it's still the touchwiz look somewhat.



The sliders on the wifi and 4g are kinda messed up, they don't work once you slide them once so the work around is to tap it and go into the settings that way.

Here we have the CM/AOSP style messaging I use, it's a recovery flashable zip.



As stated above once you flash it, I personally do not know 1: if MMS works, as I use only sms, and 2: I don't know how to revert back to stock messaging, so do this at your own risk......I have used this and for sms it works fine, no problems found on my end.

This is of coarse the desktop with a basic wallpaper of choice, and themed icons, using nvoa launcher.




Here is what I meant about some stuff being touchwiz, and can't be changed, not as far as I know of anyways.



Notice the toggles are touchwiz. I'm ok with that though.

This is nova launchers widget drawer




And this is of coarse nova launchers app drawer.



Nothing special here, just typical nova launcher stuff. I just posted them to see the look is all.


This is the CM/AOSP camera.



I froze the Touchwiz camera and gallery and I use this apk instead.
Everything works good on it, and it has panorama, camera, camcorder, and also the photosphere, all of it works fine without lockups or force closes.

This is the CM/AOSP style gallery, also in the apk file above.



The camera and gallery are both in the one apk file.


This is the exDialer app I was referring to. This is the Contacts part of it.



and of coarse here is the dialer part of it




exDialer is ICS themed.


All in all I am very happy with the results.
The Following User Says Thank You to easyrider77 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
j*4*t
Old
#2  
Member
Thanks Meter 60
Posts: 61
Join Date: Jul 2013
Location: Cuyahoga Falls
That's something I'm always trying to achieve. The perfect set-up. I think I get there, but I never do. I don't think I ever will. It's great that you have it like you want it. Good job. It looks great.
 
easyrider77
Old
#3  
Senior Member - OP
Thanks Meter 75
Posts: 299
Join Date: Dec 2009
Quote:
Originally Posted by j*4*t View Post
That's something I'm always trying to achieve. The perfect set-up. I think I get there, but I never do. I don't think I ever will. It's great that you have it like you want it. Good job. It looks great.
Yeah, just keep plugging at it. I spent almost a month of endless trying roms, reflashing to stock, back and forth, because touchwiz just works, and I always seem to have 1: 3g LOS or 2: GPS lock on issues, with most every rom out there. I've tried a ton of them, and always end up reverying back to stock touchwiz. In the meanwhile I was always lookign how to make touchwiz more asop/cm/stock android like, and this is about the closest I could ever come.

I did however find a glitch with this. Not so much a glitch but a I guess you'd call it a hangup.......the touchwiz dialer can't be frozen, becasue somehow it corelates and connects with the dialing process, therefor you can't freeze it or else the dial part of the phone doesn't work, not even with a dialer.....it has to have the stock touchwiz dialer in tact before any dialer apps will work....my gues is the app calls on something from the rom in the dialer part instead of actually being a stand alone dialer.
That being said, useing shortcuts from apps or even stock android, it brings up the dialer of touchwiz, not the dialer app.

Even though the dialer part and contats part looks what the app shows, it's still calling on the dialing and connecting part of the rom.

My guess is it's part of the framework, and a lot of work would have to be done to get it to work like aosp or even use the aosp dialer instead of the stock touchwiz on touchwiz roms, that's why no one has delved into trying to make aosp stuff work on touchwiz, to much working with the framework to be worth the effort.......of coarse if I knew ANYTHING about programming I'd give it a tackle myself, but as much as I try, and I have tried for years to understand the programming end of it, it all just goes directly over my head.

So this is about the closest one can come without actually having aosp/stock android on their phones via touchwiz. The ONLY thing really left to tackle is the dialer/contact part of touchwiz, everything else is taken care of, so I'm hoping someone somewhere can find a resolve to using aosp dialer on touchwiz rom, but I don't hold much in that thought sadly........come all this way and have messaging, camera, and gallery all usable in touchwiz, and not the dialer part.
I've seen a TON of posts about using the aosp dialer in touchwiz, so I'm sure if anyone gets a fix on it or a working version of it for touchwiz roms, it would be a major downloaded file. I'd be on that wagon in a heart beat
The Following User Says Thank You to easyrider77 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
asd87
Old
#4  
asd87's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 132
Posts: 671
Join Date: Dec 2010
Location: Cleveland
Unfortunately I always end up back on TouchWiz as of late. It does just work. I don't have to flash certain kernels or mod to get it working the way it should.

Props to all the devs that do what they do.

I use hangouts for all my messaging, nova prime, and just the stock lock screen. And Google keyboard because Samsung and Swype suck! Also have action launcher pro.

Sent from my SPH-D710 using Tapatalk
Device: Samsung Galaxy S II Epic 4G Touch

Operating System: Android 4.2.2

ROM: Always Changing But Always AOSP!!
 
easyrider77
Old
#5  
Senior Member - OP
Thanks Meter 75
Posts: 299
Join Date: Dec 2009
Quote:
Originally Posted by asd87 View Post
Unfortunately I always end up back on TouchWiz as of late. It does just work. I don't have to flash certain kernels or mod to get it working the way it should.

Props to all the devs that do what they do.

I use hangouts for all my messaging, nova prime, and just the stock lock screen. And Google keyboard because Samsung and Swype suck! Also have action launcher pro.

Sent from my SPH-D710 using Tapatalk
Yeah I do the same, always end up on Touchwiz, simply because it just works correctly.

This way I have now is still GC01 touchwiz, just using apps and such to get the aosp look and feel, so it's not really aosp, although it still gives the impression of it.
 
byrdcfmma
Old
#6  
Senior Member
Thanks Meter 165
Posts: 417
Join Date: Sep 2012
Location: Central FL
Quote:
Originally Posted by easyrider77 View Post
Yeah I do the same, always end up on Touchwiz, simply because it just works correctly.

This way I have now is still GC01 touchwiz, just using apps and such to get the aosp look and feel, so it's not really aosp, although it still gives the impression of it.
Hey, that's not fair you are cheating! The fun part of the AOSP game on our device is to find out what doesn't work or stops working when you need it most!!

J/K glad you finally found something you like
The Following User Says Thank You to byrdcfmma For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Linux guy
Old
(Last edited by Linux guy; 26th December 2013 at 10:39 PM.)
#7  
Linux guy's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 95
Posts: 264
Join Date: Oct 2012
Location: Tucson

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by easyrider77 View Post
Yeah, just keep plugging at it. I spent almost a month of endless trying roms, reflashing to stock, back and forth, because touchwiz just works, and I always seem to have 1: 3g LOS or 2: GPS lock on issues, with most every rom out there. I've tried a ton of them, and always end up reverying back to stock touchwiz. In the meanwhile I was always lookign how to make touchwiz more asop/cm/stock android like, and this is about the closest I could ever come.

I did however find a glitch with this. Not so much a glitch but a I guess you'd call it a hangup.......the touchwiz dialer can't be frozen, becasue somehow it corelates and connects with the dialing process, therefor you can't freeze it or else the dial part of the phone doesn't work, not even with a dialer.....it has to have the stock touchwiz dialer in tact before any dialer apps will work....my gues is the app calls on something from the rom in the dialer part instead of actually being a stand alone dialer.
That being said, useing shortcuts from apps or even stock android, it brings up the dialer of touchwiz, not the dialer app.

Even though the dialer part and contats part looks what the app shows, it's still calling on the dialing and connecting part of the rom.

My guess is it's part of the framework, and a lot of work would have to be done to get it to work like aosp or even use the aosp dialer instead of the stock touchwiz on touchwiz roms, that's why no one has delved into trying to make aosp stuff work on touchwiz, to much working with the framework to be worth the effort.......of coarse if I knew ANYTHING about programming I'd give it a tackle myself, but as much as I try, and I have tried for years to understand the programming end of it, it all just goes directly over my head.

So this is about the closest one can come without actually having aosp/stock android on their phones via touchwiz. The ONLY thing really left to tackle is the dialer/contact part of touchwiz, everything else is taken care of, so I'm hoping someone somewhere can find a resolve to using aosp dialer on touchwiz rom, but I don't hold much in that thought sadly........come all this way and have messaging, camera, and gallery all usable in touchwiz, and not the dialer part.
I've seen a TON of posts about using the aosp dialer in touchwiz, so I'm sure if anyone gets a fix on it or a working version of it for touchwiz roms, it would be a major downloaded file. I'd be on that wagon in a heart beat
Wow dude you put a lot of wok into this. I have a suggestion about the phone but it might brick your phone. Let me try it myself...
I'm glad you got it working ^^
[Edit]
Never mind!
Didn't work at all. The only way to do it is to install a kit Kat phone dialer and hide the other dialer ^-^

sent from tumblr
Ask me stuff
I wont know as much as others but I will always reply
The Following User Says Thank You to Linux guy For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
easyrider77
Old
(Last edited by easyrider77; 26th December 2013 at 11:23 PM.)
#8  
Senior Member - OP
Thanks Meter 75
Posts: 299
Join Date: Dec 2009
Quote:
Originally Posted by Linux guy View Post
Wow dude you put a lot of wok into this. I have a suggestion about the phone but it might brick your phone. Let me try it myself...
I'm glad you got it working ^•^
[Edit]
Never mind!
Didn't work at all. The only way to do it is to install a kit Kat phone dialer and hide the other dialer ^-^

sent from tumblr
Heh, thanks, yeah I searched hi and low to try and get things the aosp way. I'm still itching ta put on an aosp rom, but every time i do I always get gps lock-on issues and/or 3g los issues. I think I've tried every rom out there, and every one (for me) has either the gps lock-on or 3g los signal, most of them have the gps lock-on issue, as apposed to the 3g los though, while some have both and some jsut the 3g los.

The 3g los is weird for me though, it's not a full blown los, it's more a flicker affect...it flickers in and out, other times it just gets lost in limbo, while the 3g signal still shows it's connected.

I worked on this setup about an hour in all I think it was, looking and searching and trying things out. I already had the AIO tweak, so that part was done, the hard part was finding a messenger, dialer and camera. Wish I could get the aosp dialer to work in touchwiz, that's all that's left really, other than the settings. If someone could jsut get the aosp/cm dialer to work in touchwiz, so many people would be on cloud nine.

I keep hoping that dastin will fix the 3g los issue, but it hasn't happened yet, otherwise I'd be on the kitkat version of his.
I also get the 3g los issue in cm10.2 now as well as hood pope, so not sure what's going on. I tried beanstalk and couldn't get the gps to work right, again the lock-on issue, revolt had the gps issue as well, Slimbean had the 3g and gps issue I think it was....One other one that everything worked on, started with an S< and was VERY basic aosp, but got pulled because the sorce I think it was.

I am (paycheck providing) next week on Friday upgrading to an s3, so I'm hoping that the gps lock-on issue works better on it than it does this s2.

Weird how some s2's have the issue, and others don't.....same company, same model/make, one has it other does not.

I guess that's why it's kinda hard to track down, is because while some with the EXACT same phone say "I have no issues with this or that" others say "I have this issue, or that issue"

Everything is touchwiz, except for the parts that are CM/AOSP.

Gallery, Camera, Messaging are all aosp/cm, dialer+contacts is an app, lockscreen is an app, the rest is the launcher and touchwiz.
 
Linux guy
Old
#9  
Linux guy's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 95
Posts: 264
Join Date: Oct 2012
Location: Tucson

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by easyrider77 View Post
Heh, thanks, yeah I searched hi and low to try and get things the aosp way. I'm still itching ta put on an aosp rom, but every time i do I always get gps lock-on issues and/or 3g los issues. I think I've tried every rom out there, and every one (for me) has either the gps lock-on or 3g los signal, most of them have the gps lock-on issue, as apposed to the 3g los though, while some have both and some jsut the 3g los.

The 3g los is weird for me though, it's not a full blown los, it's more a flicker affect...it flickers in and out, other times it just gets lost in limbo, while the 3g signal still shows it's connected.

I worked on this setup about an hour in all I think it was, looking and searching and trying things out. I already had the AIO tweak, so that part was done, the hard part was finding a messenger, dialer and camera. Wish I could get the aosp dialer to work in touchwiz, that's all that's left really, other than the settings. If someone could jsut get the aosp/cm dialer to work in touchwiz, so many people would be on cloud nine.

I keep hoping that dastin will fix the 3g los issue, but it hasn't happened yet, otherwise I'd be on the kitkat version of his.
I also get the 3g los issue in cm10.2 now as well as hood pope, so not sure what's going on. I tried beanstalk and couldn't get the gps to work right, again the lock-on issue, revolt had the gps issue as well, Slimbean had the 3g and gps issue I think it was....One other one that everything worked on, started with an S< and was VERY basic aosp, but got pulled because the sorce I think it was.

I am (paycheck providing) next week on Friday upgrading to an s3, so I'm hoping that the gps lock-on issue works better on it than it does this s2.

Weird how some s2's have the issue, and others don't.....same company, same model/make, one has it other does not.

I guess that's why it's kinda hard to track down, is because while some with the EXACT same phone say "I have no issues with this or that" others say "I have this issue, or that issue"

Everything is touchwiz, except for the parts that are CM/AOSP.

Gallery, Camera, Messaging are all aosp/cm, dialer+contacts is an app, lockscreen is an app, the rest is the launcher and touchwiz.
Seems odd but even on the same chips therein lie minute differences that make them unique. So your device will be different and it will work in some Roms better than other. It also does not help that this phone's users seem to crave cutting edge over stability (my self included). So although we have kit Kat and nightlies and unofficial builds for everything we actually have nothing as stable as touch whiz. Mostly because it's funner to add features than to fix and debug. I'm currently working on an honest to god vanilla build for this device and I want to make it stable over feature rich since I believe xposed does that. But my I internet has be so poor lately 😢 it'd take me weeks to sync the aosp source... It'd be easier if I had a laptop 😡 but oh well. That's life. Good luck with your gs3 I want to upgrade as well. Probably something nexus

sent from tumblr
Ask me stuff
I wont know as much as others but I will always reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes