Post Reply

[Q] Phone stuck "Optimizing apps" after upgrading rom

OP CaffeinatedGuy

7th January 2014, 09:07 PM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Long time visitor, first time poster.

Upgraded rom today when I found of there was an official 4.3 upgrade for the Verizon GS3. Looked around and found this one: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2600305 Before that, I was on the last official stock, flashed deodexed rom.

Installed rom zip via CWM, rebooted. After loading screen, it starts upgrading apps. It got stuck on 82 of 601. After 15 minutes, I booted into recovery and wiped cache (failed to do this during initial install, it never was a problem before). Reboot, gets stuck on 93 of 465. Hard reboot, total number keeps going down, but keeps sticking.

After several hard reboots (pulling the battery), I got it down to 1 of 1, but it won't go any further. It's been about an hour.

What do I do next?

While waiting for ideas, I'll hard reset, boot into recovery, wipe cache again, and see what happens.

Edit: Wiped cache partition from CWM, rebooted, still stuck at 1 of 1.
Last edited by CaffeinatedGuy; 7th January 2014 at 09:16 PM. Reason: adding info
7th January 2014, 09:19 PM   |  #2  
Mtsprite's Avatar
Member
Flag Houston
Thanks Meter: 48
 
95 posts
Join Date:Joined: Oct 2013
More
Quote:
Originally Posted by CaffeinatedGuy

Long time visitor, first time poster.

Upgraded rom today when I found of there was an official 4.3 upgrade for the Verizon GS3. Looked around and found this one: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2600305 Before that, I was on the last official stock, flashed deodexed rom.

Installed rom zip via CWM, rebooted. After loading screen, it starts upgrading apps. It got stuck on 82 of 601. After 15 minutes, I booted into recovery and wiped cache (failed to do this during initial install, it never was a problem before). Reboot, gets stuck on 93 of 465. Hard reboot, total number keeps going down, but keeps sticking.

After several hard reboots (pulling the battery), I got it down to 1 of 1, but it won't go any further. It's been about an hour.

What do I do next?

While waiting for ideas, I'll hard reset, boot into recovery, wipe cache again, and see what happens.

Edit: Wiped cache partition from CWM, rebooted, still stuck at 1 of 1.

I believe you may need to use ODIN to manualy re-flash the 4.3 update. NOTE: This will lock your bootloader, but seeing as how you have already upgraded it already is.
7th January 2014, 09:31 PM   |  #3  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Quote:
Originally Posted by Mtsprite

I believe you may need to use ODIN to manualy re-flash the 4.3 update. NOTE: This will lock your bootloader, but seeing as how you have already upgraded it already is.

Do I specifically need to find a rom that is Odin flashable, or should I try another zipped package flashed through recovery?
Last edited by CaffeinatedGuy; 7th January 2014 at 09:44 PM. Reason: remove info
7th January 2014, 09:55 PM   |  #4  
BadUsername's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 768
 
1,521 posts
Join Date:Joined: Mar 2013
Quote:
Originally Posted by CaffeinatedGuy

Do I specifically need to find a rom that is Odin flashable, or should I try another zipped package flashed through recovery?

Don't use Odin to flash the official tar file, you'll lock your bootloader and you'll be stuck.

Wiping dalvik cache should work, but if it doesn't then do this.

In recovery factory reset, wipe cache, wipe dalvik cache, format system, then format internal sd card (this will erase everything on your phone). Then reflash the rom again.



Sent from my SCH-I535 using Tapatalk 2

---------- Post added at 01:55 PM ---------- Previous post was at 01:53 PM ----------

Quote:
Originally Posted by Mtsprite

I believe you may need to use ODIN to manualy re-flash the 4.3 update. NOTE: This will lock your bootloader, but seeing as how you have already upgraded it already is.

His bootloader is not locked, he never upgraded to the official 4.3 ota.

Sent from my SCH-I535 using Tapatalk 2
The Following User Says Thank You to BadUsername For This Useful Post: [ View ]
7th January 2014, 10:39 PM   |  #5  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Quote:
Originally Posted by BadUsername

Don't use Odin to flash the official tar file, you'll lock your bootloader and you'll be stuck.

Wiping dalvik cache should work, but if it doesn't then do this.

In recovery factory reset, wipe cache, wipe dalvik cache, format system, then format internal sd card (this will erase everything on your phone). Then reflash the rom again.

I wanted to try something else before formatting the card and having to deal with that, so I downloaded the zipped rom here http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2591895

From CWM I wiped cache (again), wiped dalvik (again), and installed rom. On reboot, went through app optimization without any problems.

I'm not sure what the problem was, but I fixed it by using a different rom.

Thank you for the help.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Top Threads in Verizon Galaxy S III Q&A, Help & Troubleshooting by ThreadRank