Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,743,150 Members 44,380 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Red Light blink after charge? And battery connecting and disconnecting

Tip us?
 
lorddavid
Old
(Last edited by lorddavid; 12th January 2014 at 09:02 PM.)
#1  
Senior Member - OP
Thanks Meter 54
Posts: 482
Join Date: Jun 2008
Default Red Light blink after charge? And battery connecting and disconnecting

I have a problem (yeah, i get out of the camera problem and enter another) I always leave my phone charging in the nigh, yesterday, I unplug the phone as usual, and I saw that the red led indicator was blinking, and i see the battery Icon it was changing, like it was connecting and disconnecting the charger. The problem stops, but when I charge the phone, it comes back for a while, sometimes a Second, sometimes a minute. I try 2 charger and still the problem, with usb too, I factory reset and still. Any advice?

A fear another hardware problem because I am outside of USA. I was using a charger with less Am from the original because my usb cable was damage. BUt today I found a samsung cable and use the original Charger and still the problem. I see that the original charger has 1A, and the other I was using is 700mA.

EDIT: After watching the problem, I can say this.
First, the phone has a problem that the charge cant get 100%, when reach 92%, , Its Jump to 100%.

Second and worst problem, is that the phone present the red blinking light and show like disconnecting and connecting the charge when I put the phone to charge long period of time, or reach por tan 90%. And is not the usb port, because i disconnect the ac adapter first, and still the problem.And even if the phone is off, it show the problem.

So, i read about calibrate the battery, so, i did, the first time, i drain completly the battery, and charge until get the green light. I power up the phone, and still the same, 92% and the phone showing that is connecting and disconnecting.

Today i try again, but more time, i connect the phone at 8:30 AM, and disconnectit at 2 pm (I take a nap at 11 am so xD thats why I disconnect it at 2 pm) I Turn on the phone, and the first problem was solved, the battery was 99%. BUT the problem of disconnecting and connecting is still there, its stops when the phone goes to 96%, always stop after the battery drain about 3%-5% dont know why. I dont have more Ideas, and right now, I cant send it to HTC. Any idea? :/
 
jerrycoffman45
Old
#2  
jerrycoffman45's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 637
Posts: 2,011
Join Date: Sep 2011
Location: ashland ky
That means your phone is getting hot

Sent from my HTC One using Tapatalk
 
lorddavid
Old
#3  
Senior Member - OP
Thanks Meter 54
Posts: 482
Join Date: Jun 2008
So, thats normal? Even if the battery Icon says connecting and disconnecting, even when i turn it off? I really fear something bad, today the problem is not present. But i fear charge my phone overnight now
 
jerrycoffman45
Old
#4  
jerrycoffman45's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 637
Posts: 2,011
Join Date: Sep 2011
Location: ashland ky
Oh didn't see the part about battery icon showing connecting disconnecting have you tried with a different cable sounds like the cable or your phones usb port is going bad

Sent from my HTC One using Tapatalk
 
lorddavid
Old
#5  
Senior Member - OP
Thanks Meter 54
Posts: 482
Join Date: Jun 2008
Yes, I try another cable, the weird thing is that I disconnect the charge from the wall (no the part from myphone) and show the problem, so not sure if is the port or something, I'm using again the original charger base, and a usb cable that a friend gave to me. Today the problem isnt back, but I fear chargirng overnight or something, because not sure if the problem will be back or not. Or using my stock base for charge the phone fix it :/
 
jerrycoffman45
Old
#6  
jerrycoffman45's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 637
Posts: 2,011
Join Date: Sep 2011
Location: ashland ky
Quote:
Originally Posted by lorddavid View Post
Yes, I try another cable, the weird thing is that I disconnect the charge from the wall (no the part from myphone) and show the problem, so not sure if is the port or something, I'm using again the original charger base, and a usb cable that a friend gave to me. Today the problem isnt back, but I fear chargirng overnight or something, because not sure if the problem will be back or not. Or using my stock base for charge the phone fix it :/
stock charger base is probably the best one to use
The Following User Says Thank You to jerrycoffman45 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
lorddavid
Old
(Last edited by lorddavid; 10th January 2014 at 05:42 AM.)
#7  
Senior Member - OP
Thanks Meter 54
Posts: 482
Join Date: Jun 2008
the base is more important Than the cable right? I mean,a bad base can damage my phone and a bad quality cable not? I will watch this week if the problem is gone, I hope that was the problem and nothing worse. If happen again i will ask here again if someone have an idea or the same problem.

THanks for your time

Edit: problem back, this time i watch how the problem present. It seem that the problem comes when I want to charge the phone full.

It was 92%, and the next second, was 100% and green light. I disconnect, and show again 92% and start blinking. I connect again and start chargin, but again, 100%, green light and when i disconnect it was 94%. Is weird. Dont know how to fix, I hope is software, any idea?

I will try to calibrate battery, so, i must discharge to 0% right? I must turn off the fastboot option? (I have in spanish, is "Inicio Rapido", I think that is for never shut down completly the phone), then charge to 100% off right?
 
lorddavid
Old
#8  
Senior Member - OP
Thanks Meter 54
Posts: 482
Join Date: Jun 2008
Somebody any Idea? I discharge my phone, then charge until it get the green light, and the problem persist
 
lorddavid
Old
#9  
Senior Member - OP
Thanks Meter 54
Posts: 482
Join Date: Jun 2008
Guys, still the problem, if someone know any tool to check hardware can tell me the name? I dont have any Idea of what can I do with my problem. :/ sorry for double post but I cant found any solution yet
 
lorddavid
Old
(Last edited by lorddavid; 23rd January 2014 at 04:36 AM.)
#10  
Senior Member - OP
Thanks Meter 54
Posts: 482
Join Date: Jun 2008
Hi again, if someone can help, I still have the problem, but after the third charge cicle (I discharge completly and charge again 4th times now) The problem is less worse, I mean, before, the problem only stop when a 3% of battery was drain, even if I restart the phone. Now, if I restart the phone, the problem stops inmediatly. So, I dont know if dischargin and chargin again will be good, because I read that can damage the phone.

Any Idea? :/ I cant send it to warranty so i dont know what to do

Again the problem persist after a restart. DOnt know why but only happen in a charge more than 90%

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes