Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

Nexus 7 ART runtime help

OP Smithy5995

11th January 2014, 03:17 PM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 3
 
12 posts
Join Date:Joined: Nov 2013
More
Hello, I recently successfully unlocked the boot loader and rooted my device running stock Android 4.4.2 but I'm having a problem with the Dalvik and ART runtimes. I've read that when you change over from Dalvik to ART it takes about 20 minutes to change everything as ART requires about 10% more space for each app. But my problem is that whenever I click on "Use ART" and my tablet reboots, nothing happens. It turns off and boots up like normal without any changes, so I looked in the options and nothing changed. I'm still using Dalvik. I've tried this process a few times but still it boots up with Dalvik.
I have 3.5GB of space left on my device with about 8GB used so I don't know if that causing it not work or whether because I've rooted my device.

Any help would be appreciated
11th January 2014, 07:45 PM   |  #2  
meekrawb's Avatar
Senior Member
Flag Katy, TX
Thanks Meter: 923
 
1,381 posts
Join Date:Joined: Mar 2012
More
Quote:
Originally Posted by Smithy5995

Hello, I recently successfully unlocked the boot loader and rooted my device running stock Android 4.4.2 but I'm having a problem with the Dalvik and ART runtimes. I've read that when you change over from Dalvik to ART it takes about 20 minutes to change everything as ART requires about 10% more space for each app. But my problem is that whenever I click on "Use ART" and my tablet reboots, nothing happens. It turns off and boots up like normal without any changes, so I looked in the options and nothing changed. I'm still using Dalvik. I've tried this process a few times but still it boots up with Dalvik.
I have 3.5GB of space left on my device with about 8GB used so I don't know if that causing it not work or whether because I've rooted my device.

Any help would be appreciated

Are you using Xposed? Can't use ART if you are.
The Following User Says Thank You to meekrawb For This Useful Post: [ View ]
11th January 2014, 11:28 PM   |  #3  
TheCraig's Avatar
Senior Member
Flag Helloooooooooooooo
Thanks Meter: 186
 
1,000 posts
Join Date:Joined: Sep 2011
More
It could be Xposed.. the developer said Xposed relies on Dalvik, and it requires basically an entire rewrite to even test if its work porting to ART.

By the way I've switched from Dalvik to Art and so forth a few times now (I don't have Xposed) and I've had no issues. I prefer ART though.
The Following User Says Thank You to TheCraig For This Useful Post: [ View ]
12th January 2014, 02:06 AM   |  #4  
LinearEquation's Avatar
Senior Member
Flag Midwest
Thanks Meter: 425
 
1,746 posts
Join Date:Joined: Aug 2013
Donate to Me
Quote:
Originally Posted by TheCraig

It could be Xposed.. the developer said Xposed relies on Dalvik, and it requires basically an entire rewrite to even test if its work porting to ART.

By the way I've switched from Dalvik to Art and so forth a few times now (I don't have Xposed) and I've had no issues. I prefer ART though.

Using Xposed with Art will most likely end in a bootloop. Art is faster but still a bit in Googles experimental phase.

Sent from my Nexus 7 Flo running Odex SinLess ROM 4.4.2 with ElementalX kernel using XDA Premium 4 mobile app
The Following User Says Thank You to LinearEquation For This Useful Post: [ View ]
12th January 2014, 04:03 AM   |  #5  
Senior Member
Thanks Meter: 278
 
532 posts
Join Date:Joined: Jan 2012
Quote:
Originally Posted by LinearEquation

Using Xposed with Art will most likely end in a bootloop. Art is faster but still a bit in Googles experimental phase.

Sent from my Nexus 7 Flo running Odex SinLess ROM 4.4.2 with ElementalX kernel using XDA Premium 4 mobile app

The latest version of Xposed forces you back to Dalvik if you attempt to enable ART.
The Following User Says Thank You to Saythis For This Useful Post: [ View ]
12th January 2014, 11:14 AM   |  #6  
OP Junior Member
Thanks Meter: 3
 
12 posts
Join Date:Joined: Nov 2013
More
Thanks
Thanks for the replies everyone. I am using Exposed. I think I'll just keep using Dalvik for the moment instead of going through the hassle of deleing Xposed
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes