5,594,748 Members 36,317 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[App][2.3+] - CameraParameters, modify camera beyond api

Tip us?
 
Jat82
Old
(Last edited by Jat82; 17th January 2014 at 12:58 AM.) Reason: Grammar
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 4
Posts: 4
Join Date: Dec 2013
Location: Seattle
Camera [App][2.3+] - CameraParameters, modify camera beyond api

Greetings all, this is my first app, and first post on this forum (though I've been reading it for some time before i registered). I've written a simple camera app that lets you view and explore all the parameters for your camera. This app was meant to read, modify and display the results of various camera parameters, as returned by the flatten() method. It is not designed to enhance your images, but to let you learn more about the cameras attached to your device and their features.

All parameters that are modified are set using set(String key, String value). This seems to work even for parameters that take an int value, such as jpeg quality.

I would like some feedback, especially on the UI. The values to change are entirely text based, which takes up a fair amount of screen real estate. I'm open to suggestions or other ideas.

Notes:
Only landscape mode is supported
Pictures are saved to DCIM\Camera
Gallery is not refreshed immediately
Supported Camera parameters are dumped to a text file in DCIM\Camera when the app launches
Parameters that are named "<whatever>-values" are not added to the dropdown, as they are presumably just a list of what values are possible for a given parameter.

Hardware tested on:
Samsung Galaxy Ring
Kyocera Rise
Acer Iconia A100

Any feedback is appreciated.

Click image for larger version

Name:	details.png
Views:	705
Size:	66.2 KB
ID:	2480278
CameraParams.apk
The Following 2 Users Say Thank You to Jat82 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
eduds
Old
#2  
eduds's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1576
Posts: 1,154
Join Date: Mar 2013
Hello, @Jat82.
When I open the application the value for param stays as "none", is this normal or it should show other value?
Maybe it's a bug from my ROM/device because third camera apps doesn't show the image in screen. I don't have other device to test it, sorry.
I think the UI of your app can be upgraded, maybe you can rearrange all box and buttons to one side of screen.
★ Your Google Play Store is blocked? Request your apps here ★
★ [FAQ][CM10.1/10.2/11][Galaxy S Advance] & [How You Can Really Help] ★

 
Sign up for Copy using my referral link: http://goo.gl/zb6n9R
You will gain 15 GB at sign up, plus 5 GB as bonus and I'll gain 5 GB too!

Sign up for Dropbox using my referral link: https://db.tt/jwjbPCsG
You will gain 2 GB at sign up, plus 500 MB as bonus and I'll gain 500 MB too!
 
Jat82
Old
#3  
Junior Member - OP
Thanks Meter 4
Posts: 4
Join Date: Dec 2013
Location: Seattle
Quote:
Originally Posted by eduds View Post
Hello, @Jat82.
When I open the application the value for param stays as "none", is this normal or it should show other value?
It's just the default text, it should change to whatever text you enter when you tap it.
Quote:
Maybe it's a bug from my ROM/device because third camera apps doesn't show the image in screen. I don't have other device to test it, sorry.
Sorry, i don't understand what you mean by "third camera apps", can you explain it a bit more? You have a third camera on your device that appears in the cameras dropdown, but doesn't display a preview?
 
eduds
Old
#4  
eduds's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1576
Posts: 1,154
Join Date: Mar 2013
Quote:
Originally Posted by Jat82 View Post
It's just the default text, it should change to whatever text you enter when you tap it.

Sorry, i don't understand what you mean by "third camera apps", can you explain it a bit more? You have a third camera on your device that appears in the cameras dropdown, but doesn't display a preview?
I attached two screenshots of your app, you can see the param is always "none".
You can also see the black screen.
Yes, the preview is not displayed but I can take pictures normally.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_12-30-2013_ 1.34.08.png
Views:	314
Size:	15.3 KB
ID:	2482505   Click image for larger version

Name:	Screenshot_12-30-2013_ 1.34.15.png
Views:	310
Size:	18.8 KB
ID:	2482506  
★ Your Google Play Store is blocked? Request your apps here ★
★ [FAQ][CM10.1/10.2/11][Galaxy S Advance] & [How You Can Really Help] ★

 
Sign up for Copy using my referral link: http://goo.gl/zb6n9R
You will gain 15 GB at sign up, plus 5 GB as bonus and I'll gain 5 GB too!

Sign up for Dropbox using my referral link: https://db.tt/jwjbPCsG
You will gain 2 GB at sign up, plus 500 MB as bonus and I'll gain 500 MB too!
 
AlmapekeDj
Old
#5  
AlmapekeDj's Avatar
Member
Thanks Meter 6
Posts: 53
Join Date: Aug 2012
Location: Huixquilucan

 
DONATE TO ME
On Moto Razr I, FC when i put the front camera ON.

Enviado desde el Moto Razr I. México Df.
 
geesus4me
Old
#6  
Junior Member
Thanks Meter 1
Posts: 10
Join Date: Dec 2009
I have an issue with this. My photos aren't saving to anywhere I can find them.My phone is a Samsung Galaxy Rush.
/storage/sdcard0/DCIM is the pathway my photos normally save to. Is there a way to fix this?
 
Jat82
Old
(Last edited by Jat82; 17th January 2014 at 01:01 AM.)
#7  
Junior Member - OP
Thanks Meter 4
Posts: 4
Join Date: Dec 2013
Location: Seattle
Thank you all for the feedback, I'm back from the holidays, and have resumed work on this project. There are some minor updates:

-"C!" (Capture) button removed and minor UI adjustments
-Selecting a parameter should now populate the edit text with the current value for that parameter
-Long press on the preview image to capture an image, or..
-Press the hardware camera button if your device has one*
-All images captured are now stored in <your device>/CameraParams. This folder will be created if it does not exist
-Camera parameters are dumped into the above directory, one "raw" unformatted file, and another one with human-readable formatting

*Press it rather quickly, holding the hardware camera button may launch a camera intent, where your system will load your default camera app, which makes things go ...bad.

Todo:
-Proper enumeration and selection of available camera devices
-User-definable storage paths, so you can save to phone, sd card, usb device, whatever is attached..
-Continued UI refinement
-Refresh Gallery/Media db after saving images
-??? What else is needed or wanted from a camera utility?
Attached Files
File Type: apk CameraParams.apk - [Click for QR Code] (263.6 KB, 9 views)
 
anonymou$
Old
(Last edited by anonymou$; 3rd February 2014 at 05:33 AM.)
#8  
anonymou$'s Avatar
Member
Thanks Meter 33
Posts: 72
Join Date: Feb 2014
Location: Chennai
Hello I am a beta tester form http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1927116

I have a ace plus, 2.3, rooted phone.
I downloaded the app an found that it crashes when I try to open it.Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1391405343671.jpg
Views:	29
Size:	25.7 KB
ID:	2556004
I even downloaded the app twice or thrice and still same result so please correct it

Sent from my GT-S7500 using Tapatalk 2

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


XDA PORTAL POSTS

Motorola Droid RAZR HD and M to Receive KitKat in a “Few More Weeks”

Verizon and Motorola shocked us all back in November when … more

[APK] YouTube Update to 5.6 Now Lets You Cast Live Video to Your Chromecast

Earlier today, we talked about how Google brought two new apps to … more

[OTA Captured] Android 4.4.2 Now Rolling Out to the AT&T Galaxy S 4 Active

A little under two months ago, AT&T started rolling out … more