Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] Epic 4G - Issues with Verizon PRL asking to Activate

OP jwarwick3

1st February 2014, 04:24 AM   |  #1  
jwarwick3's Avatar
OP Junior Member
Flag The Thumb, MI
Thanks Meter: 0
 
4 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
More
I've searched high and low and haven't found an answer. So here we go...

I have a stock Epic 4G running Gingerbread FC09 (firmware 2.3.6) that is activated on Straight Talk (Walmart Wireless!). I am able to upload new PRLs using QPST 2.7 Build 323. My problem is after the PRL is uploaded and i'm roaming on VZW, if I make a phone call, i get the message "welcome to Verizon, your phone is not active...". Text and data isn't working either. I have tried many different PRLs, all with the same result.

Is there a PRL that i can use to avoid the VZW activation or any other way around it? Can I possibly change some settings with QPST??

All i'm looking for is a way to roam on VZW with my Epic. I know it's possible with Sprint service, but I'm not sure if it's possible on Straight Talk.

My current PRL with ST is 32030
My friend with a GS3 on Sprint has PRL 25017 (he is able to roam on VZW)

Thanks in advance!
1st February 2014, 10:09 PM   |  #2  
Member
Thanks Meter: 13
 
72 posts
Join Date:Joined: Jul 2013
From some quick searching. Straight Talk does not provide roaming. That is why you are receiving this message.

If you want to roam on Verizon then I would 1) find a Sprint MVNO that permits roaming and 2) use the Roam Control app to force the Epic 4G to roam on Verizon at 800Mhz.

I use Ting (with the latest PRL) and enable forced roaming with Roam Control and it works great. PM if you want $25 Ting referral credit.

After activating with the new MVNO I would suggest installing CyanogenMod stable along with the temporary Samsung FC09 installation.
The Following User Says Thank You to Mr_You For This Useful Post: [ View ]
2nd February 2014, 04:14 PM   |  #3  
jwarwick3's Avatar
OP Junior Member
Flag The Thumb, MI
Thanks Meter: 0
 
4 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
More
Quote:
Originally Posted by Mr_You

From some quick searching. Straight Talk does not provide roaming. That is why you are receiving this message.

If you want to roam on Verizon then I would 1) find a Sprint MVNO that permits roaming and 2) use the Roam Control app to force the Epic 4G to roam on Verizon at 800Mhz.

I use Ting (with the latest PRL) and enable forced roaming with Roam Control and it works great. PM if you want $25 Ting referral credit.

After activating with the new MVNO I would suggest installing CyanogenMod stable along with the temporary Samsung FC09 installation.


I'll have to check out Ting, i'm not familiar with them. If they allow roaming on VZW, that sounds like the answer I'm looking for!

I searched the Play Store and could only fine "Not Roam Control". Is that the same as Roam Control?

Do you have a link for installing the CyanogenMod??

Thanks for the help!
2nd February 2014, 07:19 PM   |  #4  
Member
Thanks Meter: 13
 
72 posts
Join Date:Joined: Jul 2013
Roam Control is available here: http://www.roamctrl.com/

See the how to install CyanogenMod link on this page: http://wiki.cyanogenmod.org/w/Epicmtd_Info

I only recommend installing the stable version right now if your phone is a "daily driver".
2nd February 2014, 10:46 PM   |  #5  
jwarwick3's Avatar
OP Junior Member
Flag The Thumb, MI
Thanks Meter: 0
 
4 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
More
Quote:
Originally Posted by Mr_You

Roam Control is available here:

See the how to install CyanogenMod link on this page:

I only recommend installing the stable version right now if your phone is a "daily driver".

Understandable. Anything else you can recommend doing to the Epic 4g??
2nd February 2014, 11:31 PM   |  #6  
Member
Thanks Meter: 13
 
72 posts
Join Date:Joined: Jul 2013
First off, I highly recommend you activate your phone on your new service before doing anything. Update Profile, PRL, etc. Make sure texting, calls, etc, all work.

After flashing CyanogenMod I would then install this temporary boot Samsung FC09 installation so you can update PRL, Profile, re-activate if neccessary, reset sensors, or make hardware configuration adjustments that are not available within CyanogenMod.

I like the Google Keyboard (Swype alternative). I'm using Visual Voice Mail v T.5.3.4.18 available somewhere around here. I've also downloaded the Ting app and Roam Control.

I think thats about it.
Last edited by Mr_You; 2nd February 2014 at 11:33 PM.
3rd February 2014, 10:54 PM   |  #7  
Member
Thanks Meter: 13
 
72 posts
Join Date:Joined: Jul 2013
Quote:
Originally Posted by jwarwick3

Understandable. Anything else you can recommend doing to the Epic 4g??

You might also set animation scales to .5x ... Its under Developer options which can be accessed by selecting "System settings -> About phone -> Build number", over and over until Developer options is unlocked.
4th February 2014, 01:20 PM   |  #8  
jwarwick3's Avatar
OP Junior Member
Flag The Thumb, MI
Thanks Meter: 0
 
4 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
More
Quote:
Originally Posted by Mr_You

You might also set animation scales to .5x ... Its under Developer options which can be accessed by selecting "System settings -> About phone -> Build number", over and over until Developer options is unlocked.

I will take it all into consideration. I have the rest of this month with Straight Talk (since I've already paid for it), so it will be a few weeks before i make the switch.

Are you able to data roam on Ting? I can't seem to find a clear answer.
4th February 2014, 04:16 PM   |  #9  
Member
Thanks Meter: 13
 
72 posts
Join Date:Joined: Jul 2013
Quote:
Originally Posted by jwarwick3

Are you able to data roam on Ting? I can't seem to find a clear answer.

No Ting only provides voice/text roaming. Most (probably all?) MVNOs do not provide data roaming.

I also checked: System settings -> Performance -> Memory management -> Allow purging of assets

Seems to have freed up some memory.

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes