Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,808,050 Members 42,646 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Chromecast Network Problem - Help!

Tip us?
 
SeanPlunk
Old
(Last edited by SeanPlunk; 18th February 2014 at 05:17 AM.)
#1  
Senior Member - OP
Thanks Meter 53
Posts: 261
Join Date: May 2011
Default Chromecast Network Problem - Help!

I'm having a major problem and I can't seem to figure out the issue :\

I've been using Avia + Chromecast without issue for weeks.

However, recently I'm having an issue where all of the sudden the video playback goes to crap and things start playing at a slideshow rate.

Once things go wrong there is no recovering. If I play the movie on a tablet or my phone it works fine. As soon as I try to cast it through Avia though it takes forever to load and then when it finally does play it's a choppy mess. Restarting the Chromecast has no effect. Restarting the device I was using to cast also has no effect. The network is showing full speed ahead (21 down) and everything plays smoothly on any of the Android devices until I try to cast it.

The only thing that fixes the problem is restarting my router. I don't understand how it could be a router problem though because if that were the case wouldn't the speed drop, and why would everything play smoothly on the individual devices themselves?

I have also tried using AllCast to see if it's an Avia problem but the same thing happens. It'll work great, I stream an entire movie in high and then once I move onto the next piece of media/movie all of the sudden it's like the Chromecast gets confused and that's all she wrote until I restart the router

I have AT&T Uverse and my connection averages 20+ down.

I have the following devices connected to my network and the problem occurs casting from any of the Android devices eventually:
Computer
Samsung Galaxy Note 3 (4.3)
Samsung Galaxy S3 (4.3)
LG G Pad 8.3 (4.2.2)
Google Nexus 7 (2012) (4.4.2)
Motorola Droid X (2.3.4)
Sony Blu-Ray Player

Does anyone have any clue what could be causing the problem?
 
bhiga
Old
#2  
bhiga's Avatar
Recognized Contributor
Thanks Meter 847
Posts: 2,191
Join Date: Oct 2010

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by SeanPlunk View Post
I'm having a major problem and I can't seem to figure out the issue :\

I've been using S***box + Avia + Chromecast without issue for weeks.

However, recently I'm having an issue where all of the sudden the video playback goes to crap and things start playing at a slideshow rate.

Once things go wrong there is no recovering. If I play the movie on a tablet or my phone it works fine. As soon as I try to cast it through Avia though it takes forever to load and then when it finally does play it's a choppy mess. Restarting the Chromecast has no effect. Restarting the device I was using to cast also has no effect. The network is showing full speed ahead (21 down) and everything plays smoothly on any of the Android devices until I try to cast it.

The only thing that fixes the problem is restarting my router. I don't understand how it could be a router problem though because if that were the case wouldn't the speed drop, and why would everything play smoothly on the individual devices themselves?

I have also tried using AllCast to see if it's an Avia problem but the same thing happens. It'll work great, I stream an entire movie in high and then once I move onto the next piece of media/movie all of the sudden it's like the Chromecast gets confused and that's all she wrote until I restart the router

I have AT&T Uverse and my connection averages 20+ down.

I have the following devices connected to my network and the problem occurs casting from any of the Android devices eventually:
Computer
Samsung Galaxy Note 3 (4.3)
Samsung Galaxy S3 (4.3)
LG G Pad 8.3 (4.2.2)
Google Nexus 7 (2012) (4.4.2)
Motorola Droid X (2.3.4)
Sony Blu-Ray Player

Does anyone have any clue what could be causing the problem?
We do not discuss s***box, but I'll try to address your general network issue.
Sounds like either there's some cascading failure like packet repetition death or throttling.

If your router has any WiFi optimizations like WMM, try toggling that. Also look for QoS (Quality of Service) functions too.
Chromecast threads: FAQ - READ THIS FIRST! / Rootable Serial Numbers | Root Mini-FAQ | FlashCast flashing Mini-FAQ
BYO powered OTG cable | WiFi Bandwidth and Router considerations | Not all 1080p/720p is same
Search Tip: Google search terms site:forum.xda-developers.com for only XDA forum results. Example
Follow the rules / Use 'Search' before posting / Post in the correct sections / Do not spam the board / Press thanks, don't post 'Thanks'
 
SeanPlunk
Old
#3  
Senior Member - OP
Thanks Meter 53
Posts: 261
Join Date: May 2011
Quote:
Originally Posted by bhiga View Post
We do not discuss s***box, but I'll try to address your general network issue.
Sounds like either there's some cascading failure like packet repetition death or throttling.

If your router has any WiFi optimizations like WMM, try toggling that. Also look for QoS (Quality of Service) functions too.
Removed the reference to forbidden app, thanks for the head's up.

I'll check my options to see if any of your suggestions will help. Thanks
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes