Lollipop Leak Available for the Sprint Galaxy S5

Since the Android 5.0Lollipop’s official release not too long ago, we’ve seen … more

CPU Spy Gets an Android Lollipop Makeover

At some point in the distant past, you probably heard of CPU Spy for Android by XDARetired … more

Amazon Fire TV Stick vs Chromecast – XDA TV

There is no doubt that Amazon is a huge player in many markets, and they want to be a huge … more

Fight the Heat and Conserve Battery with EaseUS Coolphone

Memory hungry Android applications are often responsible for making our device … more

Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] Speaker volume issues

OP Skamath

16th February 2014, 07:59 AM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
8 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
Hi
I got a Lumia 1020 from HK recently. everything was working fine till I got the black update.
When the phone is on full volume like 10/10 for calls and 30/30 for general audio, the speaker volume just drops to almost 0. For eg if I am on a call when on the road I have the phone running on speaker, it starts off with full volume and while it is running it just drops to inaudible. If I turn the speaker off and then back on again the same issue continues. I have checked the phone volume using the buttons and it shows 10/10 regardless of wether the speaker is on or off likewise with audio from apps or just audio files or videos. Now I have tried all the resets I can think of nothing fixes it. Should I flash my phone from HK CV to AU CV? it is a RM875 model and running on black update.

The firmware version is 3051.40000.1345.1003 and the AU version is 3051.40000.1345.1006.

Anyway I can find what is the difference between these to versions?
will it be a problem if the model number is off a black or yellow phone instead of white if I have to end up flashing the phone?

Please help!

Skamath
Last edited by Skamath; 16th February 2014 at 08:10 AM.
16th February 2014, 07:26 PM   |  #2  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
8 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
Quote:
Originally Posted by Tanimi1

Dear Skamath,

Did you installed any equalizer application in your cell phone ? If yes then please uninstalled the equalizer app because this problem is just occurred due to equlizer settings.

Thank you.

Regards,
Tanimi1

Hi Tanimi
I haven't got any equaliser app not that I am aware of. The list of audio video apps that I have are as follows
Electro Drum pads24
Full Movies hindi
Line
Mini recorder free
Music Downloader WP
Music +Videos
Nokia Mix Radio
Nokia Play to and
Viber
In the settings Equalizer presets are set to none which I guess if for headphones only and in the enhancement flip to silence is on.

Would any of these be the issue?
Cheers
Skamath
17th February 2014, 06:05 AM   |  #3  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
8 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
Quote:
Originally Posted by Tanimi1

Just reset your equaliser settings. if it set on non then please select the classis option.

Hi The equalizer option only highlights when I connect headphones to it. I can change it to classical but then when I remove the headphones it is not highlighted anymore, plus I rang my partners number and on loudspeaker the problem persists.
It just drops to nothing and it only returns if I turn the speaker off and on again and after a few seconds it is back to square one.

Frustrating!!

Skamath
17th February 2014, 06:48 PM   |  #4  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
8 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
Quote:
Originally Posted by Tanimi1

Hello,

You need to master reset your cell phone or co ordinate with lumia's outlet for the solution.
thank you..

Master reset as in re flash the unit or like hard reset in the settings option of the phone. I have done the latter before that didn't help and if it is flashing please refer to my OP for some more queries
Cheers
Skamath
18th February 2014, 07:10 PM   |  #5  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
8 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
Question
Quote:
Originally Posted by Tanimi1

okay. but i believe that now you want contact with lumia outlet.

Hi Tanimi1

I will get in touch with the company as advised.
Can you please help me with the second part of the OP about the different FW versions? I know that the HK FW ending in 1003 is 1.55 GB and the AU FW ending in 1006 is 1.41 GB.

Cheers
Skamath
19th February 2014, 06:53 AM   |  #6  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
8 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
Smile
Quote:
Originally Posted by Tanimi1

HI Buddy,

i would suggest you . you sholud go with the AU FW ending in 1006 is 1.41 GB. becuase its suitable as per my point of views.
thank you.

This might help. While I was thinking about the flash I put the phone in test mode and did one test on the audio the volumes low normal and high varies in volume but when in 700Mhz there is crackle in the sound which drops at 1000MHz and then totally disappears.
Everything else in the test came back good. So I am certain now that it is the firmware.

Will keep you posted if you want me to.

Cheers
Skamath
20th February 2014, 09:47 PM   |  #7  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
8 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
Unhappy
Quote:
Originally Posted by Tanimi1

dont worry buddy it will working fine now. just this.
yes you can post. i have no issue
thanks.

I successfully flashed the phone and No Bricks in sight . However the issue with the speaker was not resolved.
While the speaker was in test mode before I did the flash I noticed a crackling sound in 700 MHz and then it reduced as the MHz reached the max. The test showed speaker was AOK but in real use even after the flash to AU var the problem existed. The volume would just drop. The other day I was using the navigator and the voice guidance did the same thing and before you know it the speaker failed to produce any sound.

I hooked it up into nokia suite for store and in test mode there was no sound at all from the speakers.

Looks like I have no choice but to send my phone away to Sydney hospital where he will be looked at and hopefull discharged in a weeks time.
FML. I have reflashed it to HK var and it will be on its way today.

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes