Post Reply

[Q] Update via Wi-Fi - says I'm not connected

OP thany2

17th March 2014, 02:14 PM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
5 posts
Join Date:Joined: Mar 2014
I'm trying to update my Note 8 via Wi-Fi (the only option for me), but as soon as I press"check for updates" in the settings menu, it says:

Quote:

Unable to proceed with software update without Wi-Fi connection.
Connect to a Wi-Fi network.

I am connected to a Wi-Fi network. Internet is working absolutely fine, and there's no outgoing firewall that might block certain addresses.
The tablet displays this message *instantly* after pressing the "check for updates" option. It doesn't even try anything (or doesn't seem to).

So how do I get this to work? I'm still running Android 4.1.2 on it (stock) and I thought it's time for an update by now...
17th March 2014, 02:44 PM   |  #2  
Senior Member
Thanks Meter: 69
 
349 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Quote:
Originally Posted by thany2

I'm trying to update my Note 8 via Wi-Fi (the only option for me), but as soon as I press"check for updates" in the settings menu, it says:



I am connected to a Wi-Fi network. Internet is working absolutely fine, and there's no outgoing firewall that might block certain addresses.
The tablet displays this message *instantly* after pressing the "check for updates" option. It doesn't even try anything (or doesn't seem to).

So how do I get this to work? I'm still running Android 4.1.2 on it (stock) and I thought it's time for an update by now...

If you have a 5120 or 5100 without a carrier, you may not get any update if the settings are Data only.

You may check with Kies and see if it pulls a firmware update for you.

Not all provider Notes will have updates to 4.2.2. Only the 5110 has such an update.

---------- Post added at 03:44 PM ---------- Previous post was at 03:40 PM ----------

Ah, I just found a setting that may be the cause of your issue... In settings go to data usage, and check the settings for Data Usage in the upper right hand corner (3 horizontal bars)... the menu will have an option to restrict background data. If it is checked then uncheck it, and try again.
17th March 2014, 02:51 PM   |  #3  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
5 posts
Join Date:Joined: Mar 2014
That's weird, I could have sworn I saw an update being available a few months back. Kies says my 4.1.2 is the latest firmware.
This is weird, because 4.1 is pretty old by now...

What exactly do you mean by not all carriers get the 4.2.2 upgrade? There is no carrier involved...
17th March 2014, 08:27 PM   |  #4  
Senior Member
Flag Sheridan
Thanks Meter: 145
 
827 posts
Join Date:Joined: May 2011
Donate to Me
More
There is, if you have the 5100 or 5120 (GSM editions, they ARE carrier branded, therefore will go through the carrier update process).
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes