Android 5.1 Possibly Coming February 2015

Google released Android 5.0 just over a month ago, and since then Lollipop has been trying to … more

Double Tap to Wake on the Nexus 6 Without Root

A few weeks ago, we featured an app which allowed the Nexus 6 to regain the double tap to wake … more

Make Your Own Heat Sink for the LG Optimus 4X HD

Its not a rare occurrence that performing a resource heavy task on your Android device (e.g. … more

Learn How to Create an Old School Dialer

XDA is not only a great source for custom ROMs, kernels, and various modifications for numerous … more

Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

Camera manual mode problems

OP willexmen

22nd April 2014, 07:40 PM   |  #1  
OP Member
Thanks Meter: 3
 
65 posts
Join Date:Joined: Jul 2010
Hey,

Having a few problems with the camera while in manual mode. Most times the manual mode either lags or dosent work. I can snap snap a few pictures and then when i try to change the settings in manual it wont work, it looks like it working but the changes dosent apply. Extremly annoying. The only solution is too reset default settings..

Also, if changing shutter speed to 4s when its lots of light it will make that setting stuck and even if i change it to higher it will just lag until i change back to auto mode and then back again.




This bothers me a LOT! anyone having the same problem? Also is it possible to NOT preview the shutterspeed, and just apply it when taking the picture (like most cameras).


edit: Just tryed the manual mode again and the manual settings is not working now either.
Last edited by willexmen; 22nd April 2014 at 07:49 PM.
22nd April 2014, 08:52 PM   |  #2  
Junior Member
Flag Prague
Thanks Meter: 8
 
11 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by willexmen

Hey,

Having a few problems with the camera while in manual mode. Most times the manual mode either lags or dosent work. I can snap snap a few pictures and then when i try to change the settings in manual it wont work, it looks like it working but the changes dosent apply. Extremly annoying. The only solution is too reset default settings..

Also, if changing shutter speed to 4s when its lots of light it will make that setting stuck and even if i change it to higher it will just lag until i change back to auto mode and then back again.




This bothers me a LOT! anyone having the same problem? Also is it possible to NOT preview the shutterspeed, and just apply it when taking the picture (like most cameras).


edit: Just tryed the manual mode again and the manual settings is not working now either.

I have the very much same problem and can't find a solution, I'm afraid that I'll have to perform a hard reset. I tried to reset the camera settings to default, tried to remove the app data from the settings menu and none of this worked. But the manual setting funcion was working OK for me originally.
22nd April 2014, 09:23 PM   |  #3  
OP Member
Thanks Meter: 3
 
65 posts
Join Date:Joined: Jul 2010
Quote:
Originally Posted by lvoky

I have the very much same problem and can't find a solution, I'm afraid that I'll have to perform a hard reset. I tried to reset the camera settings to default, tried to remove the app data from the settings menu and none of this worked. But the manual setting funcion was working OK for me originally.

Yes, very annoying and i can not find why it seems to works sometimes. Please pm me or reply in the thread if a hard reset worked. Just spent 2 hours making my screen as sexy possible with widgets and apps so i rather not do i hard reset.
22nd April 2014, 11:36 PM   |  #4  
Junior Member
Flag Prague
Thanks Meter: 8
 
11 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Donate to Me
More
Lightbulb
Quote:
Originally Posted by willexmen

Yes, very annoying and i can not find why it seems to works sometimes. Please pm me or reply in the thread if a hard reset worked. Just spent 2 hours making my screen as sexy possible with widgets and apps so i rather not do i hard reset.

Thanks to @Frutek from the Pictures taken with M8 thread I now have a working solutions. Set your language back to English and the manual settings will work again. BTW, what is the language you are using the phone in now? Mine was Czech, I guess that Frutek used Polish... So it may have problems with Slavic languages.
22nd April 2014, 11:50 PM   |  #5  
Senior Member
Thanks Meter: 52
 
308 posts
Join Date:Joined: May 2010
All i can add to this is setting shutter to 4 means it updates the preview every 4 seconds as you probably know but this setting only works in low light dark night settings. my manual settings do lag to and maybe htc will patch this soon
23rd April 2014, 05:17 PM   |  #6  
OP Member
Thanks Meter: 3
 
65 posts
Join Date:Joined: Jul 2010
[QUOTE=lvoky;52114094]Thanks to @Frutek from the Pictures taken with M8 thread I now have a working solutions. Set your language back to English and the manual settings will work again. BTW, what is the language you are using the phone in now

Damn, worked great! thats really odd though. Man, so much simpler now, even the shutterspeed settings works flawlessly. Thanks! Had it in swedish.
23rd April 2014, 05:20 PM   |  #7  
OP Member
Thanks Meter: 3
 
65 posts
Join Date:Joined: Jul 2010
Quote:
Originally Posted by lvoky

Thanks to @Frutek from the Pictures taken with M8 thread I now have a working solutions. Set your language back to English and the manual settings will work again. BTW, what is the language you are using the phone in now? Mine was Czech, I guess that Frutek used Polish... So it may have problems with Slavic languages.

Damn, worked great! thats really odd though. Man, so much simpler now, even the shutterspeed settings works flawlessly. Thanks! Had it in swedish.

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes