Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,786,401 Members 44,424 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[SOLVED]Can't go into flash mode

Tip us?
 
TheScriptKitty
Old
(Last edited by TheScriptKitty; 23rd April 2014 at 09:50 PM.) Reason: Solved
#1  
TheScriptKitty's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 98
Posts: 189
Join Date: Dec 2013
Location: Mexico City

 
DONATE TO ME
Default [SOLVED]Can't go into flash mode

I'm trying to flash a FTF in FlashTool but my Xperia Play(R800a) isn't going into Flash Mode it just shows "Sony Ericsson" and then it starts charging. I have installed the drivers and even Unlocked the Bootloader via the TP method.

Any help will be much appreciated.


Solution:
This is what I have to do to get into Flash Mode
(RED=What was done different, Green=What was done the same)

1.Open FlashTool
2.Select Flash Mode
3.Select Firmware (FTF)
4.Wait till FlashTool tells you to connect your phone in Flash Mode
5.Remove Battery from phone
6.Connect phone while holding Back Button(With no Battery)
7.Insert battery
8.FlashTool will start Flashing the FTF, once done Reboot and enjoy

In order for this TO WORK Steps 6 and 7 have to be done REALLY FAST
 
TheScriptKitty
Old
#2  
TheScriptKitty's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 98
Posts: 189
Join Date: Dec 2013
Location: Mexico City

 
DONATE TO ME
Default Nobody Can Help? :(

Okay, I was able to go into Flash Mode in PCC but I still wasn't able to do it in FlashTool. I was also able to Root my phone but that didn't help ether. I also noticed that when the phone starts Charging after I failed to go into Flash Mode it says that Debugging is Off, witch is wrong(I do have Debugging On). Its also says that Debugging is Off when I first open flash tool and then connect the phone but it does recognizance Debugging On if I first connect my phone and then open FlashTool. Is Debugging the problem???

I also want to add that I have a Xperia X8 and FlashTool work fine with it.

Any body out there that had or has a problem like me???
 
Bakisha
Old
#3  
Bakisha's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 467
Posts: 855
Join Date: May 2011
Try different usb cable or different usb port on PC.
Also, does your back button working when you boot into rom?
Maybe updating flashtool might help...

Don't be confused with that "debugging off" message, because you only need it when you are in normal mode. There is no point /need/purpose for debugging when phone is in flash, fastboot or charging mode (nor it is possible). Flashtool only report lack of it, but since you don't need it, just ignore it)


Sent from my C6502 using xda app-developers app

The Following User Says Thank You to Bakisha For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
TheScriptKitty
Old
#4  
TheScriptKitty's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 98
Posts: 189
Join Date: Dec 2013
Location: Mexico City

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by Bakisha View Post
Try different usb cable or different usb port on PC.
Also, does your back button working when you boot into rom?
Maybe updating flashtool might help...

Don't be confused with that "debugging off" message, because you only need it when you are in normal mode. There is no point /need/purpose for debugging when phone is in flash, fastboot or charging mode (nor it is possible). Flashtool only report lack of it, but since you don't need it, just ignore it)


Sent from my C6502 using xda app-developers app
I tried both a different Usb Cable and different Usb Port, I also tried it on a different PC. Yes the Back Button works when the ROM is already booted(and also worked when going into Flash Mode in PCC). I also have the latest version of Flash Tool.

Any other ideas to what might the problem be???
 
Bakisha
Old
#5  
Bakisha's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 467
Posts: 855
Join Date: May 2011
Quote:
Originally Posted by TheScriptKitty View Post
I tried both a different Usb Cable and different Usb Port, I also tried it on a different PC. Yes the Back Button works when the ROM is already booted(and also worked when going into Flash Mode in PCC). I also have the latest version of Flash Tool.

Any other ideas to what might the problem be???
Maybe PCC and Flashtool are in conflict. Exit PCC (right-click on systray icon). Also, kill all adb.exe processes from task manager before starting flashtool.

If that don't work, try more desparate measures: uninstall and install again drivers or PCC or flashtool...

Sent from my C6502 using xda app-developers app

The Following User Says Thank You to Bakisha For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
TheScriptKitty
Old
#6  
TheScriptKitty's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 98
Posts: 189
Join Date: Dec 2013
Location: Mexico City

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by Bakisha View Post
Maybe PCC and Flashtool are in conflict. Exit PCC (right-click on systray icon). Also, kill all adb.exe processes from task manager before starting flashtool.

If that don't work, try more desparate measures: uninstall and install again drivers or PCC or flashtool...

Sent from my C6502 using xda app-developers app
I tried doing that at the very beginning but didn't help

Do you know if there is an ADB Command to but into Flash Mode? Because I found one for Fastboot (adb reboot fastboot) but couldn't find any thing for Flash Mode.

Btw thanks for all the help.
 
Bakisha
Old
#7  
Bakisha's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 467
Posts: 855
Join Date: May 2011
Quote:
Originally Posted by TheScriptKitty View Post
I tried doing that at the very beginning but didn't help

Do you know if there is an ADB Command to but into Flash Mode? Because I found one for Fastboot (adb reboot fastboot) but couldn't find any thing for Flash Mode.

Btw thanks for all the help.
I don't know either If there is adb command for flash mode.
And i'm out of ideas why flash mode don't work.
Unless... You are pressing and holding back button before pluging usb cable, right? Sry, as i said, i am out of ideas...

Sent from my C6502 using xda app-developers app

The Following User Says Thank You to Bakisha For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
TheScriptKitty
Old
#8  
TheScriptKitty's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 98
Posts: 189
Join Date: Dec 2013
Location: Mexico City

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by Bakisha View Post
I don't know either If there is adb command for flash mode.
And i'm out of ideas why flash mode don't work.
Unless... You are pressing and holding back button before pluging usb cable, right? Sry, as i said, i am out of ideas...

Sent from my C6502 using xda app-developers app
I got it working! but only once in Flashtool. I don't think I did some thing different but some how it worked. I wasn't able to do it again any way one flash was all I needed.

Thanks for your help any ways
 
TheScriptKitty
Old
#9  
TheScriptKitty's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 98
Posts: 189
Join Date: Dec 2013
Location: Mexico City

 
DONATE TO ME
Info 2 Solution

Solution:
This is what I have to do to get into Flash Mode
(RED=What was done different, Green=What was done the same)

1.Open FlashTool
2.Select Flash Mode
3.Select Firmware (FTF)
4.Wait till FlashTool tells you to connect your phone in Flash Mode
5.Remove Battery from phone
6.Connect phone while holding Back Button(With no Battery)
7.Insert battery
8.FlashTool will start Flashing the FTF, once done Reboot and enjoy

In order for this TO WORK Steps 6 and 7 have to be done REALLY FAST
The Following User Says Thank You to TheScriptKitty For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Bakisha
Old
#10  
Bakisha's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 467
Posts: 855
Join Date: May 2011
Strange, i must say. My guess was on faulty usb cable, but i'm glad you found a solution...

Good for future reference, for someone with similar problem


Tags
flash mode, not work, xperia play
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes