Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,778,633 Members 37,640 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

High RAM usage?

Tip us?
 
arthurgreeeen
Old
#1  
Senior Member - OP
Thanks Meter 18
Posts: 112
Join Date: Mar 2012
Location: Seattle
Default High RAM usage?

Just got my GS5 yesterday, and as soon as I got it I immediately took off all that T-Mobile and Samsung bloatware. But even after downloading clean master the RAM is always above 70%. Sometimes it's at 50-60%. But on my previous Gs4 I was able to have it below 40%. Anyone also have this issue? Or can I do something to have the RAM use less than 50%?

Sent from my SM-G900T using xda app-developers app
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1398621103075.jpg
Views:	221
Size:	76.7 KB
ID:	2712180  
If you're good at something, never do it for free
The Following User Says Thank You to arthurgreeeen For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Paulenski
Old
#2  
Paulenski's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 44
Posts: 237
Join Date: Mar 2011
Location: Glendale, AZ
Under your Running applications in App Manager, their should be more background stuff



Sent from my SM-G900T using Tapatalk
The Following User Says Thank You to Paulenski For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
daxecutioner24
Old
#3  
daxecutioner24's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 110
Posts: 873
Join Date: Jun 2011
Do apps close due to RAM usage? If not which is most likely the answer then don't worry how much free ram you have . Let Android which effectively handles usage. Golden rule is unused ram is wasted RAM.

Sent from my SM-G900T using xda app-developers app
The Following User Says Thank You to daxecutioner24 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Charlie Brown
Old
#4  
Charlie Brown's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 271
Posts: 678
Join Date: May 2008
Quote:
Originally Posted by daxecutioner24 View Post
Do apps close due to RAM usage? If not which is most likely the answer then don't worry how much free ram you have . Let Android which effectively handles usage. Golden rule is unused ram is wasted RAM.

Sent from my SM-G900T using xda app-developers app
Yes they do.

And yes and yes.

Sent from my SM-G900T using Tapatalk

---------- Post added at 08:05 PM ---------- Previous post was at 08:04 PM ----------

Quote:
Originally Posted by arthurgreeeen View Post
Just got my GS5 yesterday, and as soon as I got it I immediately took off all that T-Mobile and Samsung bloatware. But even after downloading clean master the RAM is always above 70%. Sometimes it's at 50-60%. But on my previous Gs4 I was able to have it below 40%. Anyone also have this issue? Or can I do something to have the RAM use less than 50%?

Sent from my SM-G900T using xda app-developers app
Compared to stock that's actually good!

Sent from my SM-G900T using Tapatalk
____________________________________
If God is perfect and God created us in his image,
then God must be an egomaniac!
The Following User Says Thank You to Charlie Brown For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
daxecutioner24
Old
#5  
daxecutioner24's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 110
Posts: 873
Join Date: Jun 2011
Not much you can do. Aosp is the answer something like CM down the line

Sent from my SM-G900T using xda app-developers app
The Following User Says Thank You to daxecutioner24 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
tea_dub84
Old
#6  
tea_dub84's Avatar
Member
Thanks Meter 15
Posts: 57
Join Date: Sep 2010
Do not worry about ram usage guys..In fact touchwiz is not this hog most make it to be. It has actually gotten better. This lag people complain of is not lag it's animations the way Samsung intended them to be. Some apps need more optimization in the way they function. Unused ram is wasted ram its like being rich and having money but not using it. Apps that sit in ram are NOT running nor consuming any CPU usage. Ram helps apps run and load quickly for daily task. These days its all about optimization. Touchwiz vs Aosp is a mute debate they are made to operate in the same fashion but diffrently. In short don't worry s5 has plenty ram and android knows what to do.

Sent from my SM-G900T using XDA Free mobile app
The Following 3 Users Say Thank You to tea_dub84 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
arthurgreeeen
Old
#7  
Senior Member - OP
Thanks Meter 18
Posts: 112
Join Date: Mar 2012
Location: Seattle
Thanks man, you totally changed the way I think how ram should be, appreciate it!

Sent from my SM-G900T using xda app-developers app
If you're good at something, never do it for free
The Following 2 Users Say Thank You to arthurgreeeen For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
tea_dub84
Old
#8  
tea_dub84's Avatar
Member
Thanks Meter 15
Posts: 57
Join Date: Sep 2010
No prob bro..I had to have it explained to me a few androids ago.

Sent from my SM-G900T using XDA Free mobile app
The Following User Says Thank You to tea_dub84 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
sling
Old
#9  
sling's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 931
Posts: 1,809
Join Date: Aug 2007
Location: Va Beach / Hatteras NC

 
DONATE TO ME
Please no more GS5 ram threads lol
T-Mobile Galaxy S5 G900T
ROOT: CF-Auto-Root (HERE)
RECOVERY: [klte][CWM Advanced Edition] PhilZ Touch (HERE)
ROM:BeansTown106 - G900TUVU1ANCH 4,4,2 STOCK DEODEX (HERE)
[SlingMods]
ATT Data Icons-v1 (HERE)
SMS/MMS Screen Wake Control-v1 (HERE)
The Following User Says Thank You to sling For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
daxecutioner24
Old
#10  
daxecutioner24's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 110
Posts: 873
Join Date: Jun 2011
Quote:
Originally Posted by sling View Post
Please no more GS5 ram threads lol
Agreed.

Sent from my SM-G900T using XDA Free mobile app

The Following User Says Thank You to daxecutioner24 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes