Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] Cannot OTA update Sense 6 - TMOB M7

OP LAChris67

18th May 2014, 01:19 AM   |  #1  
OP Junior Member
Flag San Francisco/Los Angeles
Thanks Meter: 0
 
13 posts
Join Date:Joined: Feb 2012
More
Hello -- I cannot do the T-Mobile (USA) Sense 6 for M7 update OTA. I believe the problem was the custom recovery (TW) which I had, so I flashed a variety of stock recoveries (4.20.707.7, 4.19.401.11, 4.06.1540.2). My telephone is software version: 4.19.531.10 which I cannot find a stock recovery for. The update downloads, reboots, then the progress bar goes about half-way before a red-triangle appears. Not sure what else I need to do to the phone. I only have OTA ROMs on the phone, S-OFF and the device is rooted. Any one with any experience with this and how did you resolve? Many thanks in advance!
18th May 2014, 09:09 AM   |  #2  
alray's Avatar
Senior Member
Flag Montreal, Quebec
Thanks Meter: 1,283
 
3,310 posts
Join Date:Joined: May 2012
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by LAChris67

Hello -- I cannot do the T-Mobile (USA) Sense 6 for M7 update OTA. I believe the problem was the custom recovery (TW) which I had, so I flashed a variety of stock recoveries (4.20.707.7, 4.19.401.11, 4.06.1540.2). My telephone is software version: 4.19.531.10 which I cannot find a stock recovery for. The update downloads, reboots, then the progress bar goes about half-way before a red-triangle appears. Not sure what else I need to do to the phone. I only have OTA ROMs on the phone, S-OFF and the device is rooted. Any one with any experience with this and how did you resolve? Many thanks in advance!

The ota update might fails because of bad recovery installed or because the md5 checksum fails because of some missing or modified /system files or missing preloaded apps like flashlight, calculator etc etc that get wiped during bootloader unlock. Since your phone is s-off, you could run the 3.24.531.3 ruu.zip (don't s-on and don't relock bootloader) and apply each ota updates from 3.24.531.3 to 5.xx.531.x,
The Following User Says Thank You to alray For This Useful Post: [ View ]
18th May 2014, 03:22 PM   |  #3  
Senior Member
Thanks Meter: 22
 
227 posts
Join Date:Joined: Oct 2011
Ok, I have one really nooby question. Are T-Mobile USA and T-Mobile Germany branded phones the same? Because my phone is T-Mobile Germany, and I've seen that for T-Mobile branded phones Sense 6 update is out, so I'm wondering if that's for all phones or just USA.

Thank you
18th May 2014, 07:20 PM   |  #4  
Senior Member
Thanks Meter: 9
 
149 posts
Join Date:Joined: Sep 2009
It's for T-Mobile USA for now. Europe roll out would soon occur.


Sent from my HTC One using XDA Premium 4 mobile app
18th May 2014, 09:52 PM   |  #5  
Fuzi0719's Avatar
Senior Member
Flag Atlanta
Thanks Meter: 249
 
1,001 posts
Join Date:Joined: Jul 2009
More
Quote:
Originally Posted by LAChris67

Hello -- I cannot do the T-Mobile (USA) Sense 6 for M7 update OTA. I believe the problem was the custom recovery (TW) which I had, so I flashed a variety of stock recoveries (4.20.707.7, 4.19.401.11, 4.06.1540.2). My telephone is software version: 4.19.531.10 which I cannot find a stock recovery for. The update downloads, reboots, then the progress bar goes about half-way before a red-triangle appears. Not sure what else I need to do to the phone. I only have OTA ROMs on the phone, S-OFF and the device is rooted. Any one with any experience with this and how did you resolve? Many thanks in advance!

T-Mobile makes the OTA updates not work with ANY modification (other than S-OFF), so even if you relock the bootloader and install the stock recovery, the OTA update will fail. I've even tried to unroot, but it still fails. Only way to update is to install the RUU, either the exe or the zip. I just installed the last ruu.zip that I could find (3.24.531.3) then let it do the OTA update to 4.19.531.10, reboot, then do the OTA update to 5.14.531.1. A pain in the ass, but after getting everything restored and set up, it works and looks great.

---------- Post added at 03:52 PM ---------- Previous post was at 03:51 PM ----------

Quote:
Originally Posted by hrvoje334

Ok, I have one really nooby question. Are T-Mobile USA and T-Mobile Germany branded phones the same? Because my phone is T-Mobile Germany, and I've seen that for T-Mobile branded phones Sense 6 update is out, so I'm wondering if that's for all phones or just USA.

Thank you

Just the USA.
The Following User Says Thank You to Fuzi0719 For This Useful Post: [ View ]
18th May 2014, 11:47 PM   |  #6  
Senior Member
Thanks Meter: 22
 
227 posts
Join Date:Joined: Oct 2011
So I'm still stucked with 4.3. Yes, they also removed 4.4 and Sense 5.5 update.
19th May 2014, 05:59 PM   |  #7  
OP Junior Member
Flag San Francisco/Los Angeles
Thanks Meter: 0
 
13 posts
Join Date:Joined: Feb 2012
More
Quote:
Originally Posted by alray

The ota update might fails because of bad recovery installed or because the md5 checksum fails because of some missing or modified /system files or missing preloaded apps like flashlight, calculator etc etc that get wiped during bootloader unlock. Since your phone is s-off, you could run the 3.24.531.3 ruu.zip (don't s-on and don't relock bootloader) and apply each ota updates from 3.24.531.3 to 5.xx.531.x,

Thanks for the help. This took half a day to resolve. I used Guru Reset to get things going. I had to go from RUU_M7_UL_JB_50_TMOUS_1.27.531.11_Radio_4A.17.3250 .20_10.40.1150.04_release_324846_signed_2 and work my way up to v3 (via RUU) and then started to get the OTA v4 and v5. I could not immediately go to installing the v3 (tried a couple) RUUs. Also, I think part of my own personal problem was downloading the ZIP or the EXE for the v3 RUU was becoming corrupt each time (different file sizes, etc). I know my network is solid, but this was a real problem and I could never get a decent download of an RUU for htc1guru (tried different browsers, etc too).

Thanks for the help! I'm glad I got the help and the new upgrade --- seems very nice. And, thanks too to Titanium Backup -- it quickly got a lot of my user data back in place being I had to start from scratch.
Last edited by LAChris67; 19th May 2014 at 06:03 PM.
20th May 2014, 04:32 PM   |  #8  
Fuzi0719's Avatar
Senior Member
Flag Atlanta
Thanks Meter: 249
 
1,001 posts
Join Date:Joined: Jul 2009
More
Quote:
Originally Posted by LAChris67

Thanks for the help. This took half a day to resolve. I used Guru Reset to get things going. I had to go from RUU_M7_UL_JB_50_TMOUS_1.27.531.11_Radio_4A.17.3250 .20_10.40.1150.04_release_324846_signed_2 and work my way up to v3 (via RUU) and then started to get the OTA v4 and v5. I could not immediately go to installing the v3 (tried a couple) RUUs. Also, I think part of my own personal problem was downloading the ZIP or the EXE for the v3 RUU was becoming corrupt each time (different file sizes, etc). I know my network is solid, but this was a real problem and I could never get a decent download of an RUU for htc1guru (tried different browsers, etc too).

Thanks for the help! I'm glad I got the help and the new upgrade --- seems very nice. And, thanks too to Titanium Backup -- it quickly got a lot of my user data back in place being I had to start from scratch.

Were you trying to download the RUU using the phone? I have found in the past that can corrupt the files, not sure why. I located the RUU zip for the 3.14.531.3 release in a post here on XDA (a collection of RUUs from various sources). I prefer using the zip instead of the exe (the zip is less sensitive, the exe can check too many things, making it fail more often). Once the 3.14 RUU was applied, I could then do the OTA for the 4.19 and the 5.14 releases easily. Then I re-unlocked the bootloader, installed TWRP and then rooted it.
The Following User Says Thank You to Fuzi0719 For This Useful Post: [ View ]
21st May 2014, 01:47 AM   |  #9  
OP Junior Member
Flag San Francisco/Los Angeles
Thanks Meter: 0
 
13 posts
Join Date:Joined: Feb 2012
More
Quote:
Originally Posted by Fuzi0719

Were you trying to download the RUU using the phone? I have found in the past that can corrupt the files, not sure why. I located the RUU zip for the 3.14.531.3 release in a post here on XDA (a collection of RUUs from various sources). I prefer using the zip instead of the exe (the zip is less sensitive, the exe can check too many things, making it fail more often). Once the 3.14 RUU was applied, I could then do the OTA for the 4.19 and the 5.14 releases easily. Then I re-unlocked the bootloader, installed TWRP and then rooted it.

Thanks Fuzi -- yeah, I was downloading on the PC. I tried it numerous times. I agree with you and tried going with the ZIP. All times, the file was coming up in different sizes and could not extract, but I finally got it to work. Once I got the download going for the first one, I basically followed what you said here and it worked. Thanks much again.

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes