Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,730,444 Members 43,374 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] Problems with superuser su

Tip us?
 
luisandroid
Old
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 8
Join Date: Aug 2013
Default [Q] Problems with superuser su

I just flashed CM11 onto my Amaze (T-Mobile S-ON) and everything runs fine except when I tried to use titanium to restore my apps, it gave me this message: "Sorry, I could not acquire root privileges. This application will *not* work! Please verify that your ROM is rooted, and try again. This attempt was made using the "/system/bin/su" command." I opened Superuser and scrolled to info. It says "superuser v3.1.3 (46)" and "su binary v3.1.1 (17). When I press on the su, it goes to a binary updater which says "downloading manifest," then, after a minute or so, it says "fail" in red at the end of the "downloading manifest" line. I downloaded superuser by CWM after this problem and when I opened the app, it said: "The Superuser binary (su) must be updated. Please choose an installation method. Recovery mode installation is recommended for HTC devices." It gives me the option to press cancel or Recovery Install. When I press recover install, it says: "There was an error installing Superuser. Please send a log of the error to the developer." I went onto the superuser website, downloaded the latest arm su and superuser, put them on my sd card, went into 4ext and installed both from sd card and still have the same problem.

Problem: I can't grant superuser permissions to any apps because something is wrong with my su binary. I tried installing su-bin-3.1.1-arm-signed.zip from 4ext and it said the installation was successful, so I do not know what is wrong.
 
pbergonzi
Old
#2  
Senior Member
Thanks Meter 108
Posts: 248
Join Date: Jun 2013
Location: San Pedro
Default Root?

Quote:
Originally Posted by luisandroid View Post

Problem: I can't grant superuser permissions to any apps because something is wrong with my su binary. I tried installing su-bin-3.1.1-arm-signed.zip from 4ext and it said the installation was successful, so I do not know what is wrong.
I think you are not rooted.
Try app "Simple Root Checker" from Play Store:
https://play.google.com/store/apps/d...plerootchecker

If not rooted, try this to gain root:
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2437057
Amaze 4G Unlocked Rooted S-off (Juopunutbear) SuperCID 4EXT CM10

This is not haiku.
Nor does it profess to be.
Android in Springtime.
The Following User Says Thank You to pbergonzi For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
luisandroid
Old
#3  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 8
Join Date: Aug 2013
Quote:
Originally Posted by pbergonzi View Post
I think you are not rooted.
Try app "Simple Root Checker" from Play Store:
https://play.google.com/store/apps/d...plerootchecker

If not rooted, try this to gain root:
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2437057

I used that app and it said: "Android 4.4.2 HTC Amaze 4G Application Superuser found Terminal Rooted Busybox installed BusyBox v1.21.1" So I am guessing I am rooted. Should I try using that tool to flash SuperSU anyway? Thanks for helping me out with this.
 
pbergonzi
Old
#4  
Senior Member
Thanks Meter 108
Posts: 248
Join Date: Jun 2013
Location: San Pedro
Default SuperUserSU problems.

Quote:
Originally Posted by luisandroid View Post
I used that app and it said: "Android 4.4.2 HTC Amaze 4G Application Superuser found Terminal Rooted Busybox installed BusyBox v1.21.1" So I am guessing I am rooted. Should I try using that tool to flash SuperSU anyway? Thanks for helping me out with this.
Nice--my mistake. In your Superuser info, where you found your su binary listed "su binary v3.1.1 (17)", did it give the file specs right underneath--it does in mine.
Also, if you go into Superuser app, then Preferences->Security->Automatic Response, is that accidentally set to "Deny?" Betcha' that won't work.
Is Titanium Backup listed in your Superuser apps list, and if you open the info there, is it "Allowed?"
Probably what you said about re-flash Superuser is reasonable, and worth a shot if the Automatic Response is already set to Allow or Prompt.
I'll also wager that someone else with good insight and experience will stop in the thread with a working answer for you.
Amaze 4G Unlocked Rooted S-off (Juopunutbear) SuperCID 4EXT CM10

This is not haiku.
Nor does it profess to be.
Android in Springtime.
The Following User Says Thank You to pbergonzi For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Odysseus1962
Old
#5  
Odysseus1962's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 441
Posts: 541
Join Date: Sep 2013
Location: Miami
Quote:
Originally Posted by luisandroid View Post
I just flashed CM11 onto my Amaze (T-Mobile S-ON) and everything runs fine except when I tried to use titanium to restore my apps, it gave me this message: "Sorry, I could not acquire root privileges. This application will *not* work! Please verify that your ROM is rooted, and try again. This attempt was made using the "/system/bin/su" command." I opened Superuser and scrolled to info. It says "superuser v3.1.3 (46)" and "su binary v3.1.1 (17). When I press on the su, it goes to a binary updater which says "downloading manifest," then, after a minute or so, it says "fail" in red at the end of the "downloading manifest" line. I downloaded superuser by CWM after this problem and when I opened the app, it said: "The Superuser binary (su) must be updated. Please choose an installation method. Recovery mode installation is recommended for HTC devices." It gives me the option to press cancel or Recovery Install. When I press recover install, it says: "There was an error installing Superuser. Please send a log of the error to the developer." I went onto the superuser website, downloaded the latest arm su and superuser, put them on my sd card, went into 4ext and installed both from sd card and still have the same problem.

Problem: I can't grant superuser permissions to any apps because something is wrong with my su binary. I tried installing su-bin-3.1.1-arm-signed.zip from 4ext and it said the installation was successful, so I do not know what is wrong.
The problem you describe is common with more recent versions of CM (at least I've experienced it). It's due to the way CM is now implementing their included Superuser app, which is different from how it used to behave and how many other apps expect it to behave. The solution is to flash SuperSU in recovery from this thread http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1538053 (if it resolves your issues please remember to thank its creator and consider purchasing the full version).

When you set it up, enable "pro" mode, survival mode, allow it to install the scripts, and respect CM root settings. If installed correctly you should be good to go.

I hope this helps
Current device: LG G2 (D801)
ROM: Stock KK-4.4.2 - rooted and debloated by me.
An incredible handset. The first smartphone I've owned where I didn't immediately replace the stock ROM.

Previous device: HTC Amaze 4G
Final ROM: CM-10 - Compiled and customized by me
To whoever stole it: What goes around comes around!

Previous device: HTC HD2 (TMOUS - LEO1024)
Final ROM: NexusHD2-JellyBean-CM10.1.3 v2.7 - Tytung
Had more lives than a cat
Lesson: If it ain't broke, don't fix it!
RIP
The Following 2 Users Say Thank You to Odysseus1962 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
luisandroid
Old
#6  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 8
Join Date: Aug 2013
Quote:
Originally Posted by Odysseus1962 View Post
The problem you describe is common with more recent versions of CM (at least I've experienced it). It's due to the way CM is now implementing their included Superuser app, which is different from how it used to behave and how many other apps expect it to behave. The solution is to flash SuperSU in recovery from this thread http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1538053 (if it resolves your issues please remember to thank its creator and consider purchasing the full version).

When you set it up, enable "pro" mode, survival mode, allow it to install the scripts, and respect CM root settings. If installed correctly you should be good to go.

I hope this helps
That solved the problem! Got CM 11 running on my Amaze! I made sure to thank the dev! Thank you for your help as well!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes