FORUMS

ZenFone 2 Lolliflash and ZenPower Giveaway!

We recently did an in-depth review of the Asus Zenfone 2 but one of the things people may … more

OnePlus 2 Forums: Discuss Everything About The OP2!

Now that the OnePlus 2 has been officially unveiled and that we have had close-up … more

Intel & Micron Announce “Revolutionary” Storage Tech

Intel & Micron have announced 3D Xpoint technology—”the … more

Google Now Interfaces With Third-Party Messaging Apps

Google has announced that Ok Google voice commands can now be used to send … more

Charging takes ages

510 posts
Thanks Meter: 40
 
By nex86, Senior Member on 25th May 2014, 11:28 PM
Post Reply Subscribe to Thread Email Thread
I've plugged my Shield into the charger like 4 or 5 hours ago, now I was wondering why it was still charging, so I turned it on and the battery was at 60%, charging.
When I plugged it in, it was at like 10%.

The first charge took quite long too, I was hoping it charges faster by the second or third charge. But it doesn't.

Do you guys experience the same thing or should I try a different charger?

I measured the output of the charger and the results seem to be normal: 5,28V @2,48A
Last edited by nex86; 25th May 2014 at 11:42 PM.
 
 
26th May 2014, 02:10 AM |#2  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
More
Quote:
Originally Posted by nex86

I've plugged my Shield into the charger like 4 or 5 hours ago, now I was wondering why it was still charging, so I turned it on and the battery was at 60%, charging.
When I plugged it in, it was at like 10%.

The first charge took quite long too, I was hoping it charges faster by the second or third charge. But it doesn't.

Do you guys experience the same thing or should I try a different charger?

I measured the output of the charger and the results seem to be normal: 5,28V @2,48A

I would suggest trying a different cable and charging with your Shield powered down.
26th May 2014, 04:49 AM |#3  
OP Senior Member
Thanks Meter: 40
 
More
I did charge it when it was completely off, I also tried an other cable and charger and that didn't seemed to help much.
At least.. it's fully charged now after charging it for almost an entire day...
26th May 2014, 05:39 AM |#4  
Senior Member
Flag Dallas
Thanks Meter: 168
 
More
Do what most device owners do.. Charge the stuff overnight and don't worry about how long it takes... Since you are asleep and not using it anyways.
27th May 2014, 05:32 PM |#5  
psycho1200's Avatar
Senior Member
Flag Ecatepec
Thanks Meter: 18
 
Donate to Me
More
I think is a problem with you HW i mean you have a defect shield, take your waranty and return the shield to the store you bought it, or call nvidia, have you tried to calibrate your battery ? maybe that will help.
27th May 2014, 07:57 PM |#6  
OP Senior Member
Thanks Meter: 40
 
More
how do I calibrate it?
And I'm not sure if I can RMA it because I'm from Europe and bought it from a private Ebay dealer.
New though, not used.

edit: I noticed that it charges faster when its turned on. weird behavior isn't it?
Last edited by nex86; 27th May 2014 at 08:22 PM.
28th May 2014, 01:13 AM |#7  
Senior Member
Flag Dallas
Thanks Meter: 168
 
More
Quote:
Originally Posted by nex86

how do I calibrate it?
And I'm not sure if I can RMA it because I'm from Europe and bought it from a private Ebay dealer.
New though, not used.

edit: I noticed that it charges faster when its turned on. weird behavior isn't it?

To calibrate a battery such as the one the shield uses, you have to fully discharge it till the shield shuts off. Then leaving it off fully charge it. Do not use it while charging or interrupt the charging.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes