Post Reply

High pitched noise

4th June 2014, 01:16 PM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
2 posts
Join Date:Joined: Jun 2014
Hello,
My Optimus 4X HD outputs a strange high pitched Noise from the headphone output. It basically sounds exactly like coil whine from a graphics card would sound like. I tried plugging it into 3 different amplifiers to check if its really my phone or the amp i was using but turns out its my phone (I also tried my brothers ipod on the same amp with the same cable and the noise was gone). I am running the latest nightly of CM11 and have no apps or tweaks installed which would alter anything sound-related. This is really annoying especially when there is no music playing, can anybody help me?
Last edited by dualtorch; 5th June 2014 at 09:10 PM.
6th June 2014, 10:15 PM   |  #2  
streambinder's Avatar
Senior Member
Flag Rome
Thanks Meter: 307
 
145 posts
Join Date:Joined: Jun 2014
Donate to Me
Quote:
Originally Posted by dualtorch

Hello,
My Optimus 4X HD outputs a strange high pitched Noise from the headphone output. It basically sounds exactly like coil whine from a graphics card would sound like. I tried plugging it into 3 different amplifiers to check if its really my phone or the amp i was using but turns out its my phone (I also tried my brothers ipod on the same amp with the same cable and the noise was gone). I am running the latest nightly of CM11 and have no apps or tweaks installed which would alter anything sound-related. This is really annoying especially when there is no music playing, can anybody help me?

Three ways:
  • It's a ROM-related issue. This means every CM11's user - at least on our X3 - should experience that: in my case, I'm not experiencing it, yet. You could make a test, by switching to another ROM, checking if the annoyance is still there.
  • It's a phone-related issue. This means your phone has a manufacturing defect or something got broken.
  • Your headsets are broken, instead. You could try them on another platform.
7th June 2014, 01:33 AM   |  #3  
Junior Member
Thanks Meter: 2
 
12 posts
Join Date:Joined: Jan 2013
I have exactly the same issue, no matter which ROM do I use, gotta live with that
8th June 2014, 04:01 PM   |  #4  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
2 posts
Join Date:Joined: Jun 2014
Quote:
Originally Posted by mulencja

I have exactly the same issue, no matter which ROM do I use, gotta live with that

Turns out the cause of this is the crappy audio chip of the LG, it produces interference noises when the impedance of the amp/device you are plugging it into is higher than 100 ohms.. thats also why it doesnt appear when using headphones as those usually have a lower impedance (mine have 32 ohms for example)...
Last edited by dualtorch; 11th June 2014 at 06:47 PM.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes