Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] IR Blaster to turn on directv genie sat box?

OP tommy_riley

12th June 2014, 02:07 AM   |  #1  
tommy_riley's Avatar
OP Senior Member
Flag Portland, OR
Thanks Meter: 36
 
106 posts
Join Date:Joined: Apr 2009
More
Have not been able to figure this one out - I've configured my IR blaster to control my tv and directv units. It will turn on the tv and I know it communicates with the DTV box as well as it will change channels, hit the guide, menu, etc.

However, if I open the IR blaster in a scenario where both the TV and DTV box are both off, it will turn on the tv, but no the directv unit - it will attempt to change the channel on the dtv unit, but since it's not on, it fails. I have to manually turn on the DTV unit with my DTV remote.

I've gone through the settings/setup a few times and searched for an answer online, but cannot figure this out.

Any suggestions or tips?
12th June 2014, 02:17 AM   |  #2  
otariq's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 138
 
1,343 posts
Join Date:Joined: Feb 2012
More
What about when you go to the most left screen there's an option to turn on the dtv. I can toggle power from there and it works just fine

Sent from my HTC One_M8 using XDA Free mobile app
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1402532212100.jpg
Views:	30
Size:	102.4 KB
ID:	2793396  
12th June 2014, 02:19 AM   |  #3  
otariq's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 138
 
1,343 posts
Join Date:Joined: Feb 2012
More
On a side note one thing I've noticed with direct TV is that it gives the commands more than one time when you press a button. For example, if I press menu it'll open the menu then close it and open it again. Almost like the button has been pressed 3 times instead of once. The same happens with the power and guide buttons. Is this how yours is too? If I program these buttons manually using my dtv remote then it goes away.

Sent from my HTC One_M8 using XDA Free mobile app
12th June 2014, 03:05 AM   |  #4  
tommy_riley's Avatar
OP Senior Member
Flag Portland, OR
Thanks Meter: 36
 
106 posts
Join Date:Joined: Apr 2009
More
thanks for your replies - at work now but will check when I get home and let you know my results.
16th June 2014, 06:31 PM   |  #5  
tommy_riley's Avatar
OP Senior Member
Flag Portland, OR
Thanks Meter: 36
 
106 posts
Join Date:Joined: Apr 2009
More
Quote:
Originally Posted by tommy_riley

thanks for your replies - at work now but will check when I get home and let you know my results.

Sorry - forgot to get back to this thread.

yes - the default behavior for my DTV box via IR blaster is the commands double up when pressed (e.g. pressing power acts as though I hit the button twice) - if I manually program it the behavior fixes itself.

However I still seem to have problems with turning on the DTV when my tv/dtv is off, I open the IR blaster app, find a show, want to tune to it - the TV will turn on, I can see that it's trying to change the channel, but it doesn't turn on the DTV first, so it fails - once I manually turn on the DTV unit then things are fine - just an extra step.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes