Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,739,156 Members 46,801 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] 4.4.2 Battery Life issues - less than 25% total life compared to previous version

Tip us?
 
xoLEOox
Old
#11  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 2
Join Date: Jun 2014
Default Battery

Quote:
Originally Posted by silentvelcr0 View Post
Hello, new to the forums here. I recently updated to 4.4.2 on my LG Optimus G Pro and I went from having a battery that lasted all day, sometimes two days to my phone being dead by the time I get home from work for the day ever since the update.

Two days ago I had 1hr18min of screen time within a 6 hours off the charger and the phone was at 15% battery life left. Today, I had 13 minutes of on screen time and at the end of my 6 hour shift my phone was at 40% and dead a few hours after I got home. I have GPS, bluetooth, NFS all disabled and my brightness set to 30%.

Any help would be greatly appreciated, I'm thinking of doing a factory reset and just not updating to the new version of android when it prompts.

Thanks
Hi i had the same problem as you but i started digging inside the system of the phone i found the problem but you will require root access. If you have root you have to delet a lib file tand it carrier iq wich run in background and drains your battery the file to delete is libiq_client.so do that and you will see an increase in battery life
Hav
 
spexwood
Old
(Last edited by spexwood; 19th June 2014 at 05:18 PM.)
#12  
Senior Member
Thanks Meter 128
Posts: 530
Join Date: Feb 2011
Quote:
Originally Posted by ccelis View Post
Have you tried reflashing your firmware, instead of just doing a factory reset?

I assume you are rooted since you are using BBS and wake lock detector on KK. Why not flash a custom rom?

Sent from my LG-F240L
I did this on Tuesday or Wednesday.
... I messed something up on my phone while trying to install a custom recovery, so I was basically forced to reinstall everything. I'm on stock ATT e980 ROM (on an E980) + root. I reflashed the Jelly Bean tot file and then did the OTA update with no apps installed.

On the phone that got warrantied, I had flashed the E980 kitkat backup (now has a flashable version too), and the battery life seemed to be much better on it for about a week, and then the issues started there too.

I just rebooted the phone into recovery and wiped cache and Dalvik cache. Many people on Kitkat are reporting that this helps, but only for about 2 days then the issue returns. Obviously, I want a permanent solution.

---------- Post added at 05:47 PM ---------- Previous post was at 05:45 PM ----------

Quote:
Originally Posted by xoLEOox View Post
Hi i had the same problem as you but i started digging inside the system of the phone i found the problem but you will require root access. If you have root you have to delet a lib file tand it carrier iq wich run in background and drains your battery the file to delete is libiq_client.so do that and you will see an increase in battery life
Hav
I just tried this right now. Will see what happens.
Will report back if I see anything noticeable.

How would this this battery though? Like, what does it do? Are there any adverse effects to removing it?

EDIT: BTW, I know you weren't addressing this at me, but I'm still trying it LOL :P
 
xoLEOox
Old
#13  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 2
Join Date: Jun 2014
Quote:
Originally Posted by spexwood View Post
I did this on Tuesday or Wednesday.
... I messed something up on my phone while trying to install a custom recovery, so I was basically forced to reinstall everything. I'm on stock ATT e980 ROM (on an E980) + root. I reflashed the Jelly Bean tot file and then did the OTA update with no apps installed.

On the phone that got warrantied, I had flashed the E980 kitkat backup (now has a flashable version too), and the battery life seemed to be much better on it for about a week, and then the issues started there too.

I just rebooted the phone into recovery and wiped cache and Dalvik cache. Many people on Kitkat are reporting that this helps, but only for about 2 days then the issue returns. Obviously, I want a permanent solution.

---------- Post added at 05:47 PM ---------- Previous post was at 05:45 PM ----------



I just tried this right now. Will see what happens.
Will report back if I see anything noticeable.
Ok restart when you delete the file this is a permanent solution for me i hope this helps you as it did me
 
spexwood
Old
(Last edited by spexwood; 21st June 2014 at 05:32 AM.)
#14  
Senior Member
Thanks Meter 128
Posts: 530
Join Date: Feb 2011
Quote:
Originally Posted by ccelis View Post
I assume you are rooted since you are using BBS and wake lock detector on KK. Why not flash a custom rom?

Sent from my LG-F240L
I didn't see this part of your message, but I just had to respond lol
Yes, I'm rooted and I absolutely hate custom roms. They take out all the features of the phone that I originally bought the phone for, like Smart Screen, the IR remote (yes, I know it can be ported), and the quick memo button. Plus I used custom ROMs on my old SGS2 and they always caused me tons of problems. Crashes, overheating, random reboots, random SODs, etc etc etc. Plus I hate the AOSP feel. I know it's true Android, but I just don;t like it.

---------- Post added at 11:42 PM ---------- Previous post was at 11:38 PM ----------

Quote:
Originally Posted by xoLEOox View Post
Ok restart when you delete the file this is a permanent solution for me i hope this helps you as it did me
I'm still getting more than usual battery drain, but it is better now.

I just got a replacement OEM LG battery, so I will try that to see if maybe the battery is defective. When I got my phone replaced under warranty, they didn't have batteries in stock, so they just gave me back my old one and ordered me a knew one. The old phone was overheating a lot too, so maybe the battery is bad.

UPDATE: OK, MUUUUUUUUUCH better battery now!
I put in that new battery and "recalibrated" it by draining it to 0% and charging with the power off. Once it reached 100%, I let it charge an extra hour, unplugged, and started up the phone.

I also installed Qualcomm Snapdragon's Battery Guru. I set it up so that it's mostly managing app syncing, but I also set it up so that it will not rely on location services to turn on/off my wifi. I don't want to leave my location services on all the time. I don't know how it is on Kitkat, but on older Android versions (ICS and GB), leaving GPS on was a huge battery drainer! I still treat location like it was back then.
Anyways, it will take a few days for the app to learn my usage patterns, but it's already helping by making certain apps only sync when I open them, etc. I suspect that all the wlan_wake wakelocks are being caused by auto-sync but I'm reluctant to turn it completely off since i rely on it to sync my work schedule, calendar, etc between my phone and tablet. I just wish there was a system setting to allow auto-sync to run every X hours or something. I really only need the sync to run every 6 hours or so.

It's been about 35mins now with 6mins of screen time and the phone is still at 100%. A few text messages and the installation of Battery Guru too. This is normal and how things used to be. After a while, the phone will most likely go to 99% and then have faster drain, but it shouldn't be so rapid like before. Earlier today, after 30mins, the battery would be at at least 95% or lower by now! After a full day, the battery usage graph would should a 45 degree angle too! It used to be an almost level, very gradual angle instead.

I should also mention that for a while, I was using a Zero Lemon slim battery (3150mAh). I bought it because of all the hype Zero Lemon was getting here on XDA, but I really regret it now. I used it for 2 weeks (1 week on my broken phone and 1 week on my replacement) and the drain wasn't consistent, even after several calibration attempts. It lasted me all day though, but I'd be stuck at maybe 3% for like an hour, then while in deep sleep, the battery would "magically charge" to 6%.
After I swapped back to the OEM battery, I don't think I recalibrated, so I wonder if my phone thought I was still using the Zero Lemon.
I'm planning to return the Zero Lemon.

UPDATE2: It's been a couple hours now and the Android OS is starting to retreat from the #1 slot in the battery consumption list!
Screen is #1 now and Android OS went from 65% usage to 14%!

UPDATE3: OK, it's broken again. I didn't do anything to the phone, but when the phone hit 50%, I left it alone for 2 hours and the battery drained 30% while it was supposed to be sleeping. Android OS is back up to 80% usage!
Wifi on, Location off, Bluetooth off, auto-sync on. I'm trying auto-sync off today to see if there's any dramatic improvement.

UPDATE4: I might be on to something now. I noticed 2 things: 1st, when the screen is off and the phone is SUPPOSED to be in deep sleep, the back of the phone stays warm to the touch. It wasn't hot, but it was warm enough to be noticeable. 2nd, I had System Tuner installed yesterday but uninstalled it this morning. Despite uninstalling and rebooting, the phone was still draining battery fast (I still lost 25% in 2 hours today!). I noticed that System Tuner had added a script to System/etc/init.d, so I deleted that and rebooted. Now the phone seems to be sleeping (says so in BetterBatteryStats and WakeLockDetector), and the back of the phone is COLD to the touch when doing so. I took a shower today (I take fairly long showers too LOL), and then checked my email, and the battery life didn't decrease at all during that time while it was asleep.
Obviously, I need to test this throughout the day now, but this is definite progress, if not the solution.

Also, on my warrantied phone, when I had the Zero Lemon battery inserted, battery drain was high (battery's fault), so I installed System Tuner then too, trying to tweak the phone. After switching back to the stock battery, the drain remained, but most likely due to System Tuner's script.
Then when I got my replacement phone, I ALSO installed System Tuner and of course, I got battery drain issues! I factory reset, but did not install System Tuner, but the problem still remained. However, it probably remained because the reset doesn't remove system files, so this script was still in the init.d folder.

FINAL: I ended up flashing the stock ROM again (I used Eazy Kat 1.0 this time). My phone began bugging out on me. Random crashes here and there, mobile data randomly disappearing (no LTE/4G/3G at all), and worst of all, people were having difficulty hearing me during calls. Reflashing seems to have worked perfectly this time. *knock on wood*
FYI: The last flashes I did, I used .tot files to flash back to stock Jelly Bean and then updated to Kitkat via OTA.
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


TRENDING IN THEMER...