Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,740,547 Members 45,895 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Q: Volume acting like it's being pressed?

Tip us?
 
kamikazees
Old
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 23
Join Date: Sep 2011
Default Q: Volume acting like it's being pressed?

Hello, a few hours ago my Nexus 7 suddenly started acting as if I was continuously pressing the volume down key. I could not even power down. Thinking I got a nasty software bug, I installed an app from play that let me reboot. It immediately rebooted into recovery though, just as if I had been holding down the volume key while it booted.

I have slimkat installed with twrp v2.7.0.0. I installed a recovery from before the skimkat installation (stock with root and twrp). But it too rebooted into twrp again (as if I was tapping volume down while it rebooted). So I tried to reboot into the bootloader to see what that would do (it allows you to use the volume keys to make selections). I got to the bootloader and sure enough, it was cycling through the options like I was tapping volume down over and over.

Help? Any ideas? I have pulled off the back cover and cleaned around the volume and power keys. It does not appear anything is wrong with them. Is it a software issue? Hardware? Any help would be appreciated.
 
kamikazees
Old
#2  
Junior Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 23
Join Date: Sep 2011
Ok just one update on this issue. I think this is likely a hardware issue. I managed to disconnect the side key cable for the volume and power keys while it was booting, and it booted up just fine.

I am not sure what is wrong with the keys, but the fact that the tablet will boot into system when they are not attached tells me I probably need to replace them. Just FYI for the unlucky person who might also behaving this problem.
 
offshore tiger
Old
#3  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 8
Join Date: Sep 2009
Location: London
I am also experiencing volume problems. Mine is software related I think. The problem I have is that all volume and sound will disappear as if I have muted all sound. I have no touch sounds, no YouTube sound, no music audio, nothing at all from the speakers or the headphone jack. A reboot will fix it, but after say 10 minutes of use the sound goes again. The volume controls do nothing. Completely stock 4.4.3.
Does anyone else have this issue?
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes