Post Reply

[Q] Battery going bad?

OP wilzard

20th June 2014, 10:44 PM   |  #1  
I was originally running PA3.98. A few months back my son dropped my tablet while it was charging, it ended up landing on the cable and split the micro-usb end away from the plastic support.

Since then it seems my battery had been draining much faster than usual.

I installed better battery stats, and at the time it appeared to me to be a game my son and I played often (Arc Redux) which left an orphaned media server process and caused the drain.

I installed m-kernel and did the suggested trickster tweaks. This brought some new life into my tablet, but the screen on time was still extremely low, like 48 minutes of screen before I had to charge. Online game or not, wifi and sync on or not. Something was messed up.

But before I could figure it out completely, my son messed my tablet again. He pulled the charging cable out by the cord not by the thick part on the end of the plug, and this was an older cord too, a little jenky. And I mean he pulled it out. I didn't see directly what happened but the end of the usb cord was split open and the micro part of it was "missing." Later my son "found" the micro end. I had to threaten him with never using my tablet again before he admitted he was the one that pulled it out, quick and fast, by yanking on the cord and not by carefully pulling it out by the thick end.

But now... my tablet was not booting past the PA splash screen. Luckily I could get to TWRP. Dirty flash didn't fix the bootloop. I couldn't do a NAND, nor could I backup to my PC over ADB, even though my PC saw the tablet, the backups were 0bytes. So I am pretty sure by him pulling the cord out like that it had to have shorted and corrupted my memory.

I ended up needing to do a fresh clean install, and this time I went with SlimKat. I also had to take the back cover off the tablet and bend the usb charging port back in, it was split open a little and no cable would fit snugly in there.

Fresh flash well and my tablet was working again.

But the battery life was/is still atrocious. Can't get much more than an hour of screen time. Regardless of if I am playing an online game, an offline game, reading an e-book or whatever. Something was still wrong, and on a clean install.

And even more curious, it was now reporting what appear to be random battery percentages. Meaning it will go from 75% to 50% and back, randomly. I installed better battery stats, disable critical shutdown (x-posed), trickster mod (and m-kernel a67) and some others I cannot remember off the top of my head. Greenify pro.

I "fully" charged it overnight 2 nights ago. My plan was to let it drain on standby (wifi and sync off) with minimal use until it died. And I was peeking, periodically, to see if anything strange was happening.

And I came across this....

Does anyone know if I just need to fully charge it and then let it completely discharge with no safe shutdown a couple of times to calibrate the battery correctly? Or is it worse, is it more likely that my battery is going bad and needs to be replaced?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-06-19-22-33-08.png
Views:	20
Size:	51.4 KB
ID:	2809017   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-06-20-11-20-07.png
Views:	22
Size:	94.4 KB
ID:	2809018   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-06-20-11-20-22.png
Views:	21
Size:	54.7 KB
ID:	2809019   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-06-20-13-56-32.png
Views:	21
Size:	55.3 KB
ID:	2809020   Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-06-20-13-56-46.png
Views:	22
Size:	95.0 KB
ID:	2809021  

Click image for larger version

Name:	Screenshot_2014-06-20-13-57-03.png
Views:	17
Size:	51.5 KB
ID:	2809022  
21st June 2014, 12:26 AM   |  #2  
Really? Nobody has any comment on my screenshots?

Take a close look, peeps.

It went from ~20% to ~40% without me charging it.

It climbed earlier too, from ~60% to about 70%.

Seriously, nobody else's nexus has ever done this?

I am at a loss and I was hoping some nice people here could help brainstorm what is going on.
21st June 2014, 02:39 AM   |  #3  
Senior Member
Sunset, Louisiana
Thanks Meter: 91
 
260 posts
Join Date:Joined: Mar 2011
More
From your original post, if there was damage to the USB port on your tablet the battery may be shorting out on one of the contacts. That could cause random fluctuation in the battery level and longer charging times.
The Following User Says Thank You to riggerman0421 For This Useful Post: [ View ]
21st June 2014, 04:06 AM   |  #4  
Quote:
Originally Posted by riggerman0421

From your original post, if there was damage to the USB port on your tablet the battery may be shorting out on one of the contacts. That could cause random fluctuation in the battery level and longer charging times.

TY for the response.

I thought that may be part of the issue. It does seem like it charges slower.

It may just be my selective memory but I do not remember ever seeing the battery percent jump around when it is charging. Since the last clean flash it has only jumped upward. I've not seen it jump to a lower percentage but it has been doing random battery low shut downs. Anywhere from 30% to 2% battery remaining, no low warning, just shutting down.

I just hope it is something I can deal with.
______

I took the back off the tablet and cleaned all of the contacts at the charging port. -- I had to bend the port back into place, it looked like it was bent slightly open. I used my lighted magnifying glass to look at the leads and they are all fine as far as I can tell, no shorts on the contacts at least.

The battery is seated snug. The battery plug is in flush, I reseated it anyway.
Post Reply Subscribe to Thread

Tags
battery drain, media server, nexus 7 (2012)
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Top Threads in Nexus 7 Q&A, Help & Troubleshooting by ThreadRank