Android TV Launcher Pushed to Google Play

Over the past decade, the tech universe has seen two drastic and widely contrasting changes with … more

Cyngn, OnePlus, Micromax – The Legal Battle

Recently, a battle has been waging in India over the rights to distribute the commercial … more

Lean Mean Battery Power Saving App Review

We talk a lot about battery topics here at XDA TV. We talk about everything from Power Banks to USB … more

Android 5.1 Possibly Coming February 2015

Google released Android 5.0 just over a month ago, and since then Lollipop has been trying to … more

Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] copying to new sd card

OP tallnuttoz

21st June 2014, 05:24 PM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
10 posts
Join Date:Joined: Mar 2014
Hi,

ok, I'm stupid.. I thought this would be easy.. but having a nightmare. How can I transfer all my data to a new sd card on the same phone?? In the past, when I've got a new phone, I just put the old sd card in the new phone and hey presto, everything is there... but on the same phone, this seems amazingly difficult..
I am using android 4.2.1. I have tried copying data in every way I can think of in an ubuntu and mac pc to the new card, then putting it back in the phone. It ALLWAYS fails to see the new sd card in gallery and apps. i.e. any apps that were on the sd card have gone and the gallery will not see the new sd card. Some apps will see the new card, like poweramp (mps) but not others.. I put the original sd card back in the phone and then everything is fine again, but I cannot move any apps or data off it or clear any caches - they are all greyed out. All data for the card always says 'calculating' and never displays... in any app, ES file explorer, files manager, system settings apps, etc. Seems like this is a fatal problem and I am stuck with the 16GB original card or nothing (wanted a new 32 GB). Apps like colornote dissappear, but I need all the notes on it, there are some very important ones..

I have titanium backup, can I use that to do it?? But I always find the usage of that app inpenetrably complicated...

Thanks for any help, going mad here.. surely this should be easy??!!!!

T.
21st June 2014, 05:41 PM   |  #2  
theErock's Avatar
Senior Member
Flag Covina
Thanks Meter: 31
 
158 posts
Join Date:Joined: Oct 2013
More
So I'm a horrible reader, but essentially are you having trouble moving apps + data from phone to a new SD card? Are you rooted?

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder
21st June 2014, 06:02 PM   |  #3  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
10 posts
Join Date:Joined: Mar 2014
Yes, wharever I do to transfer to the new sd, I loose apps and data. File explorer and other apps will see it but not core apps like gallery and others.
21st June 2014, 06:05 PM   |  #4  
theErock's Avatar
Senior Member
Flag Covina
Thanks Meter: 31
 
158 posts
Join Date:Joined: Oct 2013
More
Quote:
Originally Posted by tallnuttoz

Yes, wharever I do to transfer to the new sd, I loose apps and data. File explorer and other apps will see it but not core apps like gallery and others.

https://play.google.com/store/apps/d...m.buak.Link2SD

Try this app it allows you to transfer app with data & cache to SD card I hope this helps.

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder
21st June 2014, 06:14 PM   |  #5  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
10 posts
Join Date:Joined: Mar 2014
Thanks, but thats not what I want to do. I want to copy my existing sd card to a new, bigger one, not transfer apps from internal storage to an sd.
21st June 2014, 06:27 PM   |  #6  
theErock's Avatar
Senior Member
Flag Covina
Thanks Meter: 31
 
158 posts
Join Date:Joined: Oct 2013
More
Oh well then to do that wouldn't you need to back up what is on your old SD card on to your phone the insert the new SD card and transfer them from your phone to new SD card?

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder

---------- Post added at 09:27 AM ---------- Previous post was at 09:23 AM ----------

And did you have your new SD card formatted by your phone before you started transferring apps &data?

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder
21st June 2014, 06:27 PM   |  #7  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
10 posts
Join Date:Joined: Mar 2014
Quote:
Originally Posted by theErock

Oh well then to do that wouldn't you need to back up what is on your old SD card on to your phone the insert the new SD card and transfer them from your phone to new SD card?

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder

erm.. yes.

that's what I have tried, but apps that are on the phone, when I try to start them, say 'app not intsalled' and gallery dhows no photos, even though they are there on the card.
21st June 2014, 06:31 PM   |  #8  
theErock's Avatar
Senior Member
Flag Covina
Thanks Meter: 31
 
158 posts
Join Date:Joined: Oct 2013
More
Hmmm...sorry I'm at a loss

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder
21st June 2014, 06:32 PM   |  #9  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
10 posts
Join Date:Joined: Mar 2014
Quote:
Originally Posted by theErock

Oh well then to do that wouldn't you need to back up what is on your old SD card on to your phone the insert the new SD card and transfer them from your phone to new SD card?

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder

---------- Post added at 09:27 AM ---------- Previous post was at 09:23 AM ----------

And did you have your new SD card formatted by your phone before you started transferring apps &data?

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder

yes.. everything is fat32. but you are saying I need to reformat the card actually in a phone then yransfer everything from my comp? Why then can some apps already see the card but not gallery? How can I only format the card in android. The only option in the seytings is 'erase sd card '. Is this the same thing?
21st June 2014, 06:46 PM   |  #10  
theErock's Avatar
Senior Member
Flag Covina
Thanks Meter: 31
 
158 posts
Join Date:Joined: Oct 2013
More
When you mount a new SD card (if I'm correct) its formatted for the phone specifically.

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder

---------- Post added at 09:46 AM ---------- Previous post was at 09:35 AM ----------

OK maybe try using titanium back up to back up all your apps and data to old SD card then transfer titanium back up files from the old to new the insert the new SD card in your phone and extract files using titanium.

Sent from XT912
[AOSP/4.3] [ROM] Eclipse v5.1 build 6 spyder

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes